Свободата днес и тук 16 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов - знае всичко, вижда всичко, може всичко

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Eми Барух

 

След като “Ню Йорк Таймс” находчиво нарече българския министър-председател “Батман”, логично е да допуснем, че според автора на публикацията цяла България е един “Готъм”. Място, в което командват престъпни групировки и корумпирани политици, където правосъдната система не работи, населението безропотно и покорно се тътри след силните на деня, а единственото възмездие се спуска на крилете на този супер-герой, който знае всичко, вижда всичко и може всичко.

Най-вероятно и самият Бойко Борисов се възприема така. Как иначе да си обясним неговата реакция на последния мониторингов доклад? Острият критичен тон, с който ЕК съобщи (за пореден път) на света, че България не е правова държава, бе преведен от министър-председателя като лично поздравление за него.

Подигравките на Борисов

 

Едва ли някой се е изненадал от волната интерпретация, на която Борисов подлага критиката на експертите от Брюксел. Смисълът на казаното се подменя лексикално, акцентите внезапно попадат на съвсем нови места, разобличителните констатации в доклада изведнъж зазвучават като позитивна равносметка на свършеното до тук. То е не само да казваш на черното бяло, то си е и подигравка с поставената от Брюксел диагноза. Вестник “Ди Велт” написа ден преди официалното публикуване на доклада: “Очевидно действията на Борисов са по-скоро за привличане на медийното внимание, отколкото ефективни.”

Ще кажете, че това са нормалните политически пируети. Но те бавно разлагат обществото, защото излиза, че всички безмълвно толерират политическото лицемерие. Че заблуждаващите послания се приемат без коментар. Че истината се подменя от лъжа, а общественото недоверие, вместо да генерира протестна енергия, се е превърнало в норма на българската нормалност.

Страната дори беше предупредена за опасността от догодина да бъде единственият член на ЕС под наблюдение, след като преди пет години тази уникална процедура беше въведена само за София и Букурещ. А нека си го кажем в прав текст: въпросната процедура е свързана най-вече с доверието - доверието, което общността на европейските държави дава или не дава на най-новите страни-членки.

Приспивна песничка за Готъм

Настоящият доклад показа, че и тази година ЕК гласува вот на недоверие към политическата класа на България. Между редовете на доклада може да се разчете следното недоумение: ако 5 години в София са писани закони, които не са прилагани, защо гражданското общество в страната толерира това положение?

Да повторим: в Готъм няма гражданско общество - това е място, в което командват престъпни групировки и корумпирани политици, място, в което правосъдната система не работи, а населението безропотно и покорно се тътри след силните на деня.

  От: http://www.dw-world.de


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional