Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Как да станеш инвеститор “първи клас” в България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Светла Василева

(по действителен случай).  За да станете инвеститор “първи клас” в България не е нужно много.Само трябва да сте амбициозни, безскрупулни, и готови да действате на ръба на закона. Когато се наложи – и оттатък него. Категорично, агресивно и безапелационно. А също и  да предприемете някои действия … Ако обаче отговаряте на първото условие, уверяваме ви, всичко последващо никак, ама никак няма да ви затрудни.

Примерът, който илюстрира  настоящите указания, нищо чудно някой ден да влезе в учебниците. По мениджмънт. Вероятно и  по наказателно право. Все пак човекът,  чийто “опит” ще ползваме, е не кой да е, а петият по богатство българин за 2010 г. – самият Васил Златев, фаворит на Тодор Живков, дългогодишен кмет на Правец, баща на изпълнителния директор на”Лукойл България” Валентин Златев, почетен гражданин на Правец, инвеститор “първи клас” за 2007 г с проекта си за голф комплекс. И осъден за длъжностни престъпления през 1992 г на две години лишаване от свобода. Това последното ще го отминем с лежерно нехайство. Все едно не сме го чули. Нещо като “намигване” към обучаващите се.

Ако не сте готови на компромиси със собствената си съвест, най-добре  да не  четете по-нататък. Може и да не  научите как се стига  до висините на “елита”, но поне ще си спестите повишени нива на адреналина, флуктуации в кръвното налягане,  негативни емоции от типа на възмущение, омерзение, гняв и пр.

И така.

Правило първо. За да станете инвеститор “първи клас”, не е необходимо да правите високотехнологични чудеса, да строите заводи, да разкривате стотици нови работни места или да се морите да търсите гениални идеи, които да реализирате.  Не! Просто се огледайте какви са приоритетите на  Държавната агенция за насърчаване на инвестициите към момента. Ако сте “играч” от високо ниво,  там вече  “случайно” е включено нещо, което сте си намислили  да правите. Например голф комплекс. Като този на фирма “Тера Тур сервиз”, собственост на Васил Златев в Правец. Терен  с трева, дървета и дупки, ще се съгласите, не  е кой знае какво.

Второ, не по-малко важно от първото. След като сте наясно със себе си и с подкрепата на Агенцията за идеята ви, вече  се нуждаете от терен, общински съветници и кмет. Ако сте били прозорливи да участвате в избирането им по някакъв начин, вие си знаете какъв, сега е момента … да ви благодарят. Направо е “шестица” от тотото ако сте били две десетилетия кмет на същото населено място където смятате да съсредоточите инвестицията си. Като Васил Златев.

Смяна на статута на земеделска земя, промяна на устройствени планове, граници на регулация, продажба на общински терени, улици – това е най-малкото, което общинарите могат да направят за вас. А те са способни на много повече. Могат приоритетно да ви снабдят с купища разрешителни. Могат да дублират всяко ваше писмо за съгласуване до която и да е институция или компания в държавата, с уверение, че проекта ви се подкрепя от общината и е част от стратегическите й планове за развитие. Нищо, че нямат мотивировка защо. Могат да актуват държавни терени за общински, щом попадат в зоната на проекта ви, както постъпиха с учебната гребна база на Техническия университет в Правец, отнемайки я в полза на голфа. Няма да се посвенят  да отчуждат за вас последните два декара нива на пенсионер (като тази на Христо Христов от Правец), който “упорства” в желанието  си да ги запази. Могат да ви продадат част от сервитут на язовир, като скандалните 65 декара в местността “Тополите”.  Могат дори да ви уредят с държавен язовир, пренебрегвайки решение на Върховния Административен съд, който да бъде черешката на начинанието ви и който ще ползвате само вие. Досущ като правешкия. Могат и още …  И всичко това подпечатено с печата “в интерес на гражданите и  териториалната общност”.

Трето. “Снабдени” с подкрепата на общината,  време е да ангажирате и държавата с проекта си. Това е момента, в който ще демонстрирате  класа и ниво. Все пак, привличането на публични държавни средства за реализиране на изцяло частен проект, изисква освен всичко изброено и голяма доза изобретателност, както и контакти по висшите етажи на властта.

Ето какво успя да договори за ВИП комплекса си в Правец, нашият “първокласен инвеститор”:

- изграждане на битова и дъждовна канализация по улици в квартала на голф-комплекса (Договор с МРРБ от 28.01. 2008 г) на стойност 2 726 400 лева

-   изграждане на канализационен колектор  (Договор с МРРБ от 06.04. 2008 г) на стойност 2 392 146 лева

-   трасировка на път в местността “Скърнава” (Договор с МРРБ от 14.04. 2008 г) на стойност 287 058 лева

-   изграждане на външен довеждащ колектор до голф-клуб Правец (Договор с МРРБ от м. декември 2008 г) на стойност 345 000  лева.

Само да не  помислите, че това е всичко? Съвсем не! Това са средства, отпуснати от едно единствено министерство. Няма да сте “първокласни” ако не въвлечете цялото правителство да работи за вас. Поне веднъж.  Както стори кабинета “Станишев”, който на последното си заседание отписа от активите на държавното дружество “Напоителни системи” язовира в Правец, с което автоматично de jure  го превърна в общински. De facto  от години той си  е “анексиран” от Златев, който притежава всички терени около него.

Четвърто. Това правило е за най-амбициозните, състезаващи се за приза “първокласен инвеститор”. След като държавата с публични средства изгради основни инфраструктури, обслужващи частния ви проект, защо да не отидете по-далече. Огледайте се. Едва ли всичко, което сте замислили е реализирано. А и апетитът идва с яденето. Та в този контекст … защо да “пренебрегвате” европейските фондове. И без това страната е на последно място по усвояването им. Време е да се  включите, пускайки общинарите напред. Мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места” и 321 “Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” сякаш са създадени точно за вас. Нищо, че идеята им е друга, насочена към подобряване качеството на живот на максимален брой хора едновременно. Много, няколко, един … едва ли някой ще се заеме да ги брои.

Ето какво направи нашият “първокласен инвеститор”. С пари от Мярка 322  “разширява и развива”  уличната мрежа на Правец, разбирай на частния си голф комплекс. Стойността на договора, сключен на 11.01.2011 г е 2 390 062 лева. Благодарение на над 500 000 лева пък от мярка 321,  ремонтира пътя от Правец до бившата резиденция на Тодор Живков, която към настоящия момент е собственост на една от фирмите му. По тази схема и европейските данъкоплатци стават не само съпричастни с начинанията на “Тера Тур сервиз” и Васил Златев, а дори му поднасят своеобразен “комплимент”, ремонтирайки път, използван единствено от него и семейството му. Всичко това не без любезното съдействие и активно участие на общинарите и кмета на Правец.

Пето. Последно, но съвсем не маловажно. След като вече сте реализирали частния си проект, ангажирайки при това публични средства, събрани не само от българските данъкоплатци, а и от европейските, трябва да се погрижите за поддръжката му. Още по-хитро ще е да прехвърлите този финансов “минус” на някой друг – общината или държавата например, оставяйки за себе си единствено “плюсовете”. Иначе какъв  “първокласен инвеститор” ще сте? И понеже за това последно упражнение се изисква  освен всичко останало и административен опит, правешка селска хитрост и  лукавство, наглост и безочливост в огромни дози, нека видим как се справи нашият “първокласен инвеститор”.

Вероятно за да постигне над 100% ефективност на отпуснатите публични средства за изграждане на инфраструктура в частния си голф комплекс, Васил Златев изпълнява част от договорите чрез свои фирми (като трасировката на пътя в Скърнава, реализирана от Агробилд), с което се облагодетелства двойно -  веднъж като бенефициент и втори път като изпълнител.

След като надлежно огражда и сепарира ВИП-комплекса си от околния свят, общинският съвет на Правец  възторжено и единодушно прима решение, с което формално става собственик на  всички новопостроени улици, улични мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура в зоната. Което означава, че поддръжката им –  ремонти, разходи за улично осветление, снегопочистване и сметоизвозване, маркировки и прочие ще бъде за сметка на целокупното гражданство на общината. И тук нашият находчив “инвеститор” за втори път демонстрира далновидност, тихичко изкупувайки дяловете на общинската фирма СКДУ, извършваща комунални услуги в района. Така хем  си поддържа частния комплекс, хем  общината  му плаща за това с парите на добросъвестните данъкоплатци! Удобно, нали?!!

Има и още. След отпадането на язовир Правец от активите на държавата, общинарите услужливо и съвсем навреме отделят средства от бюджета си и назначават 4 човека на заплата, които да се грижат за съоръжението. Нищо, че то е загубило обществения си характер, достъпът до него е практически  невъзможен и се ползва единствено от посетителите на голф комплекса като атракцион, при това съвсем не безплатен.  Накрая, за да облекчат дейността на “първокласния инвеститор”, а вероятно и като жест на съпричастност с тегобите  му по поддръжка на стотиците декари, осеяни с треви, му разрешават водоползване от язовира, пропускайки да споменат каквото и да е за замерване на количествата и заплащане на водата.

Ако сте последователни и стигнете до тук, следвайки неотклонно примера на селектирания  “първокласен инвеститор”  -  Васил Златев, със сигурност ще се радвате на бонуса, който получи и той – лично премиера Борисов  присъства на откриването на голф комплекса в Правец. Подобен жест обикновено придава статут на обекта, съизмерим с   национална значимост. Нищо, че става въпрос за трева, дървета и дупки.  Както казахме още в началото – за да станете инвеститор “първи клас” в България не е нужно много.

Блогът на Светла Василева - http://pozicii.net/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional