Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Братя" Галеви осъдени на общо 12 години затвор като престъпни лидери

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Митов

Софийският апелативен съд (САС) отмени оправдателните присъди на дупнишките "братя" Галеви, постановени от Кюстендилския окръжен съд и ги осъди на 7 години затвор за Пламен Галев и на 5 за съратника му Ангел Христов. Съдиите Антоанета Данова, Мая Цонева и Елена Каракашева признаха двамата за виновни в това, че между февруари 2007 и януари 2009 г. са сформирали и ръководили въоръжена престъпна банда за рекет и изнудване с членове Владимир Ангелов - Стъклето, Апостол Чакалов - Тоци, Георги Градевски - Конана и Георги Блатски.

Делото продължи малко повече от месец на втора инстанция, като магистратите се запознаха със същите доказателства, които бяха представени от прокуратурата и на колегите им в Кюстендил. САС обаче прецени, че те са абсолютно достатъчни за доказването на престъпната дейност на групата.

В решението, прочетено от съдия Данова, се казваше, че Галев и Христов са принудили един от основните свидетели Пламен Миланов да им прехвърли 50% от таксиметровата си фирма "Сити транс" ООД, както и всеки месец да им предава половината от оборота си. Съдът прие, че по този начин "братята" са ощетили Миланов с над 82 000 лева.

Галев ще трябва да плати 10 000 лева глоба и да се раздели с 1/3 от имуществото си в полза на държавата. Христов пък бе глобен със 7000 лева и конфискация на 1/4 от имуществото му. Двамата ще трябва да платят солидарно и 5000 лева обезщетение на Миланов, както и 2000 лева на друг от потърпевшите свидетели - Иван Павлов. Галев ще изтърпява наказанието си в затвора при първоначален строг, а Христов - при общ режим.

Чакалов получи 4-годишна присъда в общежитие от открит тип за участието си в бандата и в изнудването на Миланов, но бе оправдан по обвинение, че през юни 2004 г. е пребил Ивайло Иванов. Градевски бе осъден на 1 година и 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок заради нанесен от него побой на човек в дискотека "Фейсис" на 8 ноември 2008 г. Блатски и Стъклето получиха ефективни присъди от по съответно 3 години и 6 месеца и 4 години зад решетките, които ще изтърпят в общежитие от открит тип. И двамата - заради участието им групата.

Подсъдимите ще трябва да платят общо над 1700 лева разноски по делото, като всички остават с мярка за неотклонение - "подписка", с изключение на Ангелов и Чакалов, които продължават да са под гаранция от по 10 000 лева. Присъдите им не са окончателни и могат да се обжалват в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд. Наказанията ще влязат в сила ако бъдат потвърдени и на трета инстанция след обжалването.

След заседанието "братя" Галеви напуснаха Съдебната палата видимо вбесени, като категорично отказаха да разговарят с репортерите. Двамата се държаха по коренно различен начин след арестите си в края на 2008 и началото на 2009 г., когато първо Христов организира обширна пресконференция пред бившата сграда на ГДБОП на столичния бул. "Черни връх", а след това и Галев охотно даваше изявления пред медиите след освобождаването си от ареста през юни 2009 г.

"Стана чудо", не скри удивлението си от развоя на процеса друг потърпевш от престъпната дейност на "братята" - Антонио Якимов. И добави, че не е изненадан от оправдателните присъди, прочетени на първа инстанция, тъй като Галеви били "много високо във властта".

"Не знам коя власт, но са много високо. Хора като тях не оставят такива неща без последствия", коментира още Якимов.

По думите му той е получавал директни заплахи за живота на родителите си от хората на двете бивши барети, но тъй като майка му и баща му вече били починали се решил да подаде сигнал срещу бизнесмените. Якимов се закани, че въпреки страха от отмъщение на Галеви с останалите потърпевши ще протестират присъдите на шестимата, тъй като искат да им бъдат наложени по-тежки наказания.

Делото срещу "братята" започна след мащабна акция в Дупница, която последва разпространяването на информацията, че двамата са се срещали с тогавашния вътрешен министър Румен Петков чрез посредничеството на бившия агент в НСС и съветник в ДАНС Алексей Петров, обвинен като бос на "Октопода". Вследствие на скандала Петков подаде оставка, въпреки че и до момента твърди, че въпросната среща била документирана и се провела с цел - получаването на важна информация за националната сигурност. 

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional