Свободата днес и тук 18 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Москва няма големи шансове в икономическата война срещу София

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool

Докато София чакаше официално уведомление от руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) за заведения съдебен иск срещу НЕК за 58 млн. евро, руски медии коментираха в петък, че тази мярка е натиск над България заради замразяването на съвместните руско-български енергийни проекти, включително на петролопровода "Бургас - Александруполис" и АЕЦ "Белене

Противоречията между България и Русия на икономическия фронт навлязоха в остра фаза. Със заведения иск към НЕК "Москва се опитва да склони България към капитулация в разгорялата се през последната седмица мащабна икономическа война, макар че шансовете за успех са нищожно малки", пише сайтът newsru, като цитира оценка на наблюдатели. Те смятат, че Русия планомерно се оттегля от Балканите.

Руското издание "Новый Регион" припомня, че в началото на юли АСЕ и НЕК са подписали 13-то поредно допълнение към споразумението от 29.11.2006 за изграждане на "Белене", което предвижда решението за старта на проекта да се отложи с още три месеца.

Двете страни са се съгласили, че проектът не може да започне без да е осигурено надлежно финансиране.

Подписването на това допълнение не гарантира, че реалното изграждане на централата ще започне, отбелязва руското издание. Тогава руски медии коментираха, че руската страна може да предяви иск за 2 млрд. евро.

"Лукойл" повиши горивата в отговор на заплахите за лиценза

"Новый Регион" посочва, че разгорялата се в последната седмица широкомащабна икономическа война между София и Москва обхваща не само ядрения проект, но и нефтения отрасъл.

В края на миналата седмица българските власти заявиха, че могат да отнемат лиценза на рафинерията "Лукойл Нефтохим". В отговор руската страна предприе резки ответни действия. Компанията "Лукойл" повиши цените на горивата на едро до рекордно равнище, пише руското издание.

Това е първото публично признание от руски медии, че частната руска компания "Лукойл", собственик на единствената българска рафинерия, е инструмент за натиск на руската държава спрямо България.

Предупрежденията на шефа на митниците Ваньо Танов и на финансовия министър Симеон Дянков към дружеството са свързани с факта, че "Лукойл Нефтохим" не е монтирала в срок необходимите измервателни уреди. Назначени са проверки, които да установят дали рафинерията не спестява акцизи към хазната. Втора проверка в "Нефтохим" е назначена за износа на горива, който през последните няколко месеца е скочил с 50% в сравнение с миналата година и трябва да е ясно дали част от изнесеното не се върнало обратно в страната без да е платен акциз, коментира миналия петък шефът на митниците Ваньо Танов.

Руските издания не намират за нужно да информират по какъв повод са отправени предупрежденията към "Лукойл" за отнемане на лиценза за производство на горива. По същия начин не се споменава и защо се бави "Бургас – Александруполис", но се посочва, че проектът е "фактически провален".

Оскърбени за "Бургас - Александруполис"

Шефът на "Траснефт" Александър Токарев заяви по-рано този месец, че действията на българските власти по блокирането на проекта са "оскърбление" и партньорите така не постъпват. По този начин той коментира отложената за пореден път екооценка от страна на МОСВ. Токарев предупреди, че проучват възможност петролната тръба да заобиколи България.

Екооценката бе върната за трети път през юни, със същата забележка, която българското екоминистерство я върна предишните два пъти- недостатъчна информация за алтернативния вариант за претоварване на нефта от танкерите в тръбата – не само чрез буйове навътре в морето, но и чрез пристанище. Това е последната възможност, която “Трансболкан Пайплайн“ има да получи одобрение на проекта, за да го подложи на обществено обсъждане, преди окончателното решение на МОСВ.

Преговорите по "Южен поток" зависели от по-евтиния газ за България

София остава участник в още един мащабен проект – "Южен поток". Преговорите обаче съвсем не са приключили, а един от основните въпроси, от които зависят, е понижение на цените на руския газ за България, пише "Новый Регион".

Освен това се припомня, че България не изключва изграждане на нови реактори на площадката на построената по съветски проект АЕЦ "Козлодуй". Такава възможност се предлага от френската компания "Арева". Новите блокове в Козлодуй могат да са конкурент на буксуващия проект за АЕЦ "Белене", отбелязва изданието.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional