Свободата днес и тук 06 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Село (с кучета, според Борисов), но без гражданско общество

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Когато има гражданско общество и натиск срещу „целесъобразността“ в раздаването и получаването на награди, се случва следното:

“Престижна германска награда за човешки права няма да бъде връчена тази година, след като организаторите бяха остро критикувани за решението им да я дадат на руския премиер Владимир Путин.

Наградата Куадрига се дава годишно на хора, които са направили много за добруването, просвещението и правата на човечеството.

Решението за връчване на наградата на Путин предизвика остри и гневни реакции от страна на негови опоненти, които заявиха, че това е подигравка.

Бившият чешки президент Вацлав Хавел заплаши да върне своята награда Куадрига в знак на протест.

Куадрига е наречена така в чест на статуята върху Бранденбургската врата в Берлин и се дава годишно в деня на обединението на Германия, като се посвещава на хора „ангажирани да свалят стени със смелостта си и да изграждат мостове“.

Организаторите обявиха, че с голямо съжаление оттеглят наградата за Путин, като цитираха „масовите критики в медии и политическия свят“ по повод на техния избор.

Растящият натиск става все по-нетърпим и рискува да ескалира още повече, заявиха те в специално съобщение.

През 2011 година няма да бъде връчена награда и организаторите заявиха, че ще обсъдят, как да продължат работата си догодина.

Путин трябваше да бъде почетен за „работата му за задълбочаване и стабилност на германско-руските отношения“, но това беше остро критикувано в страната и в чужбина.

Неговите опоненти казват, че като президент на Русия от 2000 до 2008 година, Путин, който е бивш офицер от КГБ, е провеждал репресивна политика и е ограничил човешките права.

Германският комисар за човешките права Маркус Льонинг заяви, че е „много цинично“ тази награда да бъде връчена на Путин наред с Вацлав Хавел.” ( Кафене.нет)

А когато няма гражданско общество, критерий за добро и зло, натиск срещу безпринципността и спекулирането с имена и награди, един Първанов не само си прави каквото си иска с държавната символика, но и самият той получава награда на името на Стефан Стамболов, от която големият патриот би се обърнал в гроба, вкаран там от предците на онези, на чиито потомствени интереси служи и днес същият раздавач на ордени.

От: http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional