Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Подписани са новите тримесечни преговори по АЕЦ "Белене"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Поредното 13-о допълнително споразумение по договора за строежа на АЕЦ "Белене" е подписано късно вечерта в петък от "Националната електрическа компания" и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ), съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БНТ. Новият анекс удължава с още три месеца преговорите между двете страни по цената на договора за изграждането на ядрената централа и обема работа, която трябва да извършат руснаците.


Дванадесетото споразумение фиксираше 30 юни 2011 г. като краен срок за подписване на основния договор за строежа на АЕЦ "Белене", ката заради заложената конкретна дата от поста си бе отстране бившият шеф на НЕК Красимир Първанов.

Новата отсрочка бе поискана от българската страна, за да може консултантът на "Българския енергиен холдинг" по проекта - британската банка HSBC, да успее да изготви анализите за търсенето на електрическа енергия в региона и вероятните цени на търговия, за да определи и икономическата целесъобразност на проекта и крайната цена на строежа на "Белене". Допълнителното време е необходимо и за да отговори руската страна на поставените от София допълнителни въпроси по оферираната от АСЕ твърда крайна цена от 6.3 млрд. евро за ядрения проект, а НЕК пък да обясни как изчислява, че стойността на АЕЦ "Белене" не бива да надхвърля 5 млрд. евро.

Трайков обясни, че новите три месеца ще се използват и за уточняване на параметрите на предлаганото от руската страна финансиране в проекта и акционерното участие на компанията майка на АСЕ - "Росатом". 

Според подписания миналия ноември меморандум между НЕК и АСЕ трябва да се изготви акционерно споразумение за сформиране на проектната компания , която ще инвестира в АЕЦ "Белене" и след това ще я експлоатира. Сътласно документа 51 на сто от това дружество ще държи НЕК, по един процент ще имат френската "Алтран" и финландската "Фортум", с опция последната да вземе до 25 проецнта, а останалите ще получи руската "Росатом". 

HSBC обаче има и задача да привлича инвеститори в българския ядрен порект, което ще й донесе бонус във възнаграждението.

Трайков обясни пред БНТ още, че не е било проблем сегашното допълнително споразумение да се сключи за 4 месеца и тогава наистина решението за поректа да бъде оставено за след изборите. По думите му обаче за правителството не е проблем темата да се отвори отново точно преди изборите през октомври.
 
 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional