Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Софиянски, Бакърджиев и компания търсят предизборен сговор със СДС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова

Ден след като учредената наскоро Общност на демократичните сили (ОДС) се разбра да си партнира с ДПС на местните избори, бившите седесари, направили нова формация, отидоха и в централата на СДС.

В четвъртък те предложиха услугите си за подкрепа на кандидата за президент на Синята коалиция Румен Христов на лидера на едната от двете формации съставляващи коалицията. От ОДС не са се срещали в ДСБ, уточни Любен Дилов-син, който влезе в новото движение. За сметка на това пък до 10 дни общността на демократичните сили трябва да се разбере със СДС. На срещата с Мартин Димитров са дискутирани само изборите за държавен глава. Местният вот не бил засяган като тема.

На въпрос как ще си партнират едновременно с ДПС и СДС старите седесари, издигнали отново кандидатурата на Стефан Софиянски за кмет на София, обясниха, че не може да се спечелят президентски избори без ДПС. От думите на представителите на ОДС стана ясно, че формацията на Доган винаги била вдясно, а в мандата на тройната коалиция, когато управлява съвместно с левицата, просто така се е получило.

Според Евгени Бакърджиев пък не трябва толкова да се гледат партиите, а личностите. “И 400 партии да се обединят няма как да спечелят избори, ако няма личности” обясни Бакърджиев.

По неофициална информация целта на ОДС е да излъчи вицепрезидента в двойката на Синята коалиция. Според някои от старите седесари, ако СДС се съгласи да пренебрегне ДСБ и такова споразумение се сключи, от централата на ДПС са дали знак, че биха подкрепили дясно обединение на президентските избори.

До момента от новото ОДС не са търсили контакт с ДСБ, но нагласите за подобни договорки във формацията, оглавявана от Иван Костов, не са положителни.

В сряда Стефан Софиянски проведе среща в ръководството на ДПС. От дадената след това пресконференция стана ясно, че лидерът на ССД Стефан Софиянски и останалите представители на ОДС са дали идеи на ДПС за предстоящия вот на недоверие и за местните избори.

“Това е първа среща, ще има и последващи разговори с наближаването на местния вот. Сега чухме доста свежи идеи, които стоят извън темата кои са кандидатите, а се отнасят към по-обща философия за местната власт “, обясни впечатленията си заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.
“Има необходимост от много по-активен диалог между центъра и дясното в българската политика”, заключи още той.

Досега предположенията бяха, че ДПС ще намери начин да даде рамо на кандидат-президента на Синята коалиция Румен Христов, смятан за протеже на ДПС и по-специално на Бисеров. Самият Христов се ползва с подкрепата на ОДС, макар и засега неофициална, като Софиянски коментира още преди вътрешните избори в Синята коалиция, че кандидатът на СДС Румен Христов имал повече предимства от неуспелия кандидат на ДСБ Светослав Малинов.

Софиянски бе издигнат официално от ОДС за кмет на София в началото на юни. Девет партии и сдружения застанаха зад кандидатурата му - ССД, Българският съюз "Радикали“ на Евгений Бакърджиев, Движение "Гергьовден“ начело с Любен Дилов-син, Демократическата партия на Александър Праматарски, БЗНС "Никола Петков“, клуб "Сенатор“, Българска нова демокрация и др.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional