Свободата днес и тук 30 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Енергийната мафия" си разпредели тока от АЕЦ "Козлудуй" до края на годината

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Атанас Чобанов

В един от американските дипломатически доклади от София, публикувани от Биволъ и Wikileaks са посочени основните играчи в така наречената "енергийна мафия" в България - кръгове от фирми около Богомил Манчев, около Красимир Георгиев (съученик на Румен Овчаров) и около Христо Ковачки. "Манчев и Георгиев са вездесъщи в сектора още от началото на 90-те години, докато Ковачки се смята за нов играч", пишат дипломатите.

Една съвсем актуална информация за търговията с тока от АЕЦ "Козлодуй", получена от Биволъ, потвърждава жизнеността на тази "енергийна мафия". Старите играчи Манчев и Георгиев явно са непреходни и при новото правителство на ГЕРБ, но в "разпределението на баницата" се включва и сегашната власт чрез назначени свързани лица. От разследването става ясно също, че държавата активно помага на "енергийната мафия" чрез нагласени търгови процедури.

Търг със завързани очи

В България има две държавни предприятия за производство на ел. енергия - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток" 2. Те провеждат два пъти в годината търгове за продажба на ел. енергия на търговци за вътрешния пазар - за периодите 1.01-31.06 и 31.06-31.12. Летният търг на АЕЦ "Козлодуй" беше проведен на 22 юни.

Със заповед на Изпълнителния директор на централата Костадин Димитров - №АД 1801/15.06.2011 год. е открита тръжната процедура за лятната продажба. Фрапиращо е, че в условията на търга, които са обявени публично за участниците, липсват най-важните параметри:

- Какъв е целият обем от енергия, който се предлага за продажба и

- Каква е минималната цена, от която да започне наддаването?

За справка, при търга в ТЕЦ "Марица-изток" 2 тези условия са обявени предварително на участниците.

Като условие за участие е посочено да се представи към книжата на всеки участник и ценова оферта, която е запечатана в отделен непрозрачен плик.

Търгът се провежда от комисия в състав: Мартин Тафров - председател (Директор на Дирекция "Продажба на електроенергия" в АЕЦ "Козлодуй"), Галина Петрова- юрисконсулт, Димитрина Маркова – главен счетоводител, Христина Горанова и Таня Драголова – експерти в дирекция "Продажба на електроенергия".

Този така наречен търг се провежда на 22 юни от 13.30 часа. След отваряне на офертите представителите на фирмите са помолени да напуснат залата, защото запечатаните пликове с ценовите предложения ще се отворят и разгледат от комисията при закрити врати.

След един час комисията кани представителите на фирмите и им съобщава коя фирма колко ток е поискала да закупи (обем на офертата). За минималната цена председателят Тафров обяснява, че предния ден (21 юни) Съветът на директорите на АЕЦ "Козлодуй" е взел решение, с което определя минималната цена, под която Kомисията не трябва да класира оферти, но към момента на провеждане на търга комисията не е запозната с това условие.

Комисията обявява, че ще работи извън работно време на 22 юни с цел до края на другия – 23 юни да бъдат обявени резултатите. До днес обаче няма обявено решение за класиране на фирмите.

"Правилните" фирми печелят?

За да имат някакъв шанс в гореописната схема, участниците трябва да имат или ясновидски способности, или достъп до липсващата информация, което е по-правдоподобнo. В тази игра на карти със завързани очи, единствено имащите вътрешна информация за основните условия - обем на тока за продажба и най-вече за цената - могат да подготвят печеливша оферта.

Обемът на продаваната енергия – например 1000 MW, е скрита величина, чрез която може да се определи до коя фирма да спре търга. Ако някоя от класираните фирми не е удобна се спира до нея като се обявява, че обемът за продажба, който преди това никой не е знаел, е изчерпан.

Фирмите закупили тръжна документация са 24 на брой. Интересен факт е, че в началото на „процедурата" е елиминирана фирмата "Енерджи съплай" защото превода за банковата и гаранция бил внесен по евровата вместо по левовата сметка на АЕЦ. "Енерджи съплай" е собственост на Соня Кадиева - съпруга на Георги Кадиев.

Банковите гаранции за участие в търга са внесени в Корпоративна търговска банка която обслужва АЕЦ "Козлодуй". Според секретен американски доклад КТБ се явява и таен партньор на "Риск инженеринг" на Богомил Манчев. Друга фирма свързана с Манчев - "ЕФГ", е конкурент на фирмата на Кадиева в търга.

Биволъ прогнозира, че в клуба на печелившите фирми, които предстоят да бъдат оповестени, членуват следните дружества:

1. Кръгът "Богомил Манчев":

"Аркадия сървис" - акционери са синът на Николай Вузев – Александър и Владимир Манолов – офицер от Държавна сигурност и бивш директор на НСС. През 2008 г. Манолов, Вузев и сръбския олигарх Вук Хамович са заедно в Управителния съвет на фирмата "Собел Сървис".

"ЕФГ" (енергийна финансова група) - собственост на Николай Вузев. Тук изплува скандалната фирма EFT-България на Вузев, в съдружие с Богомил Манчев и сръбския олигарх Вук Хамович, която преди няколко години продаде огромни количества ток на дъмпингови цени в Словения и Гърция.  Разследването по този казус в крайна сметка опря до експертиза, искана от прокуратурата, каквато все още не е изготвена.

2. Кръгът "Фронтиер" е представен от "Енерджи МТ" на Румяна Георгиева, съпруга на Красимир Георгиев, съученик на Румен Овчаров.

3. Кръг от фирми близки до управляващите

Най-явният конфликт на интереси идва от фирмите-кандидати свързани с Мартин Тафров, назначен за директор в АЕЦ миналото лято, който е председател на комисията определяща резултатите от търга.

Това са "АВВ Електрифициране" на Бистра Акова и "Енерджи маркет" – където прокурист е Илко Аков. През 2008 г. в управлението на "Енерджи Маркет" е Мартин Тафров, заедно със съветника на Станишев - Костадин Сирлещов, известен покрай скандалната справка на ДАНС, описваща маневрите на неговия приятел - "консултанта" Стефан Гамизов. Също така през 2008 г. Мартин Тафров представлява кипърската офшорка POOL ENER HOLD LIMITED, акционер на "Енерджи маркет" (виж приложения документ).

Преди това, през 2006 г. Мартин Тафров е член на УС на "Асоциацията на търговците на електроенергия в България", заедно с Николай Вузев и Румяна Георгиева.

Баща му Даниел Тафров, шеф на НЕК при правителството "Костов" е един от хидроинженерите, които Ахмед Доган ангажира, за да свършат реалната работа по проектите, за които получи огромен консултантски хонорар.

4. В списъка на печелившите очакваме да видим още и някои станали вече традиционни контрагенти за тока от АЕЦ : "ДАНС Енерджи" (с участие на бивши ченгета, търгували с петрол), "АТЕЛ България" – собственост на швейцарци, както и "Балкан алфа енерджи" с гръцки собственици.

"Дежа вю" с търговията на тока от АЕЦ "Козлодуй"

Преди две години, през лятото на 2009 г. в пресата се коментираше, че е започнала проверката на търговията с ток от АЕЦ, резултатите от която така и не станаха известни на обществото. Изглежда и това лято старата песен ще се повтори с известните изпълнители. Новост е обаче, че Мартин Тафров вече не е представител на търговците, а на държавата.

Освен, че търгът е очевидно опорочен, за което вероятно ще се наложи да се произнесе КЗК, очевиден е ефектът върху крайните потребители от непрозрачните условия и селекцията на "правилни" търговци, "посветени" за необявената цена и наддаващи само стотинки. От тях зависят цените към промишлените потребители, а в крайна сметка това влияе на себестойността на българското производство. На практика в "правилните" посредници остават и големите печалби за сметка на крайните потребители.

Вместо заключение може отново да цитираме американските дипломатически грами изтекли в Wikileaks: "По-близък поглед към сектора разкрива идеалната среда за източване и злоупотреби. Представляващ голям процент от благосъстоянието на страната, енергийният сектор е изолиран бранш на клубен принцип, доминиран от няколко играча с мъртва хватка върху обществените поръчки и с непропорционално голямо влияние върху взимащите решения в правителството и в националната енергийна политика"

 

 

 

 

 

 

Блогът Биволъ - http://www.bivol.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional