Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия оцени като оскърбително поредното връщане на “Бургас-Александруполис“

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Русия оцени като оскърбително поредното връщане на “Бургас-Александруполис“
“Транснефт“ се съмнява в целесъобразността от сътрудничеството с България

 

Руската компания “Транснефт” в най-скоро време ще разгледа въпроса за целесъобразността на по-нататъшното си сътрудничество с България по проекта за петролопровода “Бургас-Александруполис”, заяви в петък Александър Токарев, директор на дружеството, което води руския консорциум, държащ 51 процента от проекта за пренос на руски петрол с танкери до България и пренос до Гърция.

“Оценявам като оскърбление на нашата позиция действията на българската страна. Партньорите не постъпват така“, каза Токарев по повод поредното връщане от българското екоминистерство на доклада за оценка за въздействие върху околната среда на проекта.

“Ние не можем до безкрайност да финансираме този проект и съвсем скоро ще поставим въпроса за целесъобразността на бъдещото сътрудничество с българската страна“, каза шефът на “Транснефт“, цитиран от РИА Новости.

След като българският участник в проектната компания “Трансболкан Пайплайн“ - “Техноекспортстрой“, държащ 24.5%, задлъжня с 6 млн. евро от акционерни вноски за развитие на проекта, гръцкият консорциум също спря да плаща. Трите руски компании не пропускат да обвинят България, че проектът буксува заради това, че тя не финансира своето участие и бави окончателното си становище по екооценката на проекта.

Тя бе върната за трети път преди седмица от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) със същата забележка като предишните два пъти – недостатъчно информация за алтернативния вариант за претоварване на нефта от танкерите в тръбата – не само чрез буйове навътре в морето, но и чрез пристанище. Това е последната възможност, която “Трансболкан Пайплайн“ има да получи одобрение на проекта, за да го подложи на обществено обсъждани, преди окончателното решение на МОСВ.

В същото време “Транснефт” отново заяви, че проучва възможността за строителството на петролопровод, който да заобикаля България. В края на миналата година при предишното връщане на екооценката за “Бургас-Александруполис“ компанията заяви, че ще строи трансбалкански нефтопровод, дори България да се откаже.

Русия вече се включи в считания за алтернативен на “Булгарс-Александруполис“ проект за строеж на петролопровода “Самсун-Джейхан“, заедно с турската “Чалик“ и италианската ЕНИ. Именно “Транснефт“ и “Роснефт“ трябва да вземат по 25 на сто от този проект.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional