Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В Африка има нова държава- Южен Судан официално обяви независимост

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Дневник

Председателят на парламента на Южен Судан прочете днес декларацията за независимостта на новата държава, с което беше направена последната стъпка, заложена в мирното споразумение от 2005 г., сложило край на десетилетната гражданска война между Севера и Юга, съобщи Ройтерс. Салва Киир положи клетва като президент на Южен Судан.

САЩ, Европейския съюз и Русия признаха независимостта на новата държава.

"ЕС и държавите от Общността приветстват днешния исторически ден, в който Южен Судан става независима държава", гласи декларация, разпространена от Съвета на ЕС. Съюзът приветства и решението на суданското правителство за незабавното признаване на Южен Судан. "ЕС потвърждава готовността си да насърчава мирния преход в Южен Судан и очакването си местните лидери да се възползват от неповторимите възможности пред себе си, като осигурят плурализъм, демокрация, върховенство на закона и зачитане на основните човешки права и свободи", гласи още документът.

"След тази толкова продължителна борба на народа на Южен Судан, САЩ приветстват раждането днес на една нова държава", казва Обама в изявление, разпространено от Белия дом.

Президентът на САЩ призова Судан и новата държава да прилагат разпоредбите на мирното споразумение от 2005 г., прикани за край на насилието и подчерта, че двете страни трябва да разрешат спора си за граничната територия.

Русия е готова да признае Южен Судан, заяви специалният представител на руския президент Дмитрий Медведев за сътрудничеството със страните от Африка Михаил Маргелов, който участва в церемонията по обявяване на независимостта на новата държава.

Германският канцлер Ангела Меркел обеща подкрепа за Южен Судан и заяви, че основаването на новата държава е "много специален ден за Африка". Въпросът за Судан е начело в дневния ред на Съвета за сигурност на ООН, заяви Меркел, чиято страна пое ротационното председателство на Съвета за сигурност на 1 юли. "Ние искаме Судан и Южен Судан да станат две стабилни държави. Южен Судан в частност се нуждае от нашата подкрепа и от тази на международната общност", каза тя

Десетки хиляди жители на Южен Судан отбелязаха с песни и танци първите часове на независимост. Огромно множество се събра на церемонията по обявяване на независимостта, което създаде големи тревоги на силите за сигурност. Сред гостите бяха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, посланикът на САЩ в ООН Сюзан Райс, бившият американски държавен секретар Колин Пауъл, външните министри на Франция и Великобритания Ален Жупе и Уилям Хейг, суданският президент Омар Башир и лидерите на още трийсетина африкански страни. Цветовете на 54-тата държава в Африка са черно, бяло, червено, зелено, синьо и жълто.

България се отнася с уважение към убедително изразената воля на народа на Южен Судан и искрено го поздравява за неговата независимост. Това се посочва в съобщение на Министерството на външните работи по повод на обявяването на независимостта на Южен Судан. "Шест месеца след свободно проведения референдум за независимост, ставаме свидетели на раждането на най-новата държава в Африка. Мирният път към независимостта стана възможен благодарение на отговорното поведение на всички политически лидери, които през 2005 г. подписаха Всеобхватното мирно споразумение", пише българският министър на външните работи Николай Младенов. Той заявява, че през следващата седмица предстои страната ни да признае Южен Судан и да установи дипломатически отношения с новата държава. България ще развива отношенията си както с Южен Судан, така и със Судан, в интерес на народите на двете държави и на стабилността на африканския континент, се казва още в изявлението на министър Младенов.

От: http://www.dnevnik.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional