Свободата днес и тук 23 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

СДС се обяви за по-голямата партия, ДСБ иска проверка на вота

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

След като ръководствата на СДС и ДПБ приеха резултатите от проведените в неделя отворени първични избори, Синята коалиция вече има общ кандидат -президент в лицето на издигнатия от СДС Румен Христов и общ кандидат за кмет на София – издигнатият от ДСБ Прошко Прошков. Така задачата на първичните избори – да се запази целостта на Синята коалиция – бе изпълнена. Напрежението между двете партии обаче остава и съвсем не е сигурно, че членската маса на ДСБ и част от СДС ще припознаят Румен Христов за свой кандидат, при положение, че той бе прононсиран като протеже на ДПС още докато си оспорваше с Мартин Димитров лидерския пост на СДС, а евродепутатът от СДС Надежда Нейнски, която също бе претендент за президентска номинация, преди обяви кандидатурата на Христов за "уговорен мач" с ДПС.

Мартин Димитров от своя страна обяви в понеделник, че СДС е най-голямата партия в Синята коалиция. ДСБ пък призоваха да не се зачитат резултатите от секциите с необичаен ромски вот, дадени на предварителните избори.

Въпреки това участвалите в изборите приеха резултатите, спечелилите бяха поздравени, а загубилите обявиха, че ще работят "честно" за тях на същинската кампания.

Мартин Димитров обяви, че вицепрезидентът в двойката на Синята коалиция ще бъде от ДСБ.

Все още не са оповестени официални резултати от изборите.

Според последните данни в отворените предварителни избори са участвали са около 75 000 - 76 000 души, дали гласа си в общо 654 секции по постоянен адрес на територията на цялата страна.

Претендентът на ДСБ за държавен глава Светослав Малинов е спечелил битката в София, но Христов е получил повече гласове в страната.

Според данните на ДСБ около 40 000 са подкрепили Румен Христов, а 35 000 - Светослав Малинов. Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че разликата между двамата е около 9000 гласа.

"В София Светослав Малинов е получил 14 000 гласа, а Румен Христов - 7000. В страната Светослав Малинов е взел 17 000 гласа, а Румен Христов - 34 000. Така Румен Христов надделява с повече от 9000 гласа", съобщи пред БНР Борис Марков, шеф на предизборния щаб на СДС.

Прошко Прошков успява да се наложи над Владимир Кисьов с 14 000 срещу 7000 гласа при 22 000 души, участвали във вота в София.

Въпреки това Мартин Димитров заяви, че е получил уверението на партньорската партия, че Румен Христов ще бъде подкрепен, както СДС ще застане категорично зад Прошко Прошков на изборите в София.

Светослав Малинов заяви, че приема резултата от изборите, а Владимир Кисьов каза, че ще работи безрезервно за кандидатите на Синята коалиция Прошко Прошков и Румен Христов. Той поздрави Прошков и заяви, че работи "честно" за неговия успех на кметските избори.

"Напрежение между нас няма. Партньорството ни само ще се задълбочава. Въпрос на чест бе СДС да покаже, че е по-голяма партия от ДСБ. В същото време резултатите от изборите показват, че СДС и ДСБ заедно са по-силни и хората искат", коментира резултатите Мартин Димитров. Той благодари специално на двамата кандидати на своята партия и определи изхода от предварителните избори като голям успех за Синята коалиция.

Подвижни пясъци

"Искам да споделя, че Нaционалното ръководство на ДСБ ще предложи на ръководството на СДС да не бъдат преброявани гласовете в секциите с необичаен ромски вот", съобщи в понеделник сутринта лидерът на ДСБ Иван Костов на страницата си във Фейсбук.

Малко след това той даде пример, че в някои общини с регистрирани 100 гласоподаватели са подадени 200 гласа. По думите му има места, където партиите нямат организации, а има подадени 500 гласа. "Ако това не бъде проверено, националната кампания ще стъпи на подвижни пясъци", добави Костов.

Според СДС обаче ромското участие на изборите е генерирало не повече от 1% от всички гласове. Мартин Димитров обясни, че в основата на успеха на партията в страната е силното й участие в местната власт. Той избори Плевен, Монтана, Пловдив и София – област като места, където СДС печели убедително.

"Всички, които говореха, че ГЕРБ, ДПС, Софиянски и хората от Марс ще помогнат на нашите кандидати, станаха за смях. Ще дам пример, че в общините, където ДПС е силно, печели Светослав Малинов", каза Мартин Димитров.

"Румен Христов не е кандидат на ДПС. Казвам го за последен път. Моля ви, не ми задавайте повече този въпрос", декларира от своя страна Румен Христов.

Той благодари на всички участвали в изборите и заяви, че ги смята за свои потенциални гласоподаватели. Мартин Димитров от своя страна каза, че очаква резултатът за Синята коалиция да се "увеличи в пъти" за същинския вот. Според него успехът на предварителните избори се дължи на качествените кандидати и похвали "своя приятел" Светослав Малинов.

Спор за 30 гласа

Около 30 ромски гласа скараха в неделя местните организации на СДС и ДСБ, разказаха за Mediapool очевидци на случая.

От СДС обясняват, че подпомагат местен ромски клуб в Шумен и “културно-просветната организация” на ромите от години, така че е напълно нормално тези хора да излязат да гласуват. Но много малка част от тях са го направили.

ДСБ пък смятат, че председателят на местната структура на СДС Галин Терзийски е “напазарувал” гласовете. “Още от сутринта Терзийски караше по 4-5 души с колата си на траншове, за да гласуват. Ромите се появиха после”, разказаха очевидци на случая.

По думите им членовете на “културно-просветната” организация били предвождани от местен тартор, който не веднъж се е занимавал с избори. “Аз лично съм го виждал в централите на СДС и на НДСВ на различни избори”, заяви пред Mediapool местен политик.

Още при вида на ромите общинският съветник от ДСБ в града и заместник-председател на местната организация на партията Васил Тодоров отказал да “симпатизантите” да гласуват. Което станало и причина за разрив между СДС и тъмносините.

Очаква се СДС- Шумен да представи своята позиция за случилото се в понеделник, а ден по-късно и ДСБ. “Има голяма вероятност тези хора да не успеят да се разберат повече”, разказаха запознати.

Бойко Борисов: Радостно е, че много роми минават към Синята коалиция

Премиерът Бойко Борисов, който се беше зарекъл, че не иска да вижда никого на рождения си ден в понеделник, все пак не се стърпя и коментира предварителните избори в Синята коалиция.

“Радостно е, че много роми минават към Синята коалиция, което е добре, защото ще ги дръпнат от други партии. Това е много добре, защото по този начин се интегрират и то – в европейски партии. Аз съм добронамерен човек и затова се радвам, че толкова много роми са видели европейското в Синята коалиция”, заяви премиерът.

На въпрос дали не вижда купуване на гласове сред ромското население, Борисов отговори: “През главата ми не може да мине такова нещо”. Той посочи, че никога не се е месил в работата на други партии. “Те и сега са в управлението като заместник-кметове. Не мога да им дам оценка как и колко работят. Който и да е кандидат, с всички съм работил и са добри приятели”, каза Бойко Борисов.

Мартин Димитров отвърна на коментара на Борисов с думите: "надявам след ромите и Бойко Борисов да съзре европейските ценности в Синята коалиция".  

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional