Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ВСС се опитва да покрие нарушения на фаворита си за шеф на спецсъда

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

С опита си да прикрие действия на фаворита за шеф на специализирания апелативен наказателен съд Росен Русев Висшият съдебен съвет (ВСС) успя да забърка втори голям кадрови скандал само за един месец след избора на Владимира Янева начело на Софийския градски съд. Прокурорът от инспектората във Върховната касационна прокуратура Васил Миков потвърди пред Mediapool, че съдия Русев е използвал служебната си кола за лични пътувания в чужбина. Този факт обаче бе пренебрегнат при дискусията на неговата кандидатура, а етичната комисия на ВСС си е затворила очите при проверката на съдията по-рано тази година.

Прокурор Миков бе потърсен за коментар във връзка с твърденията на председателя на етичната комисия на ВСС Цони Цонев, че няма данни съдия Русев да е ходил в чужбина с колата на съда.
 

Правосъдният министър с резерви към кандидат-шеф на спецсъда

Очаквах по-добро представяне от кандидата за ръководител на Специализирания наказателен съд, каза министърът на правосъдието Маргарита Попова пред репортери в петък. Така тя коментира решението на Висшия съдебен съвет да даде втори шанс на кандидата за шеф на Апелативния наказателен съд Росен Русев, тъй като концепцията му за работата на новата институция не бе оценена като убедителна. Попова отказа повече коментари с уговорката, че не бива да изразява предварително становище, но посочи, че според нея не се е налагало отлагане на изслушването на Росен Русен, който беше единственият кандидат за поста.


 

Обвинителят заяви, че още през март е предал на етичната комисия всички документи около този казус. От тях категорично става ясно, че председателят на Окръжния съд в Хасково Росен Русев е напускал страната със служебната си кола. Васил Миков е извършил проверка след подаден сигнал срещу Русев от общинския съветник в Хасково и председател на Съюза на тракийските дружества в България Димитър Шалапатов.

Прокурорът заяви, че е изпратил искане до ДАНС. Той каза още, че е получил информация от системата на гранична полиция, която категорично сочи, че на 4 февруари в полунощ съдия Росен Русев е напуснал България през Дунав мост и влязъл в Румъния. Васил Миков уточни, че едва след това е направена проверка и с какъв автомобил е извършено пътуването. Системата на гранична полиция е показала, че това е служебната Шкода на съда в Хасково.

Преди ден председателят на етичната комисия във ВСС Цони Цонев заяви, че няма данни, че именно съдия Русев е напуснал страната, защото имало информация само за служебния автомобил. Той се аргументира, че пред етичната комисия не е представен пътен лист за това пътуване. Самият Росен Русев два пъти повтори пред съвета, че не е ползвал колата за служебни пътувания в чужбина, но не каза кой я е ползвал, въпреки че именно той трябва да установи това.

"Проверката беше елементарна. За системата на гранична полиция все още по-важни са хората, а не автомобилите. Освен това пътният лист се съставя от шофьора и се подписва от председателя и някак си системата на гранична полиция се явява по-солидно доказателство", заяви прокурор Васил Миков.

Той обясни, че е предал във ВСС резултатите от проверката си за съдия Русев, защото е счел, че поведението му представлява нарушение на Етичния кодекс на магистратите. В периода, в който Росен Русев е бил в отпуск, служебният му автомобил е навъртял над 1700 км.

Докладът е предаден и до Софийската градска прокуратура с предложение за образуване на дело за престъпление по служба заради използването на служебен бензин за лични цели, но от там са постановили отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурата е установила и други 10 пътувания в чужбина на Росен Русев, извършени в работно време, което говори за нарушения на трудовите задължения. Воаяжите му са предимно към Гърция през ГКПП "Капитан Петко Войвода".

Въпреки всичко това етичната комисия на ВСС не бе намерила нарушения на Етичния кодекс и прекрати проверката срещу съдията.

Въпросът за пътуванията на Росен Русев бе повдигнат преди ден от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев. Той и главният прокурор Борис Велчев заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на съдията, защото концепцията му за шеф на спецсъда се състои от общи приказки. Други 11 души на съвета, сред които и Цони Цонев, взеха безпрецедентно решение да се даде още една седмица на Русев, за да допълни изложението си.

Шанс за това му бе даден още по време на дискусията, но Русев така и не успя да каже друго, освен общите приказки, че за добрата работа на един съд са нужни добри кадри, добри условия за работа и "добър психоклимат".

Изборът на ръководители за специализираните съд и прокуратура е от ключово значение за начина, по който ще действат тези две нови институции, на които ГЕРБ възлага огромни надежди за пробив в борбата с престъпността и корупцията.

Специалист по контрабандата

За три години и половина като председател на съда в Хасково Росен Русев е съдия по общо 69 дела за престъпления от общ характер, като 67 са за контрабанда. Това поражда съмнения как системата за случайно разпределение на дела посочва предимно него за тези дела.

От атестацията на съдия Росен Русев, представена пред Висшия съдебен съвет, личи, че той редовно гледа над 50% от делата за контрабанда в Хасковския окръжен съд. През 2007 г. в съда постъпват общо 37 дела за контрабанда, той гледа 22 от тях.

През 2008 г. постъпват 35, а той е съдия по 20 от тях. През 2009 има образувани 38, а той участва в 21. През 2010 година са 12. Русев се явява по 4 от тях, като има общо 6 дела за годината. И по четирите той е сключил споразумения с подсъдимите.

По неофициална информация на Mediapool съдия Росен Русев се ползва със солидната подкрепа на кадрите на ДПС и НДСВ в съдебния съвет. Дори служебният му шофьор е племенник на лидера на ДПС в Хасково.

Русев оглавява Районния съд в Свиленград през 1998 г. без да има нито един ден стаж като съдия. На 30 юни 1998 г. той е адвокат, а на 1 юли се оказва председател на съда. През 2006 г., след два мандата на този пост, той се издига и до председател на окръжния съд в Хасково, избран от предния състав на ВСС.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional