Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия ще помага в търсенето на акционери в АЕЦ “Белене“

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

Русия се е задължила да помага в търсенето на потенциални акционери в проектната компания за изграждането на АЕЦ “Белене“, съобщиха в понеделник от руската компания изпълнител на строежа “Атомстройекспорт“ (АСЕ) по повод подписаното късно в петък поредно допълнително споразумение с НЕК. То удължава до 30 септември 2011 г. преговорите по договора за проектиране, доставка и строителство и неговата цена.

От АСЕ изрично подчертават, че разговорите по тези въпроси ще продължат в следващите три месеца, независимо, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков бе обявил, че България ще иска замразяване на разговорите до октомври. Това, по думите му, се налага, за да може консултантът по проекта - британската банка HSBC, изготви анализите си за регионалния пазар на електроенергията и цената на ядрената централа и произведения от нея ток.

В 13-ото допълнение страните са изразили съгласието си, че успешното развитие на проекта АЕЦ “Белене” зависи от съответното привличане на финансиране, съобщават от руската компания

“Атомстройекспорт” се задължи да окаже съдействие на НЕК при създаването на работна финансова група (както и при по-нататъшни обсъждания) с потенциални акционери в проектната компания за АЕЦ “Белене”, се посочва в съобщението.

На практика компанията майка на АСЕ - “Росатом“, доведе в края на ноември миналата година и сегашните двама чужди инвеститора в проекта. Френската “Алтран“ и финландската “Фортум“ подписаха тогава с НЕК и “Росатом“ споразумение, според което българската държавна компания ще държи 51 на сто от ядрения проект, по 1 процент – двамата западни инвеститори, с опция “Фортум“ да увеличи дела си до 25 процента, а останалите между 23 и 47 на сто от акциите да са за “Ростам“.

Дружеството допълва, че момента на площадката на АЕЦ “Белене” са извършени дейности по подготовка на котлована за започване на строежа на първи блок на централата, пуснат е в експлоатация бетонният възел, построени са почистващите съоръжения, готово е оборудването на строителната и геотехническата лаборатории, осъществени са сондажните дейности и геологическите проучвания на терена.

Припомня се, че техническият проект на ядрената централа е одобрен от НЕК и е предаден за разглеждане в Агенцията по ядрено регулиране.

Регулаторът обаче има допълнителни въпроси към АСЕ, свързани най-вече със сигурността в светлината на аварията в японската АЕЦ “Фукушима“

Руснаците обясняват също, че за по-пълното изследване на проекта им за АЕЦ “Белене“ са били привлечени експерти от България, Русия, Германия, САЩ, Великобритания, ЮАР, както и от МААЕ. Според техните заключения реакторите за “Втора атомна“ са поколение 3+ и осигуряват висока степен на безопасност по всички международни изисквания, посочват от АСЕ, след като преди време Трайков каза, че по оценки на подизпълнителя френската “Арева“ блоковете са второ поколение и се нуждае от надграждане, с което ще се заемат французите.

В различни руски, европейски и български заводи е поръчано и се произвежда оборудването за атомната централа с дълъг цикъл на производство, допълват от руската компания. Не по-малко от 30% от изработването на оборудването, дейностите и услугите ще бъдат осъществени на територията на България, което ще осигури печалба на предприятия и организации от реалния сектор в страната, се посочва още в съобщението.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional