Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Брюксел критикува Борис Велчев

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Кафене

За първи път в свой доклад Европейската комисия (ЕК) отправи лични критики към главния прокурор Борис Велчев и председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев за липса на ангажимент за задълбочени реформи.

Като цяло пасивното отношение на ръководството на съдебната власт, Висшия съдебен съвет, главния прокурор и председателя на ВКС към сериозните недостатъци в съдебната практика буди сериозно безпокойство, се казва в документа, цитиран от Фрогнюз.

Става ясно, че оценката на Брюксел за съдебната реформа и борбата с организираната престъпност и корупцията е критична. Предстои ръководството на съдебната власт да покаже, че действително поема ангажимент за извършването на задълбочени реформи, тъй като бавният напредък не се дължи само на недостатъци в съдебната практика и Наказателния кодекс, се посочва още в доклада.

Конкретни критики ЕК отправя и по отношение на недостатъците в съдебната практика, които не се анализират редовно и не се отстраняват, нито започват всеобхватни програми за обучение и схеми за наставничество.

Чиновниците в Брюксел отправят и специална препоръка към Борис Велчев. "Главният прокурор следва редовно да анализира причините за издаването на оправдателни присъди по дела по високите етажи, да отправя препоръки за работата по бъдещи дела, когато са били установени недостатъци в процедурата, и да обжалва оправдателните решения, когато се окаже, че съдът не е направил подходяща оценка на представените доказателства".

По време на пресконференция, състояла се след представянето на годишните доклади за напредъка на България и Румъния в реформите на съдебната система и борбата с корупцията, говорителят на ЕК Марк Грейс заяви, че механизмът за сътрудничество и проверка не трябва да се обвързва с въпроса за Шенген.

Грей посочи, че Шенген и напредъкът на двете страни по препоръките в рамките на механизма са два отделни въпроса.

От Европейската комисия отбелязаха, че България и Румъния са технически готови за Шенгенската зона, но няма решение относно перспективата за присъединяването на двете страни.

Оценките за техническата готовност на България и Румъния не е направена от ЕК, така че Комисията не може да даде сигнал със своя доклад за това, че София и Букурещ са готови за членство.

Докладът не е свързан с присъединяването на България и Румъния в Шенген, подчертаха от Брюксел.

От: http://kafene.net


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional