Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Отговорност на министрите е дали ще има гориво след спирането на рафинерията

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool

Премиерът Бойко Борисов заяви в петък, че решението за спирането на рафинерията на "Лукойл" няма да бъде отменено  и за пореден път повтори, че законът важи за всички като по този начин отхвърли възможността, дадена от компанията, държавата да размисли. Той обаче заяви, че е тест за министрите му дали ще има достатъчно гориво след спирането на рафинерията.

Той посочи, че рискове след затварянето на рафинерията има, но допълни, че пазарът е либерализиран и сега ще се види дали са верни думите на министрите му, че горивото отвън е по-евтино и че "Нефтохим" - Бургас не е толкова важен, ако не изпълнява закона.

 “Когато се отива на такава стъпка трябва да има много ясен график откъде влиза горивото“, посочи той. "И аз, когато съм казал: "Да, затваряйте", съм вярвал на моите министри", посочи той.

“Вече е крайно време да не се занимавам от това дали е окосена тревата до това дали ще дойде горивото“, коментира премиерът.

“Към днешна дата има издадена заповед от Агенция “Митници”, с което заводът е спрян. Оттук-нататък се прилага законът. Българските граждани трябва да ни подкрепят, че трябва да си изпълним задълженията по закона. Никой премиер не желае да затвори най-големия си комбинат, но когато става дума за закон, той трябва да се изпълни”, заяви Борисов пред бТВ.

Според него за зареждането на бензиностанциите не би трябвало да има проблем, защото ще се внася гориво отвън.  “Има непреработен петрол в рафинерията. Аз се надявам митниците да намерят начин, а те ще намерят,  този петрол да бъде преработен и да бъде захранена авиацията”, заяви Борисов.

Премиерът на няколко пъти повтори, че 22 години никой не се е осмелявал, когато е трябвало да се спазва закона. “Защото Станишев знае, че години неговите кадри се хранеха от това. Той знае много добре, те дори са хващани с пари по границита“, допълни той.

По повод приятелството си с шефа на рафинерията Валентин Златев Борисов заяви, че “приятелството е едно, а работата и държавата друго“.

“Откакто съм премиер, тези с  които се срещам извън МС, знаят, че могат да играят с мен футбол, карти и да не ми поставят никаква служебна тема, защото иначе повече няма да се видим“, коментира Борисов.

Той отхвърли твърденията на руски медии и анализатори, че казусът с "Лукойл" има политически отенък и е атака на правителството срещу руските енергийни проекти.

"За Русия най-важният проект беше Южен поток. Той е изгоден за България и затова ние седнахме и го подписахме и се реализира без никакъв шум. За "Бургас – Александруполис", ние обещахме на гражданите в Бургаския регион, а и виждаме, колко неизгоден е този проект за България – за 30 млн. долара да си рискуваш екологията. И затова още от първия ден го зачеркнахме. За АЕЦ "Белене” няколко пъти казахме, че както Трайков даде правилен пример, ние в момента преговаряме за цена на кола, за която предишните са платили двигателя, гумите и може би ауспуха", каза Борисов.

По повод иска, който Росатом смята да заведе срещу България за неизплатени суми, премиерът Борисов коментира, че преди няколко дни е била проведена среща с руски представители по тази тема.

"Ние имаме да платим тези пари на руския контрагент, но и те пък имат да ни платят 61 млн. евро за това, че са изнесли старото оборудване и не са го платили. И ги попитах – в края на краищата, вие, давайки ни на съд, нали по този начин проваляте проекта?. Идете, запознайте вашите ръководители с това, че както вие сте ни дали в Париж, аз утре ще ви дам в Женева. Вие ще ни осъдите за 58 млн. евро, защото реално дължим тези пари, а ние ще ви осъдим за 61 млн. евро”, каза Борисов, който уточни, че очаква отговор от руска страна следващата седмица.

"Не те са ни дали на съд, взаимно сме се дали на съд, защото и двете страни признаваме, че си дължим пари. Няма война между нас и руската компания за ядрените реактори, има отстояване на интереси", посочи още Борисов.

От: http://www.mediapool.bg

 

  


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional