Свободата днес и тук 16 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия съди България за 58 млн. евро заради АЕЦ "Белене"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool

Руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) е подала арбитражен иск за 58 млн. евро срещу Националната електрическа компания (НЕК) за неизплатени суми по проекта за АЕЦ "Белене". Това е съобщил представител на фирмата в четвъртък пред РИА Новости. Искът е подаден в арбитражния съд на Международната търговска палата в Париж.

"Мярката се явява процесуално необходима, доколкото става дума за заплащане на вече извършена работа, за която и двете страни са подписали сертификати за изпълнение на работата", казва представителят на АСЕ.

От АСЕ отбелязват, че вече са похарчили огромно количество средства за АЕЦ "Белене", включително и кредитни. България се е задължила да ги плати, но досега не е направила това.

АСЕ, избрана да строи АЕЦ "Белене", е собственост на руската държавна корпорация "Росатом", партньор на НЕК в проекта.

Неназованият представител на компанията твърди, че АСЕ е изпълнила определен обем дейности по изграждането на "Белене", привличайки, по молба на българската страна, кредитни средства. Не се уточнява нито какъв е размерът на тези средства, нито за изплащане на кои строителни дейности е предявен арбитражният иск.

Посочва се, че "във връзка със сложното финансово положение по молба на българския изпълнител бе дадена отсрочка заплащанията и бе съгласуван съответен график на погасяване."

НЕК не спазва графика за погасяване, поради което руската компания бе принудена да се обърне към съда, тъй като в противен случай руските финансови власти биха могли да предявят претенции към самата "Атомстройекспорт", че не е предприела мерки да си получи парите и като следствие на това да не внесе съответните данъци в руския държавен бюджет, пояснява представителят на АСЕ пред РИА Новости.

Разглеждането на внесения иск ще стане първата съдебна процедура в отношенията между АСЕ и НЕК.

Представителят на АСЕ предупреждава, че "не изключва да се обърнат към съдебните органи и във връзка с неизпълнение на задълженията от българска страна, фиксирани в двустранно подписаните документи."

Той подчертава, че тази практика в никакъв случай не бива да се разглежда като мярка за натиск от страна на изпълнителя с цел да се ускори вземането на решение.

"АСЕ се отнася с уважение към стремежа на възложителя да си изясни всички нюанси на такъв сложен проект като АЕЦ "Белене", особено отчитайки необходимостта от потвърждаване на съответствието на проекта с изискванията за безопасност, приети от ЕС след аварията в Япония", допълват от компанията.

България и Русия подписаха договора за изграждане на "Белене" през 2006 г. Оттогава строителните работи нееднократно се отлагат. Това бе свързано както със забавянето на българските власти, така и обстоятелството, че основният инвеститор в проекта – немската RWE – се оттегли през 2009 г., пише РИА Новости. В тази ситуация Русия предлагаше да заеме мястото на RWE като основен инвеститор, но България отказа, допълва агенцията.

РИА Новости съобщи за заведения арбитражен иск срещу НЕК в четвъртък късно вечерта. В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) в София още нямаха официална информация. Оттам  заявиха, че ако се окаже вярно, че "Атомстройекспорт" е подала иск за 58 млн. евро към НЕК в арбритража в Париж, българската страна ще заведе контраиск.

От ведомството отказаха да коментира информация от неназовани източници и докато не получат официално потвърждение. "Ако наистина има иск, българската страна има легитимни контрапретенции, надвишаващи размера на цитираната сума, и веднага ще заведе контраиск", заявиха от МИЕТ.

Оттам допълниха, че България е спряла да плаща дължимите по 5 млн. евро на месец през януари 2011 г., защото изчаква становището на консултанта. Това са различни суми по сключените досега 1 споразумение и 13 анекса.

На 1 юли т.г. АСЕ и НЕК подписаха поредното (13-то по ред) допълнително споразумение към договора за "Белене". То удължава до 30 септември 2011 г. преговорите по окончателния договор за проектиране, доставка и строителство и неговата цена.

След подписването от АСЕ подчертаха, че разговорите по тези въпроси ще продължат в следващите три месеца, независимо, че министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков бе обявил, че България ще иска замразяване на разговорите до октомври. Това, по думите му, се налага, за да може консултантът по проекта - британската банка HSBC, да изготви анализите си за регионалния пазар на електроенергията и цената на ядрената централа и произведения от нея ток.

В 13-ото допълнение страните са изразили съгласието си, че успешното развитие на проекта АЕЦ “Белене” зависи от съответното привличане на финансиране, а АСЕ се задължила да помага в търсенето на потенциални акционери.

От: http://www.mediapool.bg

 

  


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional