Свободата днес и тук 16 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борбата с корупцията – много документи и органи, но без полза

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Центърът за борба с корупцията към Министерския съвет, наречен БОРКОР, все още се структурира, назначава се персонал и се оборудва технически, заявиха за Mediapool от правителствения пресцентър. Този процес продължава вече пети месец, а не се очаква новата структура да заработи преди края на тази година, става ясно от техническото приложение към мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България, който бе публикуван в сряда.

В доклада се посочва, че "няма признаци за активни целенасочени действия срещу корупцията по високите етажи."

На 17 февруари премиерът Бойко Борисов избърза да обяви създаването на аналитичното звено за борба с корупцията и организираната престъпност и представи неговия ръководен екип. Бързането вероятно е било предизвикано от неудържимо разрастващия се скандал със записи от СРС-та, компрометиращи властта и публикувани от издания, близки до "октопода" Алексей Петров. Борисов обяви, че бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, чиято дясна ръка бе Петров, ще бъде назначен за зам.-шеф на БОРКОР.

От този момент флашките със СРС-та секнаха, скандалът утихна, разследването заби в глуха линия и вече никой не пита правителството за аферата "Тановгейт".

БОРКОР обаче все още не работи.

"Приложението на Интегрираната система за превенция и борба с корупцията и организираната престъпност, приета от правителството в края на 2009 г., продължи чрез проекта БОРКОР", се посочва в техническото приложение към доклада ЕК.

"Всеобхватен план за борбата с корупцията все още не е разработен. Проектът БОРКОР, стартиран в началото на 2010 г., все още е в подготвителна фаза. Очаква се да заработи в края на 2011 г. БОРКОР е широкомащабен проект за засилване аналитичния капацитет на българската администрация по отношение корупционните рискове. Проектът е насочен и към намаляване на корупционния риск по отношение на еврофондовете и обществените поръчки", се посочва в приложението към доклада на ЕК.

Преди да им бъде забранено да говорят пред медиите, от ръководството на БОРКОР прогнозираха, че звеното ще започне работа на 1 юни тази година.

Пред Mediapool в края на май заместник-председателят на структурата Елеонора Николова категорично отрече възможността подготвителната фаза на проекта да се проточи до края на годината.

Очевидно българското правителство е съобщило друго на Брюксел.

В доклада на ЕК присъстват редица критики за капацитета на българските власти да анализират проблемите в правосъдната система и борбата с корупцията. Основната критика бе отправена към ВСС, главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд.

В същото време се оказва, че около година трябва на изпълнителната власт да преназначи 125 служители от другите министерства в БОРКОР, да се вържат в мрежа компютрите им и да се създадат вътрешни правила за работа. Около два месеца бяха необходими новата организация да получи регистрация по БУЛСТАТ.

Бюджетът в размер на 16.5 милиона лева до 2013 година обаче бе осигурен още в началото на март и вече се харчи. В месеците на очакване БОРКОР да започне да работи стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е пуснал подвеждаща информация, че "Меркел плаща" за новата структура, защото всички пари са осигурени от българския бюджет.

Освен бавното раждане на центъра БОРКОР, управляващите се провалят и със създаването на дългоочакваната централна комисия за разкриване и предотвратяване на конфликта на интереси, която още не работи.

Заради институционалното бездействие и прехвърлянето на топката между различните власти в момента на практика няма кой да провери казуси като този с шефката на Софийския градски съд Владимира Янева. В началото на тази седмица ВСС изпрати документацията по проверката за конфликт на интереси към централната комисия, но не стана ясно кой отсреща ще ги получи. Фактът, че от 1 април в България няма кой да проверява за конфликт на интереси, също е намерил място в техническия доклад на ЕК, но най-вероятно по конюнктурни съображения, свързани с предстоящите избори, тези критики не са намерили място в основния политически доклад

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional