Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Президентът пак залепи петно на името на България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никора Лалов

Външният министър Николай Младенов заяви в понеделник, че президентът Георги Първанов отново е "залепил едно петно на името на България", като е наложил вето върху промените в Закона за дипломатическата служба, ограничаващи достъпа на работилите за Държавна сигурност до висши постове в дипломацията. Освен това Младенов обвини Първанов, че иска да спре развитието на младите хора в системата на външно министерство.

"Аз съм разочарован, защото... имайки предвид миналото на президента, аз не съм учуден от това, което той направи с ветото. Но съм разочарован по две причини. Първо, защото видях и реакцията на международните медии на това вето. Президентът със своите действия залепи едно петно на името на България отново, като всички заглавия бяха "Българският президент наложи вето на махането на ченгетата, на Държавна сигурност в българската дипломация". Не мисля, че това е правилно. Не мисля, че това е пътят, по който трябва да се върви в 2011 година", коментира Младенов пред БНТ.

В края на миналата седмица държавният глава очаквано върна промените в Закона за дипломатическата служба. Освен ограничаването на ДС-кадрите според Първанов промените в закона създават възможности за субективни кадрови решения на министъра на външните работи на базата на неясни или занижени критерии при подбор и назначение на кадрите. Освен това осезателно са занижени изискванията към дипломатическите служители за заемане на ръководни длъжности.

Младенов потвърди в понеделник волята на управляващите да прегласуват закона след ваканцията на парламента и коментира намерението на БСП да сезира Конституционния съд, ако законът остане в този си вариант.

"Това е тяхно право. Аз не искам да предполагам и да предвещавам какво ще бъде решението на Конституционния съд. За разлика от БСП ГЕРБ няма навика да казва какво ще се реши в един или в друг съд, преди то да се е решило. Много грозно впечатление ми направиха истеричните реакции на депутати в Народното събрание, които казваха "а-а, това в Конституционния съд ще видите какво ще стане". Нека да видим, нека да се изнесат аргументите там, нека да види всеки на какви позиции застава и в крайна сметка, ако българските социалисти искат да носят на плещите си бремето на това да бъдат партията, която е застанала пред целия свят и е казала "не, ние искаме Държавна сигурност да остане в българската дипломация", са добре дошли, но никой в управляващото мнозинство, нито аз, нито правителството ще бъдем съучастници на това", посочи Младенов.

От БСП обявиха, че са сигурни в евентуалното решение на КС срещу законовите промени на Младенов. До момента обаче външно министерство е твърдо в позицията си, че текстовете не нарушават основния закон.

Опити за въвеждането на лустрация за служителите и сътрудниците на ДС в други закони обаче вече падаха в Конституционния съд.

Външният министър потвърди намерението си до края на годината служители и сътрудници на репресивния апарат на бившата комунистическа партия да не представляват България. Повечето от 35-те посланици, чиито имена бяха обявени от Комисията по досиетата, вече са върнати в София. За да избегне нежеланието на президента да подпише указите за прекратяване на мандатите им, външно министерство прибра тези посланици със заповеди за служебно пътуване до България.

"Някои от тях имат да приключват работа, други са я приключили вече, така че няма... няма някаква драма в този случай. По никакъв начин нашите отношения не са нарушени с държавите. Мисиите ни работят, навсякъде има временно управляващи. Ротацията на кадрите в министерството върви нормално. Тези, които трябва да се пенсионират, се пенсионират, тези, които предстои да бъдат назначени... живот и здраве, септември месец ще обявим първия нов конкурс за млади хора, които да влязат в министерството", заяви Младенов.

Той посочи, че всички страни, от които ще бъдат оттеглени български посланици, проявяват разбиране.

"Дори и страни, които идеологически седят на доста различни позиции от България, категорично проявяват разбиране към това, което правим, и уважават суверенното решение на българския парламент, изразено във волята на две трети от народните представители от януари тази година да се скъса с тези зависимости. Никоя държава не може да си позволи подобен тип информация да стане публична, да бъде достъпна в интернет и да няма реакция", посочи Младенов.

Според него няма да има кадрови проблем в дипломацията, тъй като младите хора се учат бързо, а тези, които идват от школите на КГБ, нямат какво да дадат на България в момента.

В рамките на проверката си на посланиците, генералните консули и заместник-ръководителите на дипломатическите мисии Комисията по досиетата обяви имената на над 190 дипломати. При проверката на главните секретари, генералните директори, началниците на отдели в МВнР бяха осветени връзките с ДС на още 75 служители на външно министерство.

Така се оказа, че почти половината посланици и консули са агенти на ДС.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional