Свободата днес и тук 18 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България не иска да влиза в еврозоната в сегашното й състояние

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool

България не би приела да се присъедини към еврозоната в сегашното й състояние, заяви министърът на финансите Симеон Дянков в интервю за CNN.

Той каза, че много е искал България да приеме общата европейска валута, когато е станал министър преди две години, но след случилото се в Гърция страната ни трябва да е много по-предпазлива и да знае "към какво се присъединява".

"Сега сме много по-предпазливи, защото искаме да знаем към какво се присъединяваме. Предпазливи сме не само от монетарна гледна точка, а и от фискална, защото трябва да знаем какви данъчни правила ще бъдат въведени. Сегашните данъчни правила не ни харесват, както и идеята за данъчна хармонизация", коментира Дянков. Той обаче допълни, че страната ни все още иска да се присъедини, но в дългосрочен план.

"Аргументите в подкрепа на нашия стремеж да се присъединим към еврозоната е да се възползваме от консервативните фискални принципи, върху които се гради тя. Последните събития обаче показват, че и тези принципи се влияят от политиката", заяви Дянков.

По думите му финансовите министри се събират, говорят, решават, подготвят документи, след това въпросът отива при политиците и в крайна сметка се получава нещо различно от онова, за което са се договорили финансистите. Това според Дянков е една от причините миналата година да не се стигне до надеждно и трайно решение на разрастващата се криза с външния дълг на Гърция.

"Политическите решения често са частични. А сегашната криза е стигнала дотам, че с частични решения изход не може да бъде намерен", смята българският финансов министър.

Според Дянков страни като България и Естония могат да дават урок на някои западни държави, "които вече са забравили какво значи преструктуриране на финансовия сектор и бюджетна дисциплина".

В интервю за Ройтерс Симеон Дянков посочва, че България отлага за неопределено време преговорите за приемането на еврото, докато не се изясни картината с дълговата криза, обхванала по-слабите икономики в еврозоната. България иска да види как еврозоната ще стабилизира Гърция и каква ще бъде окончателната й позиция по предлаганото хармонизиране на данъчните регулации на нейните членове, отбелязва българският финансов министър.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional