Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Псевдодемокрацията роди псевдоопозиция

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

"Тихият и могъщ" министър на финансите на Русия Алексей Кудрин, застъпник за "справедлива конкуренция в политиката и бизнеса", отказа да оглави партията "Право дело". Мястото зае "дендито", "несметно богатият“ Прохоров, който "никога не се е отличавал с гражданска позиция, мъжество или дисидентство" и за момента е известен единствено с "антинародни" инициативи в сферата на труда, пише във вторник западната преса по повод учредяването на нова партия, оглавена от известния руски олигарх.

За министъра на финансите Алексей Кудрин е дошло странно време, смята "Ню Йорк Таймс" и отбелязва, че това е един от най-тихите и най-могъщи хора в Москва. През последните месеци този отколешен съюзник на Путин обаче на няколко пъти призоваваше за дълбоки вътрешни промени, заявявайки, че Русия ще напусне редиците на първите страни в света, ако не разреши справедлива конкуренция в политиката и бизнеса, пише изданието.

"В период на политическа неопределеност призивите на Кудрин не трябва да се игнорират. За 11 години на този пост той е преживял вече петима министър-председатели и почти със сигурност ще остане на мястото си следващата пролет без значение кой ще стане президент", Смята "Ню Йорк таймс“. Освен това той "говори от името на авторитетна група хора: представителите на високопоставения руски елит, борещи се за политически промени, идващи от самата система".

За явно недоволство на президента Медведев Кудрин се е отказал от поста председател на "Право дело". Миналата седмица той поясни, че работата в правителството няма да му позволи да се занимава с изграждането от нулата на нова партия. Той обаче каза, че с цялото си сърце подкрепя създаването на силна либерална партия и че отказът няма да му попречи да подкрепя целите на такава партия.

Според телевизионния водещ Владимир Познер Кудрин съзнателно е засилил критиките си в сегашния решаващ период. "Към кого са адресирани? Мисля, че към Путин", казва Познер.

Начело на партията "Право дело" застана олигархът Михаил Прохоров. Вестник "Тагесцайтунг" пише: "Наблюдателите са изненадани: каква е причината това денди да заеме мястото председател на либерална партия?". Прохоров е не само баскетболен запалянко. Като биатлонист той притежава издръжливост, знае да стреля, като кикбоксьор владее нетрадиционни видове борба. Това обаче е недостатъчно, за да противодейства на интригите на Кремъл, ако те се насочат към него, допуска германското издание.

Прохоров никога не е изпъквал с гражданска позиция, мъжество или десидентство. Името му се асоциира повече с прекрасните жени, които той на тълпи заведе да почиват във френския курорт Крушевел, продължава германският вестник и отбелязва, че всъщност партията "Право дело" е креатура на Кремъл. Тя трябва да неутрализира гласовете на недоволството на средната класа и предприемачите. Идеята за тази маневра може би принадлежи на близкия приятел на Прохоров, кремълският демиург Владислав Сурков.

"Михаил Прохоров: новото момче в Кремъл", така е озаглавен материалът в британския "Гардиън". "Харизматичният" Михаил Прохоров, третият в списъка на най-богатите в Русия хора, "може изведнъж да реализира амбициите си и да стане министър-председател", допуска изданието.

Ще успее ли жонглиращият с милиарди бизнесмен да достигне до така наречения обикновен човек, засега не е ясно на фона на миналогодишната инициатива на Прохоров за въвеждане на 60-часова работна седмица и затягане на трудовото законодателство с цел да се разширят правата на работодателя. Макар повечето руснаци да не изпитват особена носталгия по революцията от 1917 г., наложените от нея изменения в сферата на труда като цяло се възприемат като завоевание, пише "Гардиън“.

Британският вестник не изключва идеите на Прохоров да намерят отклик сред хората с либерални възгледи, заинтересовани от икономическо развитие. Програмата на "Право дело" призовава да се реформира политическата система, което включва отслабване на федералния контрол над губернаторите и въвеждане на избори за местните полицейски, съдебни и данъчни постове. На фона на спадащата популярност на доминиращата партия "Единна Русия" новият политически лидер, който по стечение на обстоятелствата е едновременно в приятелски отношения с Кремъл и отворен за реформи, може да е от полза и на управляващия тандем, и на либералите. "Несметните богатства" на Прохоров обаче могат да станат "препъни камък" в очите на избирателите. За уморените от силното имуществено разслоение руснаци той е само поредният представител на върхушката. С тази разлика, че е по-колоритен от типичния бюрократ на "Единна Русия", пише "Гардиън“.

Олигархът Прохоров се вижда като руски министър-председател, пише френският "Трибюн". Забогатявайки от спорната приватизация на "Норилски Никел" през 1993 г. и благодарение на редица инвестиции през втората половина на новото хилядолетие, 46-годишният Михаил Прохоров като метеорит се вряза в руската политическа сцена. Както казва самият олигарх, той вече 10 години се възхищава от Берлускони, когото нарича "блестящ политик". Общото между тях е, че и двамата са били въвлечени в дела, свързани със сутеньорството, обобщава вестникът.

Предложенията на Прохоров остават умерени и без рязка критика към сегашната власт. Това може да обясни защо държавната руска телевизия широко отрази назначението на Михаил Прохоров, докато системно лишава от ефир истинската опозиция, заключва "Трибюн".

Неотдавнашните заявления на президента Медведев дадоха на много западни наблюдатели надежда за нова вълна на демократични реформи в Русия, но отказът на министерството на правосъдието да регистрира "Партията на народната свобода", демонстрира, че тези заявления са само фикция, пише на страниците на "Уолстрийт Джърнъл" Владимир Кара-Мураз младши, член на ръководството на движението "Солидарност". "Решението на властите означава, че на 4 декември руските граждани няма да имат възможност да гласуват за водещата продемократична коалиция. Още преди в урната да бъде пусната първата бюлетина легитимността на изборите в Русия е поставена под голямо съмнение", пише авторът, озаглавил статията "Фалшификацията на резултатите от изборите в Русия".

Днешното правителство Путин-Медведев държи на монополната си власт, но няма сили за идея", пише Кара-Мураз.

Продемократичните изявления на Медведев са предназначени предимно за западната аудитория, на практика Русия "остава закрита авторитарна система със силно централизирана изпълнителна власт, жестоко контролирани медии, покорен парламент и със съдебна система, която получава указания от политиците, твърди той. Путин отказа на своите опоненти даже чисто символичен достъп до изборите. "С това той почти сигурно избегна украинския сценарий. Но е много вероятно да е подготвил почвата за втори Тунис", се казва в статията.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional