Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Седем, вале и асо и вика “Терца”!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров

“Как все пак разпускате?

- Играя карти. Като ми писне, се обаждам на приятели и играя карти. Няма да кажа с кои, че утре ще напишете “кръгът еди-кой си”.

- С Валентин Златев сигурно (шефът на “Лукойл”-България - бел. ред.)?

- А, не. Вальо лъже на карти и с него не играя. Той много лъже. Той, ако има три еднакви карти от един цвят и вика: “Терца”. Има седем, вале и асо и вика “Терца”!”

Бойко Борисов в интервю за в.”Труд” от 11 юни тази година

“Да, спя в хотела на Златев в Обзор, но какво от това? Имам много приятели в Обзор, затова ходя там.”

Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет на 20 август 2009 г.

“Помолил съм “Лукойл” поне за едномесечен мораториум върху увеличение на цените.”

Бойко Борисов пред bTV на 20 март тази година

Приятелството на Бойко Борисов с шефа на “Лукойл” Валентин Златев не е новина. Първият охраняваше най-известния човек, роден в Правец - Тодор Живков. Вторият е син на дългогодишния кмет на Правец по комунистическо време Васил Златев. Приятелството на старите е съхранено и от младите. Какво да го правиш, живот!

Приятелството на Бойко Борисов с когото и да е не може да бъде новина. Дори и с шефа на най-голямата фирма. Съмненията обаче, че това приятелство влияе на поведението на премиера и воденото от него правителство, са факт още от първия ден на Борисов във властта.

Достатъчен е само примерът от тази пролет - т. нар. мораториум, който правителството подписа с “Лукойл” - да задържи цените на бензина и дизела за един месец без промяна. Единственият производител на горива в България така напусна свободния пазар и се договори с държавата зад гърба на останалите играчи в бизнеса. Те от своя страна се опитаха да кажат, че това не е по правилата, че търпят загуби, че от това печели само един - “Лукойл”. Никой не ги чу. Пет месеца след т. нар. мораториум цените отново се определят от движението на цената на петрола на световните борси и от единствения производител в България - “Лукойл”. Никой не спечели на пръв поглед от т. нар. мораториум, но загубиха конкурентите на “Лукойл” в търговията с горива - т. е. пак спечели един…

Влиянието на толкова огромна компания в политическите среди също не е новина. През последните седмици, след като стана известно, че само “Лукойл” не е изпълнил изискването за електронна връзка на данъчните си складове с митниците, отборът на защитници на рафинерията продължи да се увеличава. Шефът на НАП Красимир Стефанов се опита да уплаши публиката с твърдението, че ако “Лукойл” бъде спрян, бюджетът ще се лиши от милионите от акциз и ДДС от горивата. Звучи страшно наистина. Но не е вярно. И това е най-мекото определение за изказването на Стефанов. При запазване на същото потребление на горива приходите ще останат същите, защото акциз и ДДС се плащат от крайния потребител.

Очевидно в правителството има хора, които се държат принципно с тази огромна компания, очевидно има и такива, които се държат прекалено приятелски с нея. Затова фактът, че Агенция “Митници” и Министерството на финансите спазиха закона и спряха “Лукойл”, е новина. Да, спазването на закона е новина, колкото и извратено да звучи това. Независимо какво се крие зад тази новина, дали е принципна и смела политика, дали е някаква договорка, дали е просто цирк. Няма значение. Законът е спазен и справедливостта днес е малко повече от вчера.

От: http://ivanbedrov.com


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional