Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

И Върховният касационен съд бойкотира ВСС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Върховният касационен съд отказа да участва във вота за попълването на съдийската квота във Висшия съдебен съвет (ВСС), с което се присъедини към безпрецедентния бойкот, който магистрати от различни съдилища налагат на сегашния състав на ВСС.

С подадени над 50% невалидни бюлетини, на проведеното в понеделник заседание върховните съдии не са излъчили полагаемите им седем представители за общото събрание, което трябва да излъчи новите двама представители на съдебната квота във ВСС. Те трябва да заменят Капка Костова и Галина Захарова, които миналия месец подадоха оставките си като членове на ВСС в знак на протест срещу лобизма и нагласената кадрова политика, прокарвана от съвета.

Бойкотът на ВКС е най-силният сигнал до този момент, че настоящият ВСС вече не се ползва с доверието на съдиите и трябва да си подаде оставката.

В петък магистратите от Софийския апелативен съд (САС) и от Благоевградския съдебен район отказаха свои делегати за избор на двама нови членове на ВСС от съдийската квота.

Празните бюлетини последваха призивите съдът да не попълва двете свободни места във ВСС с нови членове, за да не ги прави съучастници на една дискредитирана и провалена политика. Съдийският бойкот е в знак на солидарност с оставките на Захарова и Костова.

Малко след тяхното безпрецедентно оттегляне от ВСС, Съюзът на съдиите в България подкрепи поведението им и поиска оставката на целия Висш съдебен съвет заради безпринципната му кадрова политика.

Вече втора година този съдебен съвет е под непрекъсната критика за кадровата си политика и скандалите, които подкопават доверието в правосъдната система. Първият много голям скандал бе за Красьо Черния, който дискредитира изборите на ВСС за голяма част от ръководните позиции в съдилищата и прокуратурите в страната.

Последва предпоставеният избор на съдията под пагон Веселин Пенгезов за шеф на Софийския апелативен съд. В чест на избора си той вдигна банкет, на който присъстваха голяма част от членовете на съвета. После се наложи ВСС да уволнява Пенгезов заради провиненията му.

Последва избора на завършилия право в полицейската школа наказателен съдия Георги Колев за председател на Върховния административен съд. Той бе избран с аргумент, че е много добър организатор, а сега съдебният инспекторат откри, че организацията в Софийския градски съд, който той ръководеше, е "много лоша".

Чашата преля с избора на семейната приятелка на вътрешния министър Владимира Янева за председател на СГС, въпреки че тя имаше едва четири активни години като съдия. Впоследствие се оказа, че Янева вече година не дава ход на едно от делата за "Софийски имоти", дружество, с което тя е сключвала изгодни сделки като пълномощник на баща си.

През миналата седмица Върховният административен съд бойкотира съдийският бойкот и избра своите седем представители за Общото събрание на съдиите. Сред делегатите е и Георги Колев, чийто избор е част от причината за бойкота на неговите колеги.

От: http://www.mediapool.bg

 

  


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional