Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Германска ирония като за Вежди Рашидов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

За любителите на аналогиите ще припомня едно от най-неадекватните изказвания на министъра на културата Вежди Рашидов – само една сред многото други подобни негови изяви.

Германия не махна руския танк в центъра на Берлин, Австрия не махна( Австрия „махна“ съветската окупационна армия и обяви този ден за свой национален празник – бел. авт.)… Ние сме единствените, които ги води някаква разрушителна сила. Не се прави така. Има си органи, има власт има държава. Не може всеки, който се събужда сутринта, да кепази държавата“, издекламира смешката си Рашидовка ли е,  от телевизионния екран. Впрочем, не всеки абсурд е смешен…

Знаем, че Веждито не е „всеки“, но все пак и на него не би трябвало да му е позволено да кепази държавата, колчем се появи сутрин по телевизора ( слава Богу, не всеки ден!).

Това ни съобщи той след като мисли около седмица как точно да заклейми „вандализма“ на неизвестния художник, за когото дори червеният кандидат за столичен кмет Георги Кадиев употреби шизофреничната, но все пак по-мека формулировка: „симпатичен вандал“.

Отдавна сме свикнали да слушаме „главния мултак на републиката“,както се самоопредели той на 14 декември 1996 г. навръх рождения си ден. Да си измисля имена на несъществуващи „анторитети“, на които се позовава със самочувствието на откривател. В случая си измисли танк в центъра на Берлин, явно бъркайки чешката столица с германската. Но когато бърка Германия с България, вменявайки на България германския синдром на вината за избиването на милиони руснаци и приравнявайки германския случай към българския несравним с нищо подобно казус, това вече не е смешно.

С чувство за хумор обаче най-голямата германска фондация „Кондард Аденауер“ е описала в своя сайт иронията на събитието с оцветяването на монумента в София и дори споменава за репорта на Си Ен Ен по темата ( за разлика от българските медии, сред които само БНТ се престраши да го направи- дали пък моето участие в този репортаж не е причината за тази избирателна слепота и глухота -ако е така, ще взема да стана „много важен“!).

www.kas.de
“ Спорове около паметника на съветската армия в София. През нощта срещу 21 юни той бе напръскан с графити. С тази акция съветските войници бяха превърнати в герои от американски комикси и представители на поп културата. В следващата нощ той беше почистен от активисти от някакъв българо-руски форум.

В София има паметник, повсетен на „освобождението на България от фашизма чрез Червената армия”. По стил, размери и израз той отговаря на аналогичните паметници в други източноевропейски страни. Група фигури в основата на паметника през нощта беше напръскана със спрей и така превърната в герои от комикси и поп културата. Виждат се Супермен, Робин, дядо Коледа и др.
Картината събра мнозина развеселени зяпачи. Не толкова развеселени бяха онези, които смятат че така се подиграват Червената армия и страданията на съветските войници. Дори Москва реагира, а CNN излъчи репортаж от София.
Във всеки случай по този начин се разпали отново старата дискусия за демонтажа на паметника. Мнозина по-млади са на мнение, че паметникът възвеличава комунизма и изопачава историческата истина, тъй като Червената армия е окупирала България без бой.
Междувременно войниците отново са приели стария си образ. Активисти от споменатия българско-руски форум в следващата нощ ги бяха почистили. Прокуратурата разследва срещу неизвестен извършител. Дали извършителят е бил наясно с резултатите от акцията? “

Ако забелязвате, няма и грам заклеймяване, а тънка подигравка със защитниците на паметника от страна на „някакъв“ българо-руски форум. Запознатите с изключителната чувствителност на темата за войната в Германия разбират, че тази трактовка на случая в София, чиято специфика авторите на текста разбират доста по-добре от Рашидов, е ясен знак към спекулиращите с историческите аналогии у нас и в Русия. Време е и г-н министърът на културата да си обогати малко общата култура. Ако не вярва на мен, да се поучи от фондацията, чиято десница е основен спонсор на десните в България от близо две десетилетия – почти като „Мултигруп“ за Рашидов.

От: http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional