Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Искът на “Атомстройекспорт” е неправомерен, руската страна има интерес от медийния шум

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Интервю на Анна Кълцева с енергетика Иван Хиновски

Г-н Хиновски, какъв е вашият коментар за иска на “Атомстройекспорт” в Международния арбитражен съд срещу НЕК заради “Белене”?

Това е неправомерен иск.

Защо?

В баланса на отговорности, взаимоотношения и плащания “Атомстройекспорт” дължи техническия проект, т.е., този проект не е подготвен за каквито и да са плащания по него. Няма утвърден технически проект. Той няма паспорт. Никакви плащания по този проект не би трябвало да се дължат. Стъпка номер едно по договор е преди каквито и да са плащания да има един такъв проект, и доклад за анализ на безопасността.

Дали наистина има такъв иск, дали не става дума за поредното извиване на ръце от руската страна чрез руските медии?

Може и да е. Не мога да коментирам, тъй като не знам нещата в Парижкия арбитражен съд. Но ако е, за мен този иск е неправомерен, защото руската страна е много по-неточна, некоректна във взаимоотношенията си.

Казвате това, което официално излезе от Министерството на икономиката – че България има готовност за контраиск…

Да, точно така. Вижте, в един ядрен проект закъснението носи огромни щети. Които понякога има възможност да надхвърлят дори бюджета на проекта. Такива неща станаха с няколко ядрени проекта по света. И българската страна наистина може да има претенции за пропуснати ползи.

Защо се появява този иск или по-точно – информация за такъв иск, след като не сме напълно сигурни, че той е отправен от руската фирма?

Това е медиен шум, от който някой има интерес. Мен това не ме интересува. Мен ме интересува как българската страна ще защити интереса си срещу един подобен иск. А дали сега се появява, дали се е появил или ще се появи след един месец, всъщност става въпрос за медиен шум, от който има интерес руската страна.

От: http://www.vsekiden.com


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional