Свободата днес и тук 02 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Крачка напред, две назад на „шпагиниста“

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

В. „Стандарт“:

„Руснак ремонтира Шпагиниста
Викат на помощ архитекти от Москва и Берлин, зам.-кмет иска да го мести

Столичани ще могат да дават идеи за обновяването и промяната на Княжеската градина в София, където е Паметникът на съветската армия. Това съобщи за „Стандарт“ главният архитект на София Петър Диков. Идеята е да се случи нещо подобно, както с допитването до гражданите за реновиране на зоната около НДК. Предвижда се да има и специална книга, в която хората да дават мненията си. Така ще се реши и дали Шпагиниста да остане в градината, да бъде премахнат или преобразен. Предстои реновация на целия терен, като за целта ще бъде обявен международен конкурс през есента. Архитекти и дизайнери от всички страни ще могат да дадат оригинални предложения за градината. В журито ще има колеги от чужбина. Експерти от Русия и Германия ще оценяват предложените проекти, допълни Диков. Според него, ако идеите се подбират не от родни специалисти, надпреварата ще бъде възможно най-безпристрастна. По думите на архитект номер 1, докато планът за пространството се разработва, столичани ще могат да участват активно с предложения. Идеите са много и трябва да има дебат, каза зам.-кметът по културата Христо Ангеличин. Моето лично мнение е, че този терен трябва да стане парк, а не да е това, което е в момента, коментира заместникът на Фандъкова. Според него монументът трябва да се премести. Подходящо място е Музеят на тоталитарното изкуство, който се прави в момента, допълни Ангеличин. Шпагинистът се превърна в ябълка на раздора и за общинските съветници. След като неизвестен младеж преобрази монумента като комикс миналия месец, градският парламент се събра на специално заседание, на което да обсъди съдбата на Шмайзера. До решение обаче не се стигна. Тогава съветниците от СДС и ДСБ се обединиха около мнението, че паметникът трябва да се демонтира. На противоположно мнение тогава застана Поля Станчева от ГЕРБ. Според нея паметникът трябва да остане, където е в момента. Тя лансира и предложението да се проведе референдум за неговото бъдеще.
Ралица Русева“

Две неща трябва да се добавят, според мен към тази интересна с развитието на уж „безинтересната“ доскоро тема , но не съвсем достоверна информация:

Ако архитект Диков наистина допуска вероятността монументът да бъде преместен или поне променен на място, това е съществена промяна в категоричната му позиция. На дискусията, в която участваше, не само защитаваше оставането на паметника, но и язвително определяше като „екстремистки“ исканията на хората за демонтиране на монумента. А беше само преди два месеца!

Освен това не е Поля Станчева от ГЕРБ инициатор на идеята за референдум. Тази идея, зад която стои убедеността на петата колона в нейната медийна мощ ( платена с руски пари), че може да пропагандира победоносно своята теза, всъщност има негласната, но явно решаваща подкрепа на руското посолство.

От: http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional