Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Мърдок се размърда там, медийните мърди си кротуват тук

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Знаейки как звучи това в ушите на западните колеги, съм споменавал пред тях, че „работя за Мърдок“, като „собственик“ на Би Ти Ви-интересно ми беше да проуча дали има изключение от правилото в оценката за магната. Реакцията обаче винаги е била еднозначна: гримаса като при зъбобол. Мразят го този медиен магнат, макар че мнозина работят в неговите вестници и телевизии. Как така се намърда в първия частен голям телевизионен канал в България, срещу какви пари ( няма друга хипотеза) и какво получи от оттеглянето си по-късно- това вероятно никога няма да узнаем. Несъстоялата се Великобългария просто не е Великобритания, за да очакваме такива чудеса като полицейско разследване на медийни далавери под граждански натиск срещу най-влиятелния началник на журналистите, превърнати в участници и съучастници в престъпни схеми.

Но във Великобритания коравият бизнесмен се пречупи на бърза ръка, когато нетърпимостта към една негова медия премина критичната маса на обществената реакция, предизвикана от разкритието за вестникарски сделки с престъпници в името на сензацията и печалбата от нея. Фактологията, обобщена кратко от Ройтерс ( и публикува в „Дневник“), е следната:

“В неделя ще излезе последният брой на британския таблоид News of the World от медийна империя на Рупърт Мърдок, съобщи издателят News International, цитиран от „Ройтерс“.

Таблоидът е едно от най-старите издания в британската преса – излиза от цели 168 години.

Изданието попадна през последната седмица в нова ескалация на тлеещ от години скандал, който достигна до парламента.

Става дума на подслушване на телефони на известни личности, политици, жертви на убийства и престъпления.

Полицията, разследваща скандала, се е свързала с почти 4000 души, чиито имена са били в документите, иззети от частния детектив, работил за таблоида. Властите предупредиха да се запази спокойствие.

Разбираме, че хората са разгневени и разстроени, но молим да дадете време да полицията, призова зам.-началникът на полицията Сю Ейкърс, цитирана от Би Би Си.

По думите й службите проверяват 11 000 страници документи и бележки. News International заяви, че обвиненията срещу таблоида са „ужасяващи“.

Скандалът засяга и полицията, срещу която расте недоволството защо толкова време разследва историята, започнала с изземването на документи от частния детектив Глен Мълкейр още през 2005 г.

Според в.“Гардиън“ петима полицейски служители с нисък ранг (но сред тях има и детективи) са получили през 2003 г. общо около 100 хиляди паунда от вестника срещу предоставяне на информация. Пресата на Острова коментира, че това е много голяма сума, за да се твърди, че е дадена без знанието и разрешението на висшето ръководство.

Буквално за 24 часа News of the World бе изоставен от мощни рекламодатели, шокирани от разкритията. В четвъртък прекъсна отношенията си с редакцията и Британският легион (организацията на ветераните от войните). Журналисти от изданието се обадиха на роднини на загинали в Ирак и Афганистан, за да ги предупредят, че може и техните имена да изплуват в списъка с подслушваните.

„Мисията на News of the World бе да държи сметка на другите, но се провали, когато трябваше да държи сметка на самия себе си“, заяви пред журналистите от изданието Джеймс Мърдок, зам.шеф на News Corporation, компанията на австралийския медиен магнат Рупърт Мърдок.

„Нека го кажем направо – не Рупърт Мърдок затвори този вестник, а честните хора в страната, които се разгневиха от разкритията, бомбардирали компанията тази седмица. Това е тяхна победа, прав му път на News of the World“, коментира депутатът лейбърист Том Уотсън.

Вече е под въпрос почти разрешеното придобиване на популярния платен телевизионен канал BSkyB от News Corporation срещу 8 млрд. паунда. Сега се смята, че окончателното разрешение едва ли ще бъде взето преди септември.

„Абсолютно шокиращо! Буквално съм стъписан. Това е като атомна бомба. Би трябвало да съжалим разчистващите сега – много ще изгубят работата си. Няма спор, че Мърдок действа със скоростта на светлината, защото така сваля част от напрежението от обвиненията за поведението на журналистите и подслушванията. Подозирам, че ги е страх от това какво ще излезе наяве, а сега вече ще кажат „Ето, какво повече от това да направим? Изтръгнахме проблема от корен“. Затова е много важно да не се разсейваме от това съобщение и да продължим да задаваме важните въпроси“, коментира пред „Ройтерс“ Стивън Барнет, преподавател по комуникации в Университета Уестминстър.

„Това идва като невероятен шок – съобщението, което Джеймс Мърдок трябваше да направи тази вечер, е за уволняването на Ребека Брукс. Има хора на върха, които трябва да бъдат наказани, а не обикновените работещи журналисти“, заяви Мишел Стейнистрийт, генерален секретар на Националния съюз на журналистите във Великобритания.

Маневра за нов неделен таблоид?

„Възможно е Мърдок да прави и един съвсем циничен ход и да се появи нов неделен таблоиден вестник на News International, примерно след като утихнат страстите след около 3 месеца“, предупреждава Барнет.

„Смятаме, че News of the World няма да изчезне. Просто ще има още неделно издание на Sun. Опетняването на бранда е толкова неизличимо, че решението да се ликвидира е напълно логично“, добавя Клейр Ендърс от консултантската компания Enders Analysis.

Думите й веднага намериха потвърждение в съобщение на в.“Гардиън“, че вече е регистриран интернет домейн sunonsunday.co.uk. Компанията зад него изглежда малка и непозната, но пък друг домейн sunday.co.uk в момента пренасочва към сайта newsoftheworld.co.uk. Това вероятно вече е намек за заглавието на бъдещия неделен таблоид на Мърдок.“

Хем поучително, хем тъжно- но не за британската действителност, която демонстрира съпротивителни сили, а за българската обреченост на търпение и послушание. Тук дори и синдикат на журналистите с адекватно поведение няма. Напоследък казионният СБЖ безропотно се присъедини към гневна декларация на Петата колона в защита на Монумента на Окупационната Червена Армия ( МОЧА). Просто така мислят в ръководството, а членската маса я няма никаква. Предполага се, че е съгласна да продължава раболепието на слугинажа пред СССР, макар и формално да се е разпаднал.

Мърдок може да е „акула“, но вирее в бурните води на гражданския океан и е принуден да се съобразява със суровите закони на оцеляването. У нас си имаме „гьол“ край Белене и медийни мърди, от които смърди.

От: http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional