Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Фалшивият пематник

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Михаил Вешим, в. "Стършел"


БНТ отново ни изненада - този път с документален филм-възхвала на Иван Славков, излъчен в неделя следобед. Човекът премина в един по-добър свят преди месец и половина, а на "Сан Стефано" още продължават да го оплакват.

Няма ли край това оплакване? Сякаш не е имало 10 ноември, сякаш Живков и обкръжението му не докараха страната до катастрофа, сякаш Славков не беше част от това обкръжение...

Ако младеж, роден след промените, гледа документалния филм на БНТ за Иван Славков, ще остане с впечатлението, че сме загубили един велик българин. Добър към хората, човек свободолюбив, който е направил свободна телевизия, прославил по света България и българския спорт...

Такъв портрет на Славков обрисуваха неговите приятели, интервюирани във филма - Васа Ганчева, Хачо Бояджиев, Тома Томов, Иван Вуцов... А какво друго да кажат те за приятеля си, който ги е назначавал на работа, плащал им е големи хонорари от бюджета на държавната телевизия, ял и пил с тях, пращал ги по командировки из чужбина в онова време, когато не можеше да се отиде и до Румъния.

"Той правеше най-свободната телевизия в бившите соцстрани" - каза Хачо Бояджиев. Да, може да е вярно за тия, дето не помнят... А как да вярваме ние, дето помним? Нали помним съветската телевизия в петък, нали помним сериалите в прослава на социализма, на които самият Славков беше сценарист срещу баснословни хонорари?

Спомняме си и безкрайните предавания от конгресите, новините, които всяка вечер започваха с Тодор Живков, целувките с Брежнев, грачещите речи на Людмила... Това ли беше най-свободната телевизия? А унгарската, полската, чешката?

Иван Славков прославил българския спорт... Да, но най-вече във филма на Би Би Си "Да купиш игрите", където нашият герой, член на МОК, бе заснет със скрита камера как си проси подкуп. Едва ли има друг българин, донесъл по-голям позор за родината си!

Тогава, опозорен пред целия свят, Славков бе изключен от олимпийското движение. Във филма на БНТ този случай е замазан по нашенски, а Иван Славков е изкаран жертва. На Би Би Си и империализма. "Скроиха му шапка!" - разкрива заговора Васа Ганчева, а и какво да каже, като тя самата бе заснета със скрита камера да си иска хилядарка за поръчкова публикация.

Достойна последователка на кумира си, макар и на по-ниско равнище! "Филмът беше фалшификация" - заключава компетентно Хачо Бояджиев. Само че кой да му повярва - Би Би Си е телевизия, която е доказала, че не се занимава с фалшификации...

Друго намирисваше на фалшификация - самият филм на БНТ. Само хвалби, а иначе премълчаване и подмяна на фактите. Авторите (сценаристите Боряна Тончева и Евгени Николов и режисьорката Йоанна Капанова) ни представиха неистинския образ на един герой на соца, който беше обърнал държавата на бащиния.

Понеже не беше осъден приживе - нито юридически, нито морално, Иван Славков сега е прославян като национален герой. В някакво село даже щели да му вдигат паметник.

БНТ изпревари селото - вдигна му филм-паметник. С парите от нашите данъци.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional