Свободата днес и тук 18 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съдиите официално бойкотираха управителния си орган

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Съдиите от Софийския апелативен съд (САС) и от Благоевградския съдебен район отказаха в петък да изпратят делегати за избор на двама нови членове на ВСС от съдийската квота, съобщи "Правен свят". Техният акт е в подкрепа на оставките на Капка Костова и Галина Захарова.

Мнозинството от съдиите са пуснали празни бюлетини и са изказали мнението си, че съдът не трябва да попълва двете свободни места във ВСС с нови членове, за да не ги прави съучастници на една дискредитирана и провалена политика. От 35 гласували в САС, 17 души са пуснали бели бюлетини, а 18 са гласували за определен кандидат. Но нито един от кандидатите не е събрал нужните гласове – 50% плюс един.

От този съд трябваше да се изберат петима делегати в делегатското събрание на съдии от цялата страна, което е около 200 човека.

При гласуването на съдиите от Благоевградския съдебен район бойкотът е още по-мащабен. Там 27 души са подали бели бюлетини, 14 са гласували за различни кандидати, една бюлетина е била недействителна по други съображения.

В изказвания преди гласуването съдии са призовали да се подкрепи оставката на Галина Захарова и Капка Костова, като не се избират нови членове на съвета на тяхно място.
В понеделник предстои избор на делегати във Върховния касационен съд, през седмицата - в Софийския градски съд.

Малко след оставките на Захарова и Костова Съюзът на съдиите в България подкрепи техният жест и поиска оставката на целия Висш съдебен съвет заради безпринципната му кадрова политика.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional