Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Незаконни вили събаряме, а незаконни лифтове - не

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бакалов, e-vestnik

Народът подкрепи акциите на министър Плевнелиев да събарят незаконни постройки – вили и къщички - край язовирите като „Искър”, край Ивайловград, в Несебър, в рибарски селища по морето и др.

 

Но се оказва, че има изключение за по-едрите риби.

Вчера от правителството съобщиха, че то ще предложи законодателна промяна, с която ще узакони незаконно изградени от фирма “Юлен” АД ски писти и лифтове на близо 65 хектара от природен парк “Пирин”, над Банско.

Решението е било взето на оперативно заседание на кабинета.

Е как става така – за дребни митничари или за дребни тарикати, строили незаконно, надстроили и т. н. – законът действа. Дори за онези, които си остъкляват балконите без разрешение, пак действа. А за въпросната фирма „Юлен” – не действа. Заради наглите нарушения на фирма „Юлен” Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

В нарушение на концесионния си договор за ски зоната компанията е построила писти и лифтове извън дадените й от държавата 99.55 хектара, като използва за това двойно по-голяма площ, според измерванията на природозащитниците.

 

Сателитна снимка на ски зоната в Банско, на която се вижда как е насечена и изровена голяма част от защитената територия на Природен парк “Пирин”. Снимка: Google earth

 

Нарушенията не са само в планината. Според териториално устройствения план и разрешенията на министерството, не се допуска увеличаване на легловата база в града, за да няма конфликт с капацитета на ски зоната. Но в Банско и наоколо са построени над 350 хотела с повече от 100 000 легла.

Министърът на околната среда Нона Караджова обясни, че другото възможно решение е да се прекрати концесионния договор, а това означавало „погребваме Банско”. Защо да го погребват? Допреди тези допълнителни писти да не би Банско да не е съществувало?

И защо ще се правят такива изключения и реверанси към една фирма?

Сегашното правителство дойде на власт, вдигайки много шум срещу своите предшественици от Тройната коалиция, че са корумпирани, че има далавери с имоти, земи, строителство и т. н.

А какво правят сегашните?

Собствеността в „Юлен” се дели между две офшорни фирми и община Банско. Собствеността в офшорните фирми е прикрита, но се смята, че е свързана с Цеко Минев – основен акционер в Първа инвестиционна банка и председател на Българска федерация по ски. Един и същ човек е член на бордовете на „Юлен” и на фирмата „Витоша ски”, която притежава повечето лифтове в Природен парк „Витоша” - това съобщават непрекъснато природозащитниците.

Първа инвестиционна банка е финансирала много от обектите в Банско. А може би не само обектите?

 

Спортният министър Свилен Нейков (вляво) и босът на Първа инвестиционна банка Цеко Минев, който е и председател на българската федерация по ски. Снимка: Булфото

Министърката Караджова, вместо да брани околната среда, каза вчера, че ако площта на ски зоната се намали до разрешените граници, това ще означава да се събарят лифтове и да се затварят писти. Министрите на спорта Свилен Нейков, на икономиката Трайчо Трайков и на регионалното развитие Росен Плевнелиев били категорични, че това е безумно, каза Караджова.

Безумно ли? Разбира се, че трябва да се съборят. Откъде накъде някакви ще съсипват планината, погазвайки закона, а министрите ще се грижат за техните писти и как да ги узаконят. И това не е някаква дребна местна далавера. Европейската комисия констатира това беззаконие, тук идва специална комисия за това.

Национален парк „Пирин” е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО към ООН през 1983 г. Освен това паркът попада и в двете зони от екомрежата „Натура“ – за местообитанията и птиците.

ЮНЕСКО взе решение, че или България ще гарантира, че строителството на ски курорти в Национален парк „Пирин” ще бъде прекратено, или организацията ще впише обекта в листата на „световното природно наследство в опасност” с всички последствия за имиджа на българската държава.

На никого у нас не му пука. Съсипията продължава, 4 правителства от края на 90-те години насам я позволяват, а сегашното вече я узаконява.

Ски пистите предизвикват свлачища и ерозия, нарушена е територията в защитена зона. Строителството е настъпило в планината с благосклонното участие директора на парк „Пирин” Георги Грънчаров, който подаде оставка преди година. Причините да напусне бяха две – първо, беше си оплел вече кошницата, и второ - коалицията „За да остане природа в България” разтръби, че чрез ипотечен кредит от Първа инвестиционна банка бащата на тогавашния директор на парк „Пирин” Георги Грънчаров е построил два хотела в Банско, а съпругата му ги управлява.

Регионалната инспекция по околна среда и водите – Благоевград, която е подчинена на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), провеждаше обучителни семинари в единия от хотелите на Грънчарови, съобщиха още от коалицията.

 

Карта на ски зоната в Банско. Оцветеното в червено е извън разрешителните режими. Инвеститорът “Юлен” АД се е разположил на двойно по-голяма от разрешената по концесия площ, като е изсякъл защитени дървестни видове и храсти, копал е с багери, изровил е терените. Снимка: Асоциация на парковете в България.

Тоест – инвеститорът на пистите и лифтовете е инвестирал и лично в директора на парк „Пирин”. А хотелите от своя страна и с министерството са се заобичали.

А сега цялото правителство застава зад тая далавера, предстои да застане и парламентът, като гласува изключение от закона за тия лифтове и ски писти.

Браво. Аферим. Машалла.

Това правителство дойде с лозунги да възстанови държавността, да премахне корупцията. Сега излезе, че и кабинетът Борисов нагло обслужва конкретни бизнес интереси. То са цял ред лобистки закони – за банките (ще стане дума скоро), в транспорта и т. н.

Сегашния курс към узаконяване на незаконното не е случаен акт.

През февруари в Банско, след тригодишен престой в чекмеджето на бившия екоминистър Джевдет Чакъров, беше изваден отново ски проектът „Мега Пирин“, по време на Световната купа по ски. Това стана на обсъждане, организирано от инвеститорите, местната власт и депутати от региона, в присъствието на министрите Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков и Свилен Нейков. Значи, това, което не смееше да пусне министърът от Тройната коалиция Чакъров, сегашните го пускат. И узаконяват незаконното.

Този кабинет целенасочено работи по въпроса да покаже, че нашите хора са над законите.

 

Поредно доказателство, че България се намира под клептократично управление и властта ограбва национални богатства, в случая Пирин, в съучастие с новобогаташи клептократи.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional