Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Мека топлина във вестникарския бизнес

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров

/това написахме заедно с Елена Петкова за в.Пари преди няколко дни. Може да ви е интересно/

“Аз стоя зад сделката,” каза за в. “Пари” собственикът на волейболен клуб ЦСКА и на 40% от “ГМ прес” АД Георги Георгиев. Каза го няколко минути след като вече беше казал, че зад сделката с 34% от в.”Стандарт” стои “сериозен инвестиционен фонд, който не иска да влиза в България”. Известният с добрите си бизнес контакти с Русия предприемач за първи път навлиза в медийния бизнес. Заедно с двама свои съдружници Георгиев купи от Тодор Батков една трета от “Стандарт нюз” АД, което е собственик на в. “Стандарт”. Представител на новите съсобственици в управителния съвет на “Стандарт нюз” обаче не е Георгиев, а съдружникът му и изпълнителен директор на “ГМ прес” Кирил Захариев, който има богата бизнес история, свързана с фирмите около “Винпром Пещера”. Така въпросът кой всъщност купува дял от един от най-големите български вестници остава загадка. Загадка остава и мотивът на някой да си купи миноритарен пакет от фирма, която отчита загуба.

Кой кой е

Името на Георги Георгиев е много по-познато на спортните фенове. От 5 години той е собственик и основен спонсор на волейболния клуб ЦСКА и под неговото ръководство отборът, освен че стана шампион на България, постигна сериозен успех и в европейската Шампионска лига. Има редица фирми, свързани с туризъм, строителство и търговия. В част от фирмите си има за съдружници руски граждани. Адвокатът по сделката също е руснак. “Смятаме, че това е един от сериозните и водещи вестници в България. Смятаме, че този бизнес върви доста добре, затова решихме да влезем в него”, обясни Георгиев.

На един адрес

“ГМ прес” ще участва в управлението на “Стандарт” чрез своя изпълнителен директор. Това е 42-годишният Кирил Захариев, който има бизнес отношения с фирмите около “Винпром Пещера”. Захариев притежава фирми, които са регистрирани на един и същ адрес с някои от фирмите, свързани с производителя на алкохол. Кирил Захариев също така е управител на дружество, притежавано от “Сигма консултинг”, а това е фирмата собственик на един от кандидатите за приватизация на “Булгартабак” “Кингс Табако”. Адресът отново е същият. Преди 3 години пък Захариев е продал дела си в имотна компания на “Галакси пропърти груп”, която пък е собственост на основателите на “Винпром Пещера” Атанас Петров и Антон Щерев. Официалната позиция на алкохолната компания обаче е, че “няма никакво отношение към извършената сделка”.

Въпросите

За 2008 и 2009 г. издателят на “Стандарт” отчита печалба. За миналата 2010 г. обаче нещата вече не стоят така - след спада на рекламата в печатните издания и намалените продажби на вестниците дружеството е отчело данъчна загуба. Затова остава въпросът защо някой ще купи миноритарен пакет от вестник, който губи пари, а в същото време ще декларира, че няма да прави промени в редакционната политика. Георги Георгиев дори заяви, че “този бизнес върви доста добре, затова решихме да влезем в него”, което обаче противоречи на внесените в Търговския регистър документи.

В отчета обаче има прогноза за 2011 г., която предвижда приходи от 1.5 млн. лв. от ПР услуги. Доколко това не противоречи на Етичния кодекс, който задължава медиите ясно да разграничават реклама от журналистика, също е въпрос. Друг въпрос е кой точно купува дял от в. “Стандарт” - цитираният от Георгиев “сериозен инвестиционен фонд”, лично той или фирмите около “Винпром Пещера”, накъдето води новият член на управителния съвет на “Стандарт” Кирил Захариев. Всички те имат право да си купят вестник, но читателите пък имат правото да знаят кой говори.

Блогът на Иван Бедров - http://ivanbedrov.com/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional