Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сините: Започва война срещу монополиста. БСП: Това е театър между Борисов и Златев

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
София Велкова

Лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров приветстваха отнемането на лиценза на "Лукойл Нефтохим", а от БСП го определиха като "добре подготвен театър" между правителството и рафинерията. Сергей Станишев коментира, че са известни "меко казано отличните отношения" между премиера Бойко Борисов и директора на "Лукойл Нефтохим" Валентин Златев и освен това не било тайна, че всяка година рафинерията излиза в планов ремонт.

Костов: Започва война

Лидерът на ДСБ Иван Костов поздрави министър Дянков и Ваньо Танов. По думите на Костов, се иска много кураж за противопоставянето на монопол, злоупотребяващ с господстващото си положение на пазара. Конкурентният внос е в състояние да влезе в страната на много по-ниски цени от тези, които "Лукойл" предлага, каза той и посочи, че след като е отнет лицензът, антимонополната трябва да наложи тежки санкции от всякакво естество. "Ако това не се случи, ще се окаже, че позицията на правителството е лицемерна", коментира Костов.

По думите му, КЗК е длъжна да защити интересите на потребителите и конкуренцията.

"Започва битка за ограничаване и разбиване на господстващото положение на "Лукойл". Започва война. Дали правителството ще я спечели, зависи от неговата политическа воля", заяви Костов.

Ако битката бъде спечелена, в България ще влезе евтин, конкурентен внос на готови горива, държавата ще получи средствата си от акциз и ДДС и ще може контролира внесеното количество, допълни той.

"Горивото трябва да влезе на склад, а оттам да отиде в бензиностанциите. Твърди се, че между 20 и 30% от складовете са на други фирми. След мой разговор с директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов получих информация, че те надвишават 30%. В тази война за налагане на конкуренцията, спокойно може да се намеси КЗК, защото има много правомощия, в случай, че някой се опита да ограничи вноса на горива. "Лукойл" няма да издържи санкциите", допълни лидерът на ДСБ.

Той отбеляза, че руската комисия за защита на конкуренцията е наложила санкции от над 200 млн. долара на петролната компания.

Мартин Димитров: КЗК е беззъба

"Заставаме категорично зад тези действия на министъра на финансите Симеон Дянков и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Крайно време е и големите фирми в България да разберат, че има държава, която да се противопостави на монопола им", заяви на брифинг в парламента председателят на СДС Мартин Димитров. Той смята, че отнемането на лиценза на рафинерията ще подобри събирането на приходите и ще спомогне за падането на цените на горивата, поради отварянето на пазара на горива.

"Държавата налага спазването на правилата, а по този начин се задействат конкурентните механизми и цените започват да падат", обясни Димитров. Според него обаче действията не е трябвало да бъдат предприети от финансовия министър и директора на Агенция "Митници", а от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

"Правителството държи нарочно една беззъба комисия, която не казва истината и не търси отговорност от фирмите в монополно състояние. Нужен е изцяло нов състав на КЗК. Настояваме проверката на Симеон Дянков да стигне до край", коментира Мартин Димитров.

Станишев: Това е добре подготвен театър

Отнемането на лиценза на данъчни складове на "Лукойл" е добре подготвен театър между правителството и рафинерията, смята лидерът на БСП Сергей Станишев.

 Пред журналисти той коментира, че са известни "меко казано отличните отношения" между Борисов и Златев и освен това не било тайна, че всяка година рафинерията излиза в планов ремонт.

Станишев посочи, че това се прави точно преди плановия ремонт и няма да бъдат нанесени никакви реални щети върху рафинерията. Той отбеляза, че когато се знае кога е ремонтът, предварително се произвеждат допълнителни количества.

 Резултатът от тази драма, която ще заглъхне след ден-два след "тежки" разговори между "Лукойл" и правителството, ще бъде поскъпване на горивата, смята Станишев.

Според него действията на Агенция "Митници" са правилни, защото законът трябва да се изпълнява.

Депутатът от БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката се изказа преди Станишев и изрази друго мнение за отнетия лиценз на рафинерията. "Това е един много авантюристичен ход, който се предприема. Трябваше да се направи сериозен анализ, очаквам скок на цените на горивата", коментира той.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional