Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Български журналист е задържан от милицията в Беларус

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Журналистът на свободна практика Димитър Кенаров, който е пребивавал в Беларус с туристическа виза, е бил задържан при проверка от беларуската милиция, съобщи Външно министерство в петък

Кенаров е задържан, защото не е имал документи за самоличност и твърди, че ги е загубил. Кризисният център в МВнР работи по случая от четвъртък и е във връзка с майката на Кенаров, която първоначално е предоставила информацията за ареста му.

Временно управляващият българската мисия в Минск се е свързал веднага с местното управление на милицията в гр. Можир и "е предприел необходимите и обичайни в такава ситуация стъпки - изпратил е нота до външното и до вътрешното министерства, разговарял е по телефона със задържания български гражданин, който е казал, че се чувства добре и че си е загубил документите за самоличност", посочват от Министерството на външните работи.

Временно управляващият е говорил и с ръководителя на управлението на милицията, който му обяснил, че съгласно местните закони при липса на документ за самоличност човек може да бъде задържан до 48 часа, до изясняване на подробности. Мярката изтича на 1 юли следобед и от МВнР се надяват Кенаров да бъде освободен. След това той трябва да отиде до българското посолство в Минск, където да му бъде издаден временен документ - пасаван, с който може да напусне Беларус.

В 16 ч. в петък Благовеста Кенарова съобщава във Фейсбук: "обадиха ми се от МВнР преди 10 минути. Удължават престоя на Митко с още едно денонощие. Беларуските власти са поискали от МВнР да му направят пасаван и да им го предоставят. Целта е екстрадиране от страната, което означава, че Митко ще бъде придружен от полицейски конвой до границата, а няма да бъде предаден на нашето посолство. Ще пътува с влак. Не знаят точно до коя граница. Казаха ми, че временно управляващият посолството в Минск се е свързал с Митко и е бил в добро здраве. При екстрадиране не се полагал адвокат. Дано не са го малтретирали."

Димитър Кенаров е роден през 1981 в София. Завършва бакалавърска степен по американска и руска литература в "Мидълбъри колидж", Върмонт, а в момента следва докторантура по английска литература в калифорнийския университет "Бъркли". От 2006 насам Кенаров работи като журналист на свободна практика за американски издания като "Ескуайър", "Дъ Нейшън", "Бостън ревю" и др. Автор е на стихосбирките "Пътуване към кухнята" (2001) и "Апокрифни животни" (2010).

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional