Свободата днес и тук 18 Май 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Джефри Ван Орден намеква за смяна на Цветанов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
e-vestnik

 

Джефри ван Орден, британски евродепутат от консерваторите, който беше докладчик за България преди приемането й в ЕС, каза в предаването “Събота 150” по повод доклада на Европейската комисия за България, че българският премиер трябва да направи задълбочен преглед на работата на МВР, на полицейските структури и на всички останали, които трябва да се борят с организираната престъпност.
“Може би трябва да вкара нови лица и хора, които по никакъв начин не са свързани с миналото, защото е нужна повече откритост и прозрачност”, са думите на Джефри Ван Орден.

Политически наблюдатели смятат, че на дипломатичния език, на който говорят европейците, това означава препоръка Борисов да смени вътрешния министър Цветан Цветанов. Дори да не е така, от Европа забелязват проблеми в българското МВР, които тук не забелязват.

По принцип докладът, който коментира англичанинът в студиото на БНР, беше възприет от българските политици диаметрално противоположно. Управляващите решиха, че той хвали тях и българският напредък. Опозицията реши, че докладът е съсипващо критичен. Това е, защото в него има и критики и похвали. Критиките са повече, но са казани на по-дипломатичен език. Въпреки това, има нещо инфантилно в това един и същ доклад да се възприема по този начин.
Според Орден докладът на ЕК няма да отвори вратата на България към Шенгенското пространство, а напротив. Ето какво казва той:

“Както винаги оценката на ЕК е смесена – има някои положителни елементи, но има и много сериозна критика, на която България трябва да обърне сериозно внимание. Едно послание постоянно се отправя към българските власти и те изглежда не го чуват. Много ни разтревожи липсата на напредък в определени ключови области, като съдебната реформа, борбата с организираната престъпност и корупцията на най-високо ниво. Докладът много ясно показва, че справянето с организираната престъпност трябва да е приоритет и на местно, и на национално ниво.

Точно в същото време имаме две бомбени експлозии пред офиси на политически партии в София, което е много тревожно – това е индикация, че нещо не е наред в самите структури.

Смятахме, че с присъединяването на България към ЕС и към обществото на западните нации, нещата много бързо ще се задвижат за преодоляване на тези очебийни проблеми.
Вместо това и в момента няма достатъчен напредък. Явно проблемът е системен. Според мен в България трябва да се предприемат дълбоки и много строги мерки. Мисля, че за тази цел страната има нужда от външна помощ и знам, че много от държавите-членки на ЕС са готови да я осигурят. Необходима е и политическа воля, защото иначе хората губят доверие в системата на управление и това засяга всички аспекти на живота. Чуждите инвеститори също губят доверие и не е изненада, че в момента е налице спад на чуждестранните инвестиции.”

Според Орден е необходимо национално единство за справяне с проблемите. Политическите партии в България трябва повече да работят заедно, за да могат да преодолеят сериозните слабости, категоричен е той.

От: http://e-vestnik.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional