Свободата днес и тук 30 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България е млада жена в леглото между двама мускулести мъжкари

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Wikileaks

В отношенията си с големите руски енергийни играчи "Лукойл" и "Газпром" България е сравнена с “млада жена, която е поставена в едно легло между двама мускулести мъжкари”. "Тройката” обаче не е заради изгаряща страст, а главно по принуда и липса на избор от страна на обладаваната страна в средата. Образната алегория е направена от посланикът на САЩ в София Нанси Макълдауни в конфиденциален доклад през 2008 г., озаглавен "България и енергийния възел”. Това ставя ясно от грами, изтекли през Wikileaks и публикувани в сайта bivol.bg.

"Карикатурната картина, показваща жадна за страсти България в леглото с мускулестата двойка на "Газпром" и "Лукойл" е само частично вярна - тази любовна среща се движи по-малко от страст, отколкото от осезаемата липса на алтернатива”, пише американският дипломат в каблограма от 2 октомври 2008 г., предназначена за специалния посланик на Вашингтон за енергийните въпроси на Евразия - Бойдън Грей.

Докладът е изпратен и на вниманието на департаментите по търговия и енергетика, както и до ЦРУ.

Енергийната зависимост на България е определена като доста тежка и обвързваща с факта, че 70% от нуждите на петрол и 90% на природен газ за страната ни се доставят единствено от Русия. В тази реалност принудителното затваряне на 3 и 4 реактор на АЕЦ "Козлодуй” причиняват 1.4 милиарда евро загуби за българската икономика и свиване на износа за съседните държави, които предварително са откупили електроенергията. Всичко това еволюира ролята на Русия от основен доставчик в главен "играч” на българската икономическа и политическа сцена. В доклада се описва, че Путин директно притиска както президента, така и премиера с енергийните си проекти.

Според документа тогавашният министър-председател Сергей Станишев лично се е оплакал на американците от "изнудване”, а бившият енергиен министър Петър Димитров е описал руската политика като "психологическа война”.

През януари същата година при посещението на Путин в София беше подписан меморандум за големите руски енергийни проекти, наречен от Първанов "Голям шлем".

От грамата се разбира също, че посещението на Бойдън Грей е по молба на българската страна, която е търсила съвет за организацията на енергиен форум през април 2009 г., на който е обещал да присъства и Путин.

"Трудната реалност в днешната енергийна картина е, че Русия е не само доминиращ доставчик, но и доминиращ играч - вашата визита тук ще е първата на високопоставено официално лице на САЩ, докато Путин персонално се ангажира едновременно с президента и премиера по енергийните въпроси по време на многобройни срещи през последните десет месеца", пише американският дипломат.

 Подготвяйки посещението, Макълдауни прави подробен преглед на състоянието на българската енергетика и големите енергийни проекти: "Южен поток", "Набуко", Бургас - Александруполис, междусистемните връзки (TGI) и АЕЦ "Белене".

Дадени са и кратки портрети на официалните лица, с които предстои да се срещне Грей.

Президентът Първанов, който организира енергийния форум, има тесни връзки с руските политици и е провел не по-малко от осем срещи с Путин през последните седем години.

Премиерът Станишев е описан като "прогресивен социалист", прозападен и добър приятел и партньор на САЩ, който разбира българската зависимост от Русия, но не вижда много възможности за по-голяма енергийна независимост.

Външният министър Калфин е описан като близък и до Първанов, и до Станишев, голям поддръжник на партньорството на България със САЩ и отворен за разговори по енергийните въпроси.

Според данните на дипломата енергийният министър Петър Димитров се смята, че следва насоките в енергийната политика от бившия министър Румен Овчаров, свързан с руските интереси и напуснал правителството след корупционен скандал.

Макълдауни препоръчва фокусът на разговорите да е върху дългосрочната енергийна стратегия, която да не е базирана единствено върху транзитът на горива и производство на електроенергия от руски ядрени източници. Като алтернатива са посочени възобновяемите източници, чистите въглищни технологии и енергийната ефективност.

“С увеличаването на цената на енергията до рекордни нива, богатството породено от руските енергийни ресурси, циркулира по-силно в българската икономика, правейки България още по-чувствителна за руския натиск”, пише в своя анализ посланик Макълдауни.

Според нея единият инструмент за значително намаляване на руското влияние може да бъде залагането на енергийната ефективност и възобновяемите източници, а другият инструмент е прозрачността. Статусът на енергиен разпределителен център в която и да е индустрия, е възможен само в места, които предлагат прозрачни и ефикасни услуги.

Препоръките към България са да не се рекламира като тясно свързана с Русия, а като по-прозрачно място за енергийни сделки - завършва грамата на американския дипломат.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional