Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кабинетът оцеля, Борисов поиска втори мандат, Доган се зарече да го спира

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова

Правителството на Бойко Борисов очаквано оцеля и при третия вот на недоверие, който ще се започни с личното участие на лидера на ДПС Ахмед Доган и с новината, че Борисов ще се кандидатира за втори мандат като министър-председател.

Вотът на недоверие, мотивиран от провал в политиката на сигурността и насочен лично към вицепремиера, вътрешен министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, бе първият към това правителство, подкрепен от Синята коалиция. Общо 91 депутати от БСП, ДПС, сините и независими от РЗС гласуваха "за" оставката на кабинета; 143 бяха "против", а един се въздържа.

Преди това Борисов коментира пред репортери, че ако падне правителството ще се кандидатира за президент, а ако не - за втори мандат (следващите парламентарни избори са през 2013 г.-бел.ред.). Наскоро той беше казал, че ще изкара сегашния си премиерски мандат и ще се кандидатира за президент през 2016 г.

Присъствието на лидера на ДПС, дошъл лично да гласува срещу кабинета, се превърна в събитието на вота, тъй като Доган не се е появявал повече от година в НС.

Борисов: Видно е, че БСП и сините разчитат на Доган

"Вече е видно - БСП разчита на Доган, Калфин разчита на Доган, Румен Христов разчита на Доган", коментира Борисов, явно впечатлен от оживлението сред депутатите и медиите, предизвикано от Доган.

"Той (Доган) идва да каже, че е срещу мен. По-ясен знак за това ...", продължи Борисов,и попита дали фактът, че един депутат идва на работа за пръв път от две години насам, е събитието на една държава. Защото ние сме тук всеки ден, допълни Борисов.

Това е третият вот на недоверие към кабинета "Борисов", но първият, чиито мотиви са подписани лично от Доган. Единственият депутат от ДПС, който не подкрепи вота, е медийният магнат Делян Пеевски, който контролира проправителствена медийна група, включваща телевизии, вестници и електронни издания.

Веднага след гласуването по-голямата част от опозицията напусна пленарната зала. Тръгна си и Доган, който пред журналисти заяви, че досегашните вотове на недоверие са били подкрепяни от 70 гласа, а сега от 91, което е успех и още по-тежък знак за тревожността, която трябва да имат основните политически сили, че нещата са стигнали до неуправляваемост.

Според Доган ДПС ще направи всичко възможно ГЕРБ да ограничи зоната си на влияние във всички институции.

Знакът, който ДПС даде на обществото е, че нещата са много сериозни, държавата продължава да потъва във всяко отношение, най-вече в икономическо, и че е време цялото гражданско общество да се мобилизира, за да сложи точка на този процес, каза лидерът на ДПС. Ресурсът, който имаха управляващите с различни трикове, предимно пиар акции, вече е изчерпан и българският народ не е толкова глупав, за да продължи подкрепата за такова управление, коментира Доган. По думите му спасението в тази ситуация, след предстоящите избори или едновременно с това, е само предсрочен парламентарен вот. Всеки вот на недоверие е рутинна парламентарна процедура и знакът, който се дава на обществото, е по-важен от самия резултат, посочи той. Според Доган следващата стъпка във всички случаи може и трябва да бъде вот на недоверие за цялостна политика на кабинета.

Делян Певески и Камен Костадинов се дистанцираха от лидера си

Доган на три пъти отклони отговор на въпроса защо Пеевски не е подкрепил вота с думите, че това е маловажен въпрос.

Макар че всички депутати от ДПС напуснаха залата и не останаха да чуят изявленията на Борисов и Цветанов, на мястото си остана Камен Костадинов, който също като Пеевски е известен с лоялност към вътрешния министър.

Премиерът възмутен от вниманието към лидера на ДПС

Вземайки думата от парламентарната трибуна, Бойко Борисов веднага коментира изявлението на Доган в кулоарите, че трябва да се ограничи ГЕРБ.

"Какво е това поведение – за две години веднъж да дойдеш в парламента за пет минути, да те снимат и да си отидеш", попита премиерът и допълни, че ГЕРБ не се нуждае от гласовете на ДПС на президентските избори, както се нуждаели левицата и сините.

Премиерът се нахвърли и на лидера на ДСБ Иван Костов, че постъпил с ГЕРБ както навремето с НДСВ, като я тласнал да направи коалиция с БСП и ДПС.

По-нататък той благодари на независимите депутати от "различни партии", които подкрепили правителството му. Не бе забравена и "Атака" и "принципната" подкрепа на хората на Волен Сидеров.

От името на депутатите от ГЕРБ се изказа Искра Фидосова.

"Гласувах "против", защото категорично не приемам Доган, Костов и Станишев да претендират за морал, отговорност и борба с корупцията", заяви от трибуната Фидосова. Всички помним кой раздаваше порциите в политиката, каза тя и добави, че хората са дали своя глас на 5 юли 2009 г., когато са оценили предизборните лозунги на ГЕРБ.
 

Костов не изключи коалиция между ГЕРБ и БСП
 

Изявлението на Фидосова провокира лидера на ДСБ Иван Костов, който заяви: "Години наред съм показал, че имам здрави нерви, а вие още не сте. Това пролича от изказването на г-жа Фидосова." "Ние сме гласували и вот на недоверие и на Симеон Сакскобургготски, в който г-н Борисов беше главен секретар на МВР. Гласувахме го заедно с БСП, а после НДСВ направи коалиция с НДСВ. Вие гледайте да не тръгнете по тоя път, защото сте го правили", обърна се Костов към мнозинството. Фидосова се почувства лично засегната. "Боли ме затова, че ще искате още няколко парламента вот на недоверие. С такова поведение ще си останете опозиция", отвърна тя на лидера на ДСБ. "Имате повод да се почерпите, защото днес ви дойде на крака баш босът на АД-то, Ахмед Доган, а честито!", заключи от трибуната Фидосова.

Станишев: Простащината не помага на никой

"Простащината не помага на никой. При основателни и реални мотиви за вота, не чухме реален отговор", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

"За два часа от министър Цветанов не чухме никакви отговори на смислени въпроси. За това резултатът в тази зала отразява мнението на улицата в България. Тук се говори за нова тройна коалиция, ние сме гласували много пъти заедно с други демократични партии. И не виждам нищо лошо в това. Ако има нова тройна коалиция, това са ГЕРБ, "Атака" и купените депутати. Вашата партия си затръшна вратата за каквато и да е коалиция с демократични партии в България", каза още Станишев.

Преди това независимият депутат Марио Тагарински, сменил през годините различни партии и парламентарни групи, влязъл в това НС с листа на РЗС, но сега лоялен на ГЕРБ, обяви от трибуната: "Цветан Цветанов е най-добрият вътрешен министър, който е имала България в най-новата си история." Ще отидем не само в Брюксел, ще отидем на края на света, за да защитим това правителство, което е "последният рубеж" срещу скритата власт, каза още Тагарински.

Борисов се обиди, няма да идва на следващ вот

Всичко разумно съм приемал и затова съм в парламента, да видят гражданите доброто взаимодействие и уважение между институциите, каза от трибуната премиерът Бойко Борисов пред полупразната зала, в която бяха останали депутатите от ГЕРБ и малцина от опозицията.

Преди малко тръгнах, но си спомних преди няколко дена, когато Михаил Миков каза, че трябва да се уважават институциите, заяви Борисов, който също понечи да си тръгне след гласуването на вота на недоверие. И затова се върнах с цел българските граждани да видят едно взаимодействие между властите, заяви министър-председателят, който обаче в понеделник не присъства на дебата по вота.

Следващият път, когато правите вот, аз няма да дойда, закани се премиерът.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional