Свободата днес и тук 16 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Максим: Старая се да държа руля на свещения кораб и по време на бурите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
vsekiden.com

Българският патриарх Максим, който най-дълго води църква в историята на православието, отслужи днес литургия в храм-паметника “Александър Невски”. Службата бе посветена на 40-годишния юбилей, откакто той е провъзгласен за глава на родната църква. Максим бе удостоен с вниманието на президента и председателя на Народното събрание, а кметът на София обяви, че ще предложи патриархът да стане почетен гражданин на столицата.

96-годишният патриарх започна в добро настроение литургията, като първо поздрави митрополитите, а те му целунаха ръка. “Вече 40 години съм скромен Патриарх български и Митрополит Софийски и с благодатната помощ и сила, изпълнявам отговорно църковното си дело. През този дълъг период от време съм се старал да държа руля на свещения кораб и по време на бурите. Не по мое желание, а по решение на Вселенския патриаршески синод, бях избран да пазя като зениците на очите си каноните и заветите на Българската православна църква”, каза патриархът в словото си.

Светата литургия по повод 40-годишния юбилей от интронизацията на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим се проведе при засилени мерки за сигурност в присъствието на президента Георги Първанов, председателя на НС Цецка Цачева, руския посланик в България Юрий Исаков, бившия премиер Симеон Сакскобургготски, депутата от БСП Румен Петков, представители на Столичния общински съвет, както и други политици и общественици.

Българският патриарх и Софийски митрополит Максим е провъзгласен за глава на Българската православна църква на 4 юли 1971 г. Десетки миряни, сред които много млади хора, присъстваха на тържествената церемония.

Патриарх Максим благодари на президента Георги Първанов, на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и на всички други общественици, уважили го днес, както и за добрите им чувства и почит към Българската православна църква с нейното свято дело. „Ще благославяме Господа по всяко време. Моля ви да ми помагате в моето дело. Амин”, обърна се патриарх Максим към миряните.

Преди патриаршеското слово Епископ Наум, главен секретар на Светия Синод прочете синодалното послание. И изтъкна, че това са 4 десетилетия, в които църквата се е грижела за хората. „Те бяха благословено, но и усилно време, заради безмилостната агресия и враждебност от антихристиянски движения”, се посочва още в посланието. „Убедени сме, че безпристрастният църковен историк ще впише името Ви за спасителната Ви полза за нашия народ и родина, за безконечната Ви любов и снизхождение към делата ни. С вяра и преданост и много любов към Бога, възкликваме: „На многая лета!”.

Малко преди то да бъде прочетено Симеон II Сакскобургготски се включи в Светата празнична литургия, прочитайки молитва от Светото писание.

Българският патриарх Максим, който е „най-възрастният патриарх в православния свят, е жива история“, коментира воронежкият и борисоглебски митрополит Сергий, цитиран от ИТАР-ТАСС. Митрополитът оглавява официалната руска делегация, която пристигна в София за тържествата по случай 40-годишнината от интронизацията на 96-годишния български патриарх. Сред гостите има представители и глави на други православни църкви.

От: http://www.vsekiden.com


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional