Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Wikileaks: Секретна грама от 2003 г. разкрива ген. Никола Колев като агент на американците

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биволъ

Бившият началник на Генералния щаб Никола Колев и настоящ шеф на кабинета на президента е информирал американците в началото на 2003 г. за таен доклад за корупция в Министерството на отбраната, който е даден на висши военни и на президента.

Тази информация излиза от грама с гриф СЕКРЕТНО от 10 януари 2003 г., озаглавена "Разнищване на юридическия кръг - атакувани са водещи фигури от управляващата партия". Тя е подписана от зам.-посланик в София Родерик Мур. [03SOFIA88] (Превод на български).

В грамата е отбелязано, че името на Колев трябва да се запази в тайна (strictly protect), което е характерно за ценните информатори на посолството.

В базата на Wikileaks с доклади от София това е единствената грама за дълъг период от време: от юни 2001 г. до декември 2004 г. 

Цар царува, Череп кадрува...

В американския дипломатически доклад става въпрос за скандала, разраснал се около аферата "Гном", в който освен главният прокурор Филчев се замесват председателят на парламента Огнян Герджиков, лидерът на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов, вътрешният министър Георги Петканов и министърът на отбраната Николай Свинаров - така нареченият "юридически кръг". Всички те са близки до "имащият лоша слава бивш шеф на кабинета на премиера Стоян Ганев".

Според американците покрай атаката срещу "юридическият кръг" по различни причини под кръстосан огън се оказват още Филчев, Николай Василев, ген. Атанас Атанасов, Иван Костов и няколко лица от неговата администрация. Началото на играта като че ли противопоставя "юридическия кръг" и Филчев на дясноцентристите от СДС и групи в НДСВ, които са против юристите, но сценарият се усложнява от факта, че високопоставени фигури от СДС остават близки с Филчев, който е тяхно назначение.

Свинаров първоначално не е ключов играч в тази група, но "според донесенията дължи назначението си като министър на отбраната на тяхното влияние." В скоби е отбелязано, че има непотвърдени спекулации за правни услуги оказани от Свинаров на "известната фигура от организираната престъпност" Васил Божков - Черепа, който "също е близък до Ганев и е играл роля за неговата селекция".

Панайотов, който е критикуван за "авторитарния" си управленски стил се е срещал с Черепа и другите членове на бизнес-клуб "Възраждане", "за които се смята, че са свързани с групировки на организираната престъпност". Неназован депутат близък до Панайотов казал на американците, че той е получил "благословия от премиера" за тази среща.

В грамата на Джеймс Пардю за организираната престъпност в България от 2005 г. също е отделено подобаващо внимание на бизнес-клуб "Възраждане" и Васил Божков - Черепа, като ръководеният от него Нове Холдинг е посочена като водеща престъпна групировка заедно с ТИМ, Мултигруп и СИК.

Борисов и Петканов - стари врагове

"Активният член на комунистическата номенклатура" Георги Петканов оказва подкрепа на неефикасния и вероятно корумпиран главен прокурор Никола Филчев - пише още в доклада.

Бойко Борисов, който тогава е главен секретар на МВР, също се е опитал да извлече дивиденти от скандала. Той казал на военния съветник на посолството, че след аферата "Гном" е посъветвал Симеон да отстрани или Петканов или шефа на Националната разузнавателна служба ген. Чобанов, или него самия.

"Тъй като Борисов има широка популярност сред българите (и както излиза, пред премиера) а Чобанов неотдавна получи вот на абсолютно доверие от президента, призивът на Борисов изглежда като прозрачен опит да отстрани стария си противник Петканов." - анализира Родерик Мур.

Четвъртият от юристите, Огнян Герджиков, е посочен от Едвин Сугарев като близък до Никола Филчев и зависим от него, заради данни за корупция при приватизацията на "Агропромстрой". Герджиков, който е кум на сватбата на Филчев, отрича обвиненията, но е привлякъл вниманието на американците с връзките си с хора на Мултигруп, "конгломерат свързан с дейности на организираната престъпност".

Началник-щаба тайно докладва на САЩ за корупция в МО

Най-стряскащата информация от грамата обаче не е за юридическия кръг и Филчев или дори за имунизирания за правосъдието Васил Божков. Грамата повдига завесата над най-малко три важни събития: американско разследване на аферата "Терем", "вербовката" на началник-щаб на БНА ген. Никола Колев, който е носел информация на американците и прикриването от Колев, Първанов и висши военни на доклад за корупция в МО.

Това става явно от параграфа за "греховете" на министър Свинаров, който е атакуван от две посоки. От една страна има разследване на американски екип за нелегален износ за Сирия на изделия с възможна двойна употреба. Става въпрос за скандала "Терем" - износ на скоростни кутии за трактори, които се монтират на военнотранспортни машини. Според американските разследващи Свинаров е знаел за доставките, но не е предприел нищо, за да ги спре и не е информирал правителството за нарушението. Американците са разказали всичко това на премиера Симеон, става ясно от доклада.

До този момент не е известен друг случай на проведено от американци разследване за злоупотреби на висши български политици. Американският посланик Уорлик намекна за разследване срещу Румен Петков, което е станало причина да му бъде отнета визата, но не се изясни дали то се води на територията на САЩ или от правоохранителните органи на САЩ в друга страна. Общото между двата случая е, че министър Свинаров също става персона нон грата за САЩ, което попречи на Симеон Сакскобургготски да го заведе със себе си при посещението си в Америка. Биволъ потърси бившия министър за коментар, но до приключването на статията не получи отговор.

Че ситуацията е била сериозна се разбира и от изявите на външния министър Соломон Паси, който алармира, че скандалът "Терем" може да забави присъединяването на България към НАТО. Това не се случи, но се случи обичайното за България замазване и бавене на обвинението и на делото.

Според американците Свинаров е бил подложен на друга атака от началника на Генералния Щаб ген. Никола Колев. Той "също повдигна обвинения за корупция в Министерството на отбраната във (все още) таен доклад връчен на президента и на висши военни ръководители."

Източници на Биволъ от прокуратурата споделиха за наличието на одитен доклад постъпил през 2003 година, който се отнася до финансовата отчетност в МО за периода 2001-2002 г. Той е от 1500 страници и е изготвен от дирекция "Финансово контролна дейност" на МО. В него са разгледани най-вече сделките сключвани от министър Бойко Ноев (дек. 1999 - юли 2001 г), но също и сделки на министър Свинаров (юли 2001 г. - август 2005 г.)

В грамата пише, че докладът на Колев съдържа данни за корупция и е част от "обстрела" срещу министър Николай Свинаров . В медиите липсва информация такъв таен доклад да е ставал обект на обществен интерес и публично обсъждане. Обтегнатите отношения между Колев и Свинаров обаче бяха явни и двамата водеха публични спорове за реформите, финансирането и назначенията в армията.

Тези данни повдигат много въпроси. Самото наличие на таен доклад с констатирани закононарушения може да послужи за поставяне в зависимост на висши функционери и офицери, както и за прикриване и контролиране на корупционни схеми. Още повече, че за доклада знае ограничен кръг от хора: Колев, Първанов, сезираните "висши военни ръководители" и... американците.

Това не е убягнало на американските дипломати, които години по-късно изказват подозрения, че Първанов и Колев назначават генерали със съмнителна репутация, за да прикриват корупцията в армията.

Във вече публикувана грама изпратена от посланик Макълдауни през 2009 г. [09SOFIA362] е изтъкнато, че спорното назначение на генерал Самандов за началник Щаба на отбраната се дължи на близките му връзки с Никола Колев. Отбелязано е "неконструктивното влияние" на Първанов и неговия кръг, който не се е противопоставил на "мошеническите обществени поръчки (и вероятно се е възползвал от тях)" и не е подкрепил твърдо истинските реформи.

Изразът "вероятно се е възползвал от тях" се отнася за възползването на Първанов от "мошенически обществени поръчки" и е поставен в скоби от автора на грамата.

Важно е да се отбележи обаче, че докладът на Макълдауни не е със същия висок гриф на секретност като грамата на Родерик Мур, в която началникът на Генералния щаб Никола Колев е споменат като източник на информация, който трябва да бъде "стриктно защитен".

Коментар на Биволъ

Едва ли предизвиква учудване фактът, че премиерът Бойко Борисов отдавна е сред доверените лица на посолството на САЩ. Още през 2003 г. той е разказвал за дворцовите интриги в кабинета на Сакскобургготски. Впрочем, отношението на американците към него не е като към доверен и важен източник, защото в нито една от грамите няма изискване името му да бъде защитено.

Изненада е обаче появата на началника на Генералния Щаб и настоящ шеф на кабинета на президента Никола Колев като доверен информатор на САЩ с изискване името му да бъде "стриктно защитено".

По принцип редакцията на Биволъ спазва това изискване и заличава имената, за които американските служители в посолството уточняват изрично, че трябва да бъдат "strictly protect". Презумпцията е, че тези хора са особено ценни източници на информация, и биха могли да пострадат ако бъдат разкрити.

Редакцията на Биволъ потърси Никола Колев за коментар, но не получи отговор от пресцентъра на Президентството. Преценихме, че ген. Колев не е в ситуацията на слаб и изложен на опасност информатор. Разкритията за американско разследване за Терем и за таен доклад за корупция в Министерството на отбраната изискват обяснения, които очевидно много малко хора в държавата могат да дадат. Ген. Никола Колев е един от най-надеждните източници за информация по тези въпроси. Да се надяваме, че няма да остане такъв само за американските служби...

Бележка на редакцията: Статията е променена в 18 ч. на 15 юни 2011 (Видовден), като навсякъде в текста "адвокатски" е заменен с "юридически", което с оглед на контекста е по-правилният превод на lawyer's circle

 

ТЕМА: Разнищване на „Юридическия кръг“ – на прицел са изтъкнати личности от управляващата партия в България

(u) Класифицирана от CDA Род Мур

1. (C) ОБЩ ПРЕГЛЕД: През последните седмици четирима от най-важните членове на така наречения „Юридически кръг“, който е с огромно влияние в управляващата партия Национално Движение Симеон 2-ри (НДСВ) станаха прицел на различни по степен критики, болшинството свързани с корупция. Поради тази причина премиерът се противопоставя на евентуално вземане на решителни мерки по въпроса. Реакцията му във връзка с разгорялата се полемика около вътрешния министър Петканов, министъра на отбраната Свинаров, председателя на народното събрание Герджиков, и шефа на парламентарната група на НДСВ Панайотов ще бъде показателна за начина му на управление и може да се окаже с голямо значение за дълголетието на кабинета му. Край на общия преглед.

2. (C) От различните групи в хетерогенната управляваща партия, най-влиятелната досега е така наречения „Юридически кръг“. Състои се главно от бивши професори от юридическия факултет на Софийския университет и техни студенти. Водещите фигури за бившите професори по право Огнян Герджиков (в момента председател на народното събрание), Пламен Панайотов (шеф на парламентарната група на НДСВ) и Георги Петканов (вътрешен министър). Говори се, че всички те са близки до печално известния бивш шеф на кабинета на премиера, Стоян Ганев. Адвокатът Николай Свинаров първоначално не беше ключова фигура в тази група, но и тук се твърди, че дължи назначението си за министър на отбраната и заместник-председател на НДСВ на тяхното влияние. (Има и непотвърдени спекулации, че адвокатските му услуги, предоставяни на смятания за един от лидерите на организирана престъпност Васил Божков, по прякор Черепа, също близък на Ганев, са изиграли роля за избирането му на тези постове.)

3. (S) Вътрешният министър Румен Петканов е предмет на подозрения от страна на десницата от самото му назначение насам, благодарение на репутацията му на активен член на комунистическата номенклатура в Софийския университет. Подкрепата му за неефективния, и най-вероятно корумпиран, главен прокурор Никола Филчев породи критиките на тези, които се наричат реформатори. Той беше забъркан и в скандала с послушването, познат като „Гном“. Главният секретар на МВР Бойко Борисов каза на DCM (аташе по военните въпроси), че на 5-ти януари е оповестил на премиера, че като резултат от скандала „Гном“ или той, или Петканов или шефът на Националната следствена служба ген. Чобанов ще трябва да си ходят. Тъй като Борисов е много популярен сред българската общественост (и очевидно пред премиера), а същевременно президентът наскоро гласува пълно доверие на Чобанов, призивът на Борисов прилича на прозрачен опит да свали дългогодишния си враг Петканов.

4. (S) В последно време, министърът на отбраната Свинаров се озова под обстрел от най-малко две посоки. През декември Американски екип, разследващ незаконната продажба на стоки с двойна употреба на Сирия от фирмата на министерството на отбраната Терем докладва на премиера заключението си, че Свинаров е знаел за поне една пратка постфактум, но не е предприел навременни действия да спре втора такава или да информира членове на кабинета за нарушението. Началникът на Генералния щаб ген. Колев (стриктно да се защити) също повдигна обвинения за корупционни практики в министерството на отбраната в (все още таен) доклад, изпратен на президента и ключови фигури в министерството.

5. (C) Шефът на парламентарната група на НДСВ и заместник председател на партията Панайотов е разделяща фигура сред нейните депутати. Много от парламентаристите на НДСВ се оплакват, че не им се позволява да вземат участие във вземането на решения. Той е критикуван за авторитарния си метод на управление и за назначения на протежета без да се консултира с останалите членове на групата. В последните няколко седмици пресата информира за предстоящи проблеми в ръководството на парламентарната група и подмяната на Панайотов от премиера с депутат, който ще бъде по-приемлив за склоните към бунт млади „немирници“ в партията. (Ние обаче смятаме, че слуховете за предстоящото освобождаване на Панайотов са все още спекулация.) Освен това Панайотов наскоро се срещна с бизнес клуб „Възраждане“, който има сред членовете си хора като Васил Божков и други „тъмни“ бизнесмени, за който се твърди, че са свързани с организираната престъпност. (Депутат, близък до Панайтов, ни каза, че той е потърсил и е получил благословията на премиера за тази среща.)

6. (C) Председателят на Народното събрание Герджиков, който е тясно свързан с министър Петканов, до съвсем скоро успяваше да остане извън свадите. Но сега е повлечен в сагата Филчев от Едвин Сугарев, бивш заместник председател на опозиционната СДС и посланик в Индия. В отворено писмо, публикувано на 7-ми януари, Сугарев обвини Герджиков, че е предмет на незаконно въздействие от страна на главния прокурор Филчев заради възможно участие преди няколко години в корупционна схема за приватизирането на Агропромстрой. (Герджиков е оказвал силна подкрепа на Филчев, който му е кум.) Герджиков отрича обвиненията, но те предизвикаха интерес към бившите му бизнес връзки с представители на Мултигруп (МГ) – конгломерат, който се свързва с организираната престъпност.

7. (C) Министърът на правосъдието Антон Станков е известен адвокат от НДСВ, който очевидно не е свързан с „Юридическия кръг“. Усилията на Станков да прокара реформа са осуетявани от дълбоко окопана правосъдна бюрокрация. Той има чести сблъсъци с Филчев. Чухме от няколко източника, че премиерът и министър Петканов не подкрепят инициативите на Станков за реформа в правосъдната система, макар че наскоро премиерът даде знак, че ще подкрепи промени в конституцията.

8. (C) Коментар: Няма признаци, че атаките срещу „Юридическия кръг“са плод на целенасочена схема. В момента доста други известни личности също са обект на политически и/или законов натиск по различни причини (Включително Филчев, заместник премиера Василев, бившия шеф на разузнаването Атанас Атанасов, бившия премиер Иван Костов и още няколко души от администрацията му.) Не е ясно и до каква степен „Юридическият кръг“ е сплотена група. Обаче атаката на Сугарев спрямо Герджиков сякаш попълни шахматната дъска за предстоящо голямо политическо разкриване на карти през 2003 г. В този начален етап поне изглежда, че играта ще притисне „Юридическия кръг“ (заедно с Филчев) срещу дясно-центриската СДС . Този сценарий се усложнява от факта, че няколко официални лица от СДС си остават близки до Филчев, който е назначение на СДС. Много е рано да се каже дали „Юридическия кръг“ ще може да задържи доверието на премиера, а с него и контрола над водещи управленски позиции, и/или дали битката ще разцепи НДСВ и дали дори ще предизвика предсрочни избори. Междувременно изглежда, че опозиционната Социалистическа партия (БСП), която има добра преднина в повечето социологични проучвания, ще стои встрани и ще остави другите играчи да се унищожават взаимно. Край на коментара.

Преводът е променен в 18 ч. на 15 юни 2011 г. "Адвокатски" е заменен с "юридически", което е правилният превод с оглед на контекста.

Мур


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional