Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Трайков: Скоро ще черпим по 1 млрд. куб. м газ край Ловеч

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

В находище на природен газ до Ловеч има около 10 млрд. кубически метра синьо гориво и скоро ще можем да черпим по 1 млрд. куб. м. Това съобщи във вторник министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, докато коментираше постиженията на ръководеното от него ведомство за две години управление на ГЕРБ.

Той не даде повече подробности, но по информация на Mediapool става въпрос за находището “Девенци“, което доскоро бе разработвано от “Дайрект Петролеум България“, но в началото на 2011 г. бе придобито от “Трансатлантик Петролеум“.

Според запознати обаче добивът на природен газ от “Девенци“ не може да започне толкова скоро, тъй като е регистрирано само геоложко откритие на природен газ, а дружеството все още не е защитило доклада си за търговско откритие пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Това е задължителното законово изискване, за да може да се придвижи и процедурата по издаване на концесия за добив от Министерския съвет и да тръгне самият добив на синьо гориво.

Явно обаче Трайков смята да задвижи законовото уреждане на регистрацията на търговско откритие и издаването на концесия, за каквито индикации съобщиха през февруари и от “Булгаргаз“, потърсени преди това от “Дайрект“ за евентуални договори за изкупуване на газ от “Девенци“. Като индикация за бъдещия добив край Ловеч се сочи и придвижването на строеж на газопровод на “Булгартрансгаз“ в региона.

Експерти от бранша са скептични и за цитираните от Трайков годишни количества за черпене на суровината. Според тях ще се тръгне с доста по-малък добив.

Сега годишното потребление на газ в страната е в страната е под 3 млрд. куб. м, от които над 90% е внос от Русия, останалите количества се добиват от “Мелроуз“ от находища в черно море край Варна.

Проучват се за нефт и газ и редица други терени в страната, но те все още са далеч от регистрацията на геоложки открития.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional