Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Митниците отнеха лиценза на "Лукойл", Борисов говори за отсрочка

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Единствената рафинерия у нас "Лукойл Нефтохим" обяви в сряда сутринта, че спира работа, след като Агенция "Митници" й отне лиценза за данъчен склад, тъй като не е монтирала в срок изискваните измервателни уреди. Докато финансисти и политици разсъждаваха дали това е реална битка с монополиста или подготвен театър и дали ще доведе до поскъпване на горивата, премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че "Лукойл Нефтохим" ще получи исканата отсрочка за уредите и няма да се стигне до спиране на работата й.

Веднага след като обявиха заповедта за отнетия лиценз на рафинерията, финансовият министър Симеон Дянков и шефът на митниците Ваньо Танов заявиха, че не очакват да се стигне до недостиг на горива на пазара, тъй като има над 420 лицензирани вносители. Остава обаче въпросът дали няма да последва нов скок на цените на горивата, за което играчите в бранша и икономистите са раздвоени.

Говорителят на руската компания "Лукойл":
Смятахме, че сме постигнали договорка за отлагане на срока

Смятахме, че сме постигнали договорка с българските митнически власти за отлагане на поставянето на измервателните уреди до края на годината. Това коментира в сряда говорител на руската частна компания "Лукойл", която контролира бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", по повод заповедта на Агенция "Митници" да бъде отнет лицензът на компанията.

В петък (22 юли) ситуацията изглеждаше далеч по-различно, допълва говорителят на най-голямата руска петролна компания Дмитрий Долгов пред РИА Новости.
 

Още

Според разпространеното съобщение с решение на директора на Агенция "Митници" се прекратява действието на лицензите за управление на данъчни складове "Нефтохим Бургас" и Нефтен терминал "Росенец" на лицензирания складодържател "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Решението е връчено на дружеството на 26 юли 2011 г. и влиза в сила от същата дата.

Безпрецедентната мярка спрямо рафинерията, контролирана от най-голямата руска частна петролна компания "Лукойл", се налага, защото не е монтирала задължителните измервателни уреди, които да отчитат точните количества горива, пускани към пазара. Това трябваше да стане до 26 юни. Според закона данъчните складове плащат акцизи, когато стоките тръгнат към пазара. Така, на практика, ако няма измервателни уреди, всеки собственик на склад може да си спести от плащането на акциз.

"Това означава, че складовете на компанията не могат да изнасят горива. Законът им позволява само това, което е в завода, да бъде преработено до готов продукт", обясни Танов в сряда сутринта, съобщавайки новината в сутрешните блокове на БНТ, бТВ и Нова телевизия. По същото време премиерът Бойко Борисов се изявяваше по ТВ7, но не отвори дума по темата, нито пък бе питан.

Борисов: "Лукойл" има последна възможност да изпълни изискванията

В сряда следобед обаче Борисов заяви, че "Лукойл" ще има последна възможност да изпълни изискванията. Финансовият министър Симеон Дянков има среща с ръководството на компанията в четвъртък сутрин.

Очаква се рафинерията да подготви график, за да може в следващите 2 месеца да постави уредите, изисквани по закон.

Над 20 мобилни групи уточняват складовите наличности на горивата в рафинерията "Лукойл Нефтохим", съобщи още Борисов.

"Имахме два варианта - или да не приложим закона, или да го приложим така, както винаги сме казвали - за всички, няма значение - малки или големи. Предупредихме няколко пъти, фактът е на лице. От Дянков знам, че утре в девет часа имат последна среща и очакват графика, съответно дали могат тези измервателни уреди в рамките на два месеца да ги поставят", обясни премиерът.

"Така че мобилните групи, около 20 групи, са в момента в "Нефтохим", проверяват складовите наличности и всичко останало. Въпросът е технически дали могат да го отработят и да го свършат. Въпросът е, разбира се, и такъв защо досега не са го направили, и както виждате това, което сме поели ангажимент, това направихме", продължи той.

На въпрос държавата има ли механизми да овладее ситуацията при евентуална разлика в цените на горивата, премиерът не даде категоричен отговор. "И министър Трайков вчера, заедно с Дянков ги събирах, за да търсим такива буфери, възможности, но аз истински се надявам, че рафинерията ще постъпи отговорно", посочи той.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков отказа да коментира отнемането на лиценза на бургаската рафинерия. "Лукойл не е моя бира", каза лаконично Трайков след заседанието на Министерския съвет.

Случайно или не репликата му кореспондира с разпространените през февруари записи от телефонни разговори на Борисов, който казва на Танов да не закача бирения бос Михаил Михов (Мишо Бирата). В разговори, посветени на отнетия лиценз на пивоварна "Леденика", Борисов обяснява, че е поел ангажимент да не "закача" Мишо Бирата.

"Лукойл": Смятахме, че е постигната договорка

Говорителят на руската компания майка "Лукойл" Дмитрий Долгов каза пред РИА "Новости", че "са смятали, че е постигната договорка с българските митнически власти за отлагане на поставянето на измервателните уреди до края на годината". 

В петък (22 юли) ситуацията изглеждаше далеч по-различно, допълва той.

Още преди месец министърът на финансите съобщи, че продължава цялостна данъчно-митническа проверка на бургаската рафинерия. Той не потвърди, но и не отрече, че проверката е заради съмнения за отклоняване на данъци и акцизи. Тогава Дянков каза, че не е длъжен да уведомява за нея премиерът, който обаче знаел.

След това последваха коментари на шефа на митниците Ваньо Танов, че "Нефтохим" не е изпълнил разпорежданията на наредбата за монтиране на измервателни уреди, свързани онлайн с митниците, за отчитане на количествата горива, влизащи и излизащи от данъчните й складове.

След среща с ръководството на Агенция "Митници", проведена на 22 юли 2011 г. от "Лукойл Нефтохим" заявиха, че определеният от държавата краен срок 26 юни бил прекалено кратък. Компанията поиска да бъде изключение от правилото и да монтира своите устройства до края на декември 2011 г.

"Лукойл" е единственият търговец на горива в България, който не е изпълнил изискването. Миналата седмица шефът на НАП Красимир Стефанов защити компанията, като обясни, че спирането на работа на "Лукойл" щяло да застраши приходната част от бюджета. Изчисленията на икономистите обаче обориха тези прогнози, като, според тях, компанията внася около 6% от приходите в бюджета.

Към момента не е ясно кога ще бъде възстановен лицензът.

Златев: Ние сме законопослушни

"Ние сме законопослушни", заяви лаконично изпълнителният директор на "Лукойл България" Валентин Златев след срещата си в сряда с Дянков и Танов, но не уточни кога ще бъдат монтирани уредите.

"Нефтохим Бургас" е приведен в авариен режим на работа и преработката на горива е намалена, каза той пред журналисти. Според Златев фирмата изпълнявала всички законови изисквания.

"Нямам и аз повече яснота", каза той и отказа всякакви коментари, като обеща да даде пресконференция в четвъртък.

Ваньо Танов също каза, че е изпълнил изцяло изискванията на закона.

Единственият ход на компанията е да обжалва пред съда заповедта му за предварително изпълнение за отнемане на лиценз, но няма да може да работи, преди да изтече процедурата, коментира шефът на митниците. Той уточни, че сега по закон "Лукойл" може да преработва само това, което се намира в комбината.

Досега мнозина компании обжалваха отнемането на лиценза им за данъчни складове и някои от тях спечелиха делата си. Такова дело заведе и спечели собственикът на пивоварна "Леденика" Михаил Михов (Мишо Бирата).

Към момента от "Лукойл" не са казали смятат ли да обжалват заповедта на Танов, но според него това е най-вероятната следваща стъпка на компанията.

"Екипи на агенция "Митници" са влезли на 27 юли в рафинерията и правят инвентаризация, за да се види колко акциз и ДДС дължи дружеството и тези екипи до два-три дни ще си свършат работата", каза още Танов.

"Ако от рафинерията поставят съответните уреди и осигурят онлайн връзка към автоматизираната система на Агенция "Митници", лицензът може да бъде възстановен още в срок от два, максимум три месеца", заяви още Танов.

Санкцията няма да доведе до дефицит на горива, но е възможно да поскъпнат

Дянков и Танов увериха, че мярката няма да доведе до дефицит на пазара на горива у нас, защото горива могат да се внасят свободно от чужбина.

Има над 420 лицензирани вносители, уточни министърът преди срещата си със Златев. Наложената мярка показва, че за малките и за големите фирми трябва да се прилагат едни и същи мерки, коментира той.

Танов прогнозира, че приходите на държавата няма да спаднат от затварянето на складовете. "Ние очакваме при нас (митниците – бел. ред.) да намалеят около триста милиона по отношение на ДДС, но за държавата няма да има разлика, защото те ще влязат в НАП. Аз смятам, че достатъчно горива има в държавата. Тя има и механизми други, с които да въздейства. Има и достатъчно много вносители; свободен е пазарът. Така че не може да се получи недостиг на горива", каза Танов пред БНР.

"Отнемането на лиценза на "Лукойл Нефтохим" ще доведе до оскъпяване на горивата, но вероятността да се стигне до криза със снабдяването е много малка", прогнозира пред Дарик радио Николай Белчев, представител на една от водещите вериги бензиностанции у нас. По думите му все още не може да се прогнозира с колко ще поскъпнат горивата, но със сигурност компаниите имат запаси от суровина.

"След като има натиск от по-голямо търсене, ще се увеличат разходите за дистрибуция и разходите за внос, така че промяната на логистичните схеми ще доведе до оскъпяване", каза Белчев.

Най-лесно и евтино страната ни може да внася горива от Гърция и Румъния. "Вече въпросът е самите рафинерии в региона с какви ресурси разполагат, за колко време може да се поддържа това нещо. Продукт има, не само в Румъния и Гърция, така че може да се осигури внос", допълни той.

Белчев не смята, че бургаската рафинерия може да остане затворена до края на годината. "Все пак това е огромно предприятие и не става дума само за ДДС и акцизи, а и за множество работни места", отбеляза той.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев не смята, че ще има поскъпване на горивата заради принудителното затваряне на "Нефтохим". Той припомни за предупреждението на асоциацията, че едногодишният срок за задължително монтиране на измервателни уреди и свързването им онлайн с митниците е твърде кратък.

Обратното твърдение – че горивата ще поскъпнат от затварянето на "Нефтохим" при равни други условия, изказа пред БНР финансистът Емил Хърсев. Според него променената логистика при внос ще се отрази не цената на горивата. Спирането на рафинерията ще доведе и до спад на БВП с около процент, което при криза е твърде много, смята финансистът.

От: http://www.mediapool.bg

 

  


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional