Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Много съм щастлив, че за първи път след 22 години се разбра, че се избира съдия

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

"Много съм щастлив, че за първи път след 22 години се разбра, че се избира съдия. Ако се върнем през годините, какви хора са назначавани на тези длъжности, а Владимира Янева е от петнайсет години съдийка, три-четири години е била прокурор. Ако не се познава с Цветан Цветанов, а се познава с Румен Петков? Не виждам лошо в това, аз се познавам с Пенгезов (отстраненият от ВСС шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов – бел. ред.)".

Така премиерът Бойко Борисов коментира в понеделник пред бТВ ескалиращото напрежение в съдебната система след скандалния избор на Янева за председател на Софийския градски съд (СГС) преди три седмици. Той за пореден път обяви, че стажът на съдията е 15 години, въпреки че по време на дебатите по номинациите за шеф на СГС стана ясно, че Янева реално е правораздавала едва 4 години, тъй като е прекарала останалите 4 в майчинство.

Премиерът не пропусна да повтори и познатата си теза, че настоящият съдебен съвет е излъчен от тройната коалиция и управляващите от ГЕРБ нямат никакво отношение към решенията му. Не коментира обаче разкритията, че Янева е гледала едно от делата за злоупотреби в общинското дружество "Софийски имоти" в директен конфликт на интереси, след като е сключила сделка за два имота с подсъдимия Тошко Добрев от името на баща си.

"Започва да ми омръзва да се внушават на хората неща, които не са верни. ВСС е избран от БСП, ДПС, НДСВ и като дойдохме на власт, казахме, че ще го оставим да работи както е", обяви единствено Борисов.

Самата Янева призна в петък достоверността на информацията, че е била пълномощник на баща си по въпросните сделки, но раздразнено обяви, че нито ще си направи отвод по делото, нито ще си подаде оставка като председател на СГС. Призна и че ще й бъде доста трудно да работи с колегите след създалото се напрежение, въпреки че няма да се съобрази с исканията за оставки, които от редица неправителствени организации отправиха към нея и членовете на ВСС.

"Най-ми отива да зачерквам в листите на ГЕРБ"

В коментар за предстоящите местни избори Борисов поясни, че ще използва оставащото време до есента, за да подбере кандидатите си за общински съветници. Тези решения той взимал след срещи с различни хора, за да може да преценява спокойно. По думите му вотът за кметове е по-важен за управляващите от президенстките избори.

"Не само ги одобрявам, но когато трябва да ги махам и да се зачеркват от листите, това на мен най ми отива", каза Борисов.

Той уточни и че от ГЕРБ крият кандидатурите си за изборите само защото имали още много работа за вършене. Премиерът добави още, че "времето за политиканстване" щяло да започне към 3-4 септември и да продължи до 23 октомври, когато е вотът.

От думите на Борисов не стана ясно кога реално ще бъде увеличена минималната работна заплата и вдовишките пенсии, като за пореден път раздразнено обясни, че този ход на правителството не е предизборен и тези спекулации трябвало да спрат. Той обясни още, че тази седмица предстоят преговори в тристранния съвет, за да може да се случи това възможно най-рано.

В коментар за поредния неуспешен вот за недоверие, на който не присъства в пленарната зала, Борисов заяви, че не иска да се отнася несериозно към парламента, но предпочел да си гледа работата, визирайки откриването на новия музей за съвременно изкуство в петък по същото време.

Попитан за произхода на парите, които депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е получил по консултантски договори с охранителна и застрахователна фирма, въпреки че има медицинско образование, премиерът обясни кратко, че е говорил с него и Иванов го е уверил, че няма проблеми. И добави, че го пратил в Канал 3 да обяснява страничните си доходи. След като разбра, че Иванов е търсен неуспешно и от бТВ, Борисов се ангажира: "Искате ли утре сутрин да дойде при вас. Утре ще дойде!"

От: http://www.mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional