Свободата днес и тук 18 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Омбудсманът: Съдебната система е в безвремието на застоя

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
vsekiden.com

Остри критики към състоянието и реформата на съдебната система отправи омбудсманът и бивш председател на Върховния административен съд Константин Пенчев. “В съдебната система се намираме в безвремието на застоя, когато чакахме каква инструкция ще дойде от някой съветски ръководител или ще умре, за да видим какво ще се случи. Не може повече така да работи съдебната система, не може толкова много хора да й нямат доверие. Това не е като да няма доверие в банковата система”, заяви пред БНР бившият шеф на Върховния административен съд.

По думите му точно това се случва със системата на правосъдието в момента. “Тя има въпиюща нужда от реформа, лошо работи, зле е сформирана, но по една или друга причина никой не се хваща да реформира”, отсече Константин Пенчев.

Прикриваме се с някакви обективни в кавички причини. Не може повече така да работи съдебната система. Не е нормално хората масово да нямат доверие и дори правилни назначения, дори правилни съдебни решения да бъдат посрещнати със съмнения, категоричен бе омбудсманът. Според него цялото общество трябва да стигне до консенсус каква съдебна реформа е необходима.

Той обаче отказа да коментира скандалите във Висшия съдебен съвет, защото не са в неговите правомощия. “Аз мога да реагирам, когато гражданите ми дават сигнали за забавени дела”, каза омбудсманът.

И МВР не е реформирано, посочи Пенчев и допълни: “Да вземат мерки и в
Министерски съвет да се реформират, но когато напада съдебната власт непрекъснато вицепремиерът Цветан Цветанов прави така, че тя да се сплотява и да бъде непробиваема, от което страдат и добрите магистрати и системата”. Омбудсманът напомни, че когато един съдия “се подчинява на управляващите”, той ще бъде „безкомпромисен“, когато те отидат в опозиция. “Всеки си носи отговорността, каза омбудсманът за избора на Владимира Янева за шеф на СГС.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional