Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

И списание „Тайм“ иронизира съветската (ни) окупация

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

На 30 юни , сряда, ден след планираната ( и необичайно медийно подкрепена) дискусия за паметника на съветската окупация в НДК, Столичната община ще заседава извънредно във връзка лавинообразно развиващата се ( най-после!) тема. След като и Си Ен Ен направи интервю с моя „злодейска“ милост и обърна внимание на казуса ( очевидно разбират спецификата да има паметник на невоювала и не дала жертви тук чужда армия), друга американска тежка артилерия гръмна (цитатът е от коментара на Дакар в блога):
Сп. „Тайм“:
За няколко дни в София САЩ отново воюваха с „червените“
Творбата „В крак с времето“ влезе в страниците за културни събития на списанието
25 Юни 2011
На страниците си, посветени на културни събития, в новия си брой американското седмично списание „Тайм“ отбелязва със снимка и кратък текст творбата на неизвестен художник/художници, осъвременил една от скулптурните композиции на Паметника на Съветската армия в София.
Под заглавие „Българският Банкси“ (на името на знаменития английски художник на графити) „Тайм“ посочва, че за няколко дни в София Съединените щати отново воюваха срещу „червените“.
„Анонимен художник преобрази паметника на съветските войници „освободили“ България (според списанието става дума за комунистически преврат) в улично изкуство, боядисвайки всяка статуя като герой от американската попкултура“, пише „Тайм“.
Руското посолство в София нарече случая „вандалски акт“, а боята бе почистена, въпреки че хиляди хора се радваха на новото произведение, което получи голяма подкрепа в интернет, завършва американското списание.”

Предлагам на общинарите да обърнат внимание върху кавичките, с които „Тайм“ иронизира съветската освободителна претенция към неутралната, несъпротивяваща се, гостоприемна дори за червената армия България, но въпреки това наказана от нея с десетилетия комунизъм. Ако тази ирония, напълно съвместима със сатирата на „неизвестния извършител“ , разкрасил сивото плашило в центъра на София, не се приема от тях и продължават да настояват за затвор и санкции за художника, остава алтернативата: на ул. „Московска“ открито да припознаят в. „Правда“ за свой, а сп. „Тайм“ – за вражеско издание.

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional