Свободата днес и тук 18 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Ню Йорк таймс": Закон и ред в български стил

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
интервю на Стивън Хасъл

Под заглавие “Закон и ред в български стил” вестниците “Ню Йорк таймс” и “Интернешънъл хералд трибюн” поместват обширна статия за борбата с организираната престъпност и реформите в съдебната система в България. Журналистът Стивън Касъл е интервюирал в София българския премиер Бойко Борисов, Алексей Петров и Йонко Грозев, адвокат и анализатор от Центъра за либерални стратегии.

Посочени са моменти от биографията на Алексей Петров и обстоятелствата около арестуването и пускането му под домашен арест, както и обвиненията срещу него в сериозни престъпления като рекет и заплашване с убийство на бизнес партньор. В публикацията се отбелязва, че арестът на Петров беше част от операцията “Октопод” на правителството на Бойко Борисов срещу предполагаеми престъпни босове.

Касъл отбелязва, че делото срещу Алексей Петров се следи внимателно и отвъд пределите на България. През 2007 г., когато стана член на ЕС, тя трябваше да разсейва сериозни съмнения за готовността си да се присъедини към съюза. Сега борбата на София с организираната престъпност се смята за тест дали европейското членство е донесло със себе си и западни стандарти за закон и ред, не само в България, но и в Румъния и може би в други страни като Сърбия, която кандидатства за ЕС, пише Касъл.

В статията е цитиран докладът на ЕК за напредъка на България в съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, в който Брюксел отбелязва, че оправдателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта, измами и организирана престъпност са разкрили сериозни недостатъци в съдебната практика в България. Подчертава се, че Брюксел хвали в доклада полицейските усилия за борба с престъпните банди, но изтъква и необходимостта от значително подобряване на резултатите в тази насока.

Авторът припомня пътя, изминат в политиката от Бойко Борисов. В интервюто за Касъл премиерът казва, че благодарение на него “корупцията е станала вече почти невъзможна в правителството”. Борисов изразява увереност, че България скоро ще получи дата за присъединяване към Шенгенската зона за свободно движение. Премиерът допълва, че откакто е дошъл на власт през 2009 г., е сложил край на поредицата от поръчкови убийства и отвличания чрез арестуването, по думите на автора на статията, на низ от екзотични престъпни банди, носещи имена като от сицилианската мафия, например Килърите и Наглите.

Пред Стивън Касъл Алексей Петров определя като смешни обвиненията, че е оглавявал престъпна банда, замесена в рекет и проституция. Докато говори, той размахва пластмасово октоподче играчка на дървена пръчица и твърди, че няма никакъв Октопод, пише авторът. Петров казва, че по-големите обвинения срещу него са отпаднали и споделя намерението си да се кандидатира за президент.

Адвокатът и анализатор Йонко Грозев заявява пред Касъл, че правителството на Борисов е създало у хората чувството за ново начало, като е започнало да преследва лица, някога смятани за недосегаеми. За Алексей Петров Грозев отбелязва, че според него “има достатъчно информация, че този човек е за затвора, но събирането на доказателствата се оказа изненадващо трудно”. Вътрешният министър Цветан Цветанов обаче е уверен, че Петров ще бъде осъден, посочва авторът.

Поради връзките между организираната престъпност и службите за сигурност и рискът от изтичане на информация, властите често арестуват заподозрени, преди да разполагат с много доказателства, пише Касъл, цитирайки анонимен служител от посолството на САЩ. Едва неотдавна бе променен законът, за да не се допуска протакане на делата. Правителството се опитва да си даде широки правомощия за конфискуване на имущество на престъпници, но се сблъсква със съпротивата на обществото, което след годините комунистическо управление остава предпазливо към твърде овластено правителство, отбелязва неназованият представител на американското посолство в София.

“Ние в правителството искаме съдебната система да работи по-ефективно и по-бързо”, заявява премиерът Борисов, а вътрешният министър Цветанов изброява поредица спорни съдебни решения. Решението за Борисов и Цветанов е създаването на специализиран съд за организираната престъпност, в който вероятно ще се води процесът срещу Петров, пише Стивън Касъл.

http://e-vestnik.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional