Свободата днес и тук 23 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Трайков – по хамлетовски за шистовия газ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
News.bg

Пред нас стои въпросът дали да приемем или да не приемем шистовия газ като възможност, заяви министър Трайков по време на открита дискусия за търсенето, проучването и добива на шистов газ в България, организирана от Министерството на икономиката.

Преди да решим, трябва да проверим дали той наистина е алтернатива - какво количество има в България, колко може да се извлече, дали ще бъде икономически изгодно, има ли и какви са рисковете за екологията, за здравето и безопасността на хората, продължи министърът.

По думите му, водещи за сектор енергетика са сигурността, прозрачността и оптималните цени, които са елемент от националната ни сигурност. „Част от това е и вземането на икономически обосновани решения и създаването на възможности за избор", подчерта още министър Трайков.

Пред участниците в дискусията, след които и екоминистърът Нона Караджова, той даде за пример и изграждането на междусистемните газови връзки, участието на България в големите газови проекти, както и стимулирането на собствения добив на газ и въглища като алтернативи, които ни дават свободата да взимаме правилните решения.

Без да подценявам страховете на хората, искам да припомня, че през седемдесетте и осемдесетте години на миналия век, във връзка с геоложките изследвания за нефт и газ и изучаването на добруджанското въглищно находище, на територията на блок „Нови пазар" и в съседство, са прокарани няколко десетки дълбоки сондажи", изтъкна министър Трайков.

По неговите думи голяма част от тях дори пресичат водоносния хоризонт, без да окажат отрицателно въздействие и без да се допусне замърсяване на водите.

Трайков даде за пример, че при сондажи за нефт в този регион е регистрирано слабо газоотделяне от слой на 3000 м. дълбочина, докато водоносните слоеве са до 1000 - 1200 м. дълбочина.

Той акцентира върху изискванията на законодателството и екологичните стандарти като най-важните аргументи при взимането на решения от правителството.

Трайков се обърна задочно към тези, които изказват съмненията и опасенията си от сондажите, подчертавайки, че внимателно се следи развитието на технологиите, като стремежът е да се провери дали има рискове и ако има - как могат да бъдат отстранени.

Затова са събрани учени, експерти, еколози, ангажираните държавни институции и местните власти, за да се чуе честен и обективен отговор на тези въпроси.

Той припомни, че с промените в Закона за подземните богатства, които министерството инициира, 50% от концесионните възнаграждения остават за общините. Има общини, които ще получат няколко десетки хиляди левове, което е сериозен ресурс за местните власти.

Прогнозните обеми на шистов газ в България варират и тепърва ще бъдат уточнявани. „Струва ми се резонно да проверим дали можем да разчитаме на такъв ресурс, разбира се, при най-строго спазване на всички екологични норми", подчерта в заключение министър Трайков.

От ведомството му отбелязват, че запасите на шистов газ в Европа (без Русия) се оценяват на близо 18 трилиона куб. м. В момента шистов газ търсят в Австрия, Германия, Унгария, Ирландия, Полша, Швеция и Великобритания.

От: http://news.ibox.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional