Свободата днес и тук 04 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

По паметниците ще ни познаят

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Докато в Скопие откриват паметник на цар Самуил с надежда да утвърдят идентичността си, а в София властите бранят от разкрасяване съветския окупационен символ с надежда да увековечат наследството на колониализма тук, в Лондон откриха паметник на Рейгън, снабден с припомнянето за ролята му за безкръвната кончина на световния комунизъм. Под него се е подписала Маргарет Тачър и не ангажира с думите си „британския народ”. Не е като на „освободителите, от признателния народ”, нали.

На церемонията по откриването на паметника бившият държавен секретар Кондолиза Райс каза:
“С името на Регън са свързани такива събития като падането на Берлинската стена, освобождението на Източна Европа от комунистическата тирания, както и разпадането на Съветския съюз, тоест – всичко, което изглеждаше невъзможно“, отбеляза тя. “И днес тези събития дават на хората надежда и оптимизъм, в това число и тези, които продължават да се борят за свобода в Близкия изток“.

Истина ли е? Истина е.

По-малко от седмица по-рано и в Будапеща също откриха паметник на Рейгън. А в София се ремонтира сграда, предназначена за музей на тоталитарното изкуство, за който министърът на културата говори с благоговение. Там ще се съхраняват постиженията на соцестетиката, обяснява той в интервютата си без капка коментар за въпросния период и ролята на тази „естетика” за циментирането на същия онзи комунизъм, от който Рейгън е помогнал народите да се освободят. Големи майстори били се изявили в областта на онази естетика, възхити се Рашидов.

Така е. Доста майстори на словото също се изявяваха и слугуваха. Кой по убеждение, кой по инерция, кой за пари- а някои и по трите причини. Много от тях също са си на почит и днес.

Не знам дали всеки народ си заслужава паметниците, но за министрите- определено има вина. Избира си ги и си ги търпи.

Тоталитарното изкуство и пропаганда тук продължават да си вършат работата чрез набивания в главите на хората „прагматизъм” в отношението към тях. Не бивало да се политизира, историята трябвало да си остане прочетена така, както веднъж и завинаги е написана ( от лъжците и манипулаторите).

Разликите между Лондон, Будапеща и София се виждат моментално и монументално. Уви!

От: http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional