Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Дали пък няма да ни освободят от „освободителите“?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

“Бургаската рафинерия “Лукойл Нефтохим” може да остане без лиценз за производство на горива и да бъде затворена принудително, ако не изпълни изискванията по Закона за акцизите и данъчните складове. Това съобщи директорът на агенция “Митници” Ваньо Танов.

Отнемането на лиценза ще зависи от доклад от проверката на “Лукойл Нефтохим”, който ще е готов идната седмица. Рафинерията все още не е въвела измервателни уреди за отчитане на произвежданото и продаваното гориво по Наредба №3.

Според Ваньо Танов от март насам се забелязвал “съмнителен” ръст от 50 процента на износа на горива на “Лукойл Нефтохим”. В момента се проверява има ли нередности при експорта и дали част от стоката не се връща обратно в страната, каза митничар №1. Според него обаче част от сделките били с офшорни компании и за тях не идвала обратна информация.

Много съм доволен от работата на митниците, коментира вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. “Ако се наложи, ще им бъде отнет лицензът (на “Лукойл Нефтохим”, б. р.). Законът е един за всички и не правим разлики между малки и големи фирми”, добави той. На въпрос дали не се страхува да се конфронтира с толкова финансово мощна компания, Дянков отговори: “Никой не ми е звънял по телефона и не се е опитвал да ми влияе. Информирал съм премиера и той ми каза “Действай!”.

Според финансовия министър дори и “Лукойл” временно да спре работа, това няма да е бедствие за държавата. “Пазарът на горива е свободен. Има 400 лицензирани фирми, а работещи рафинерии има и в Гърция и Румъния”, обясни той.”

Преди няколко седмици ( на 21 юни) пък в. „24 часа“ информира за следното ( и някак не се появи антигерманска истерия, както обикновено става след подобни изявления на американския посланик Уорлик):

 

Енергийните лобита дърпат черджето на България, а гражданското общество не е достатъчно силно да налага своето мнение.“ Това обяви посланикът на Германия Матиас Хьопфнер на конференция за климатичните промени и възобновяемите енергийни източници, организирана от германо-българската камара и Гьоте институт.

Според думите му заради това енергетиката на страната ни ставала жертва на геополитически игри и е изцяло зависима от руски доставчици. Западните инвеститори в алтернативна енергия били посрещани като спекуланти, които търсят само бързи печалби.

Авария в АЕЦ „Козлодуй“ или новата „Белене“ ще означава България да фалира, щетите ще са по-големи от БВП на страната, обяви експертът от икономическото министерство на Германия Хелге Толксдорф. Според него при пълно застраховане на риска цената от атомните централи у нас ще надхвърли 14 евроцента на киловатчас.

Като пример на руското влияние Толксдорф разказа, че страната ни не допуска немски газови фирми на пазара, а така можела да се свали цената на природния газ. В същото време с новия закон за възобновяемите енергийни източници не се дават гаранции на инвеститорите, които да направят България независима от руските доставки, обясни Толксдорф.

Защо забраниха със закон изграждането на фотоволтаици на земеделски земи, но същите тези плодородни земи ще се дупчат и пълнят с химикали за извличането на шистов газ“, попита пък шефът на българската ветроенергийна асоциация Себастиан Ньотликс.

В България има липса на воля за развитието на устойчива съвременна енергетика, нужни са и инвестиции в приспособяването на мрежата към ВЕИ-та, обяви пък президентът на германо-българската търговска камара Бертрам Ролман.

Не се инвестирало и в енергийна ефективност.

Спестената енергия е тази, която не е произведена“, каза Ролман. Ако се санират жилищата, за 20 г. ще спечелим 15 млрд. евро и няма да ни трябва нова АЕЦ, обяви доц. Пламен Цветанов от БАН.“

 

Направо се питам дали (много)националносвободителното движение в България, похлупена от руския енергиен натиск, не е задействано от съюзниците без да ни уведомят. И ако е така- защо не ни уведомяват? Прави са. Има ли такава операция, тя задължително трябва да бъде държана в тайна от ентусиазма на Петата колона, която моментално ще се мобилизира да брани своите колониални кумири.

От: http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional