Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

На Бузлуджа: катерене надолу, назад и навън

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Грейна петолъчката на връх Бузлуджа. Потушен беше гневът на БСП срещу противопожарната забрана да се пали опасното символично съо(б)ръжение . Бившият пожарникар и настоящ премиер Бойко Борисов е дал разрешение. Така затихна още едно огнище, в което двете страни подхвърлят съчки, за да гори пламъкът на партийното нахъсване между приличащи си (уж) антиподи – досущ като „Атака“ и ДПС.

Ако човек хвърли бегъл поглед върху тотема, построен навремето от Трудови войски ( с цената на човешки, момчешки жертви) на старопланинския връх, ще види на кого наистина се кланят всяка година местните последователи на Маркс, Енгелс, Ленин, Тодор Живков и дъщеря му Людмила. Иконописани са от вътрешната страна на бетонния бункер на комунистическата идея.

Никой от тези „светци“, теоретици и практици на експеримента върху милиони живи хора по света и у нас, не беше споменат обаче от амбулантните наследници на теорията и практиката на комунизма. По отколешна традиция те се събраха на балканската височина да празнуват приемствеността на онова, което им изнася в катеренето по гърба на чужди на тяхното идеологическо падение авторитети. Което си е низост.

Лидерът на катерачите Сергей Станишев сведе криеницата зад некомунистическите авторитети до двете най-безспорни имена:

“Социалистическата идея продължава развитието на идеите на Ботев и Левски” ,каза председателят на БСП Сергей Станишев в Казанлък по време на среща на поколенията под мотото „И след 120 години – съвременници на бъдещето!”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Хайде, да оставим чужденците от западен произход, изобретили лабораторно комунизма, приложен на Изток. Поради что обаче се срами да спомене Станишев българските „мъченици“ на катастрофиралата им идея? Ами че Георги Димитров, този велик сталинист, направо беше „взривен“ от гадните демократи насред София! Нима не заслужава да бъде канонизиран на светилището на Идеята ( което уж щеше да остане неосветено без пламтящата петолъчка)?

Или пък обратното: ако мумията от мавзолея е била махната основателно, защо Станишев не благодари за смелия принос за развенчаването на комунизма в България- на Андрей Луканов? Без него ( и без усилията на още няколко посветени по съветска линия в преврата, сред които бащата на Сергей), останките от тялото на сталиниста Димитров още можеха да се киснат във формалин насред София. А и бившата комунистическа номенклатура нямаше днес да се е преродила в олигархия, благословена в първоначалното награбване на капитала от св. Андрей. Щеше да си мизерства зад непристъпните дувари в държавните резиденции с руски черен хайвер и съветски лади последен модел като връх на лукса ( вероятно и до днес така страдат другарките и другарите от висшите кръгове на диктатурата в Северна Корея, където съветската перестройка не можа да смени системата) .

Не е честно спрямо Димитров, Живков и врага му ( на финала) Луканов, който е мъченик, убит за идеята, след като нареди да се махне петолъчката от Партийния дом в столицата. Някак се къса веригата на логиката в отправянето на благодарностите от собствените му приемници. В търсене на легитимност днешните катерачи на Бузлуджа прескачат предците си назад в историята и посягат на костите на истинските национални герои , като Левски и Ботев. Така предизвикват по тази верига верижна реакция от гняв. Поне сред хората, отхвърлили веригите на робството, за които пише Ботев и за които Левски предупреждава в завета си : „ Който ви освободи, той ще ни пороби“.

От: http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional