Свободата днес и тук 29 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

БАТ се отказа да купува “Булгартабак“

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Само един кандидат за 79.83 на сто от “Булгартабак Холдинг“ остана в процедурата за продажбата на двете цигарени фабрики в София и Благоевград и преработвателното предприятие в с. Ясен, след като от конкурса се е отказал стратегическият инвеститор “Бритиш-Американ Табако“ (БАТ).

Компанията е изпратила официално писмо, че прекратява участието си в процедурата поради “причини от търговски и стратегически характер”, съобщиха в понеделник от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). От БАТ не посочват нищо повече.

Така като единствен претендент за тютюневия холдинг остава само регистрираната в Австрия “БТ Инвест“, зад която стоят капиталите на Външнотърговската банка (VTB) на Русия. Преди дни от надпреварата се отказа и “Си Би Фемили Офис Сървис”, Австрия, която е собственост на “Кепитъл банк-Граве груп“. Тя не купи документация за участие в конкурса.

АПСК благодари на Бритиш-Американ Табако (Холдингс) Лимитед за доверието към агенцията, което компанията е показала с участието си в приватизационната процедура.

Това бе вторият път, в който БАТ прояви интерес към покупката на “Булгартабак“, след като през 2004 г. спечели обявеният конкурс за пакета от цигарените фабрики в София и Пловдив с първоначална оферта за 120 млн. евро. После обаче бе договорена цена от 200 млн. евро, но в добавка от благоевградската фабрика. Сделката обаче се провали под натиска на ДПС, което не хареса параметрите й – цена и ангажимент за задължително изкупувани количества български тютюн.

Сега най-голяма тежест в офертата на руския кандидат има именно количеството и времето, за което претендентът ще се ангажира за изкупува тютюн от български производители – традиционния електорат на ДПС.

Агенцията ще продължи процедурата само с единия кандидат, в който руската държавна банка участва чрез дружеството OJSC VTB, в което държи 75.5 на сто.

Депозит за участие в конкурса и обвързващи оферти ще се внасят до 15 часа на 29 август 2011 г.

АПСК ще изчака внасянето на предложението и ще види дали то отговаря на изискванията за цена и изкупувани количества и дали е приемливо за българската държава, обясниха от агенцията.

Ако офертата не се хареса на правителството, процедурата може да прекратена, но в приватизационната практика има случаи, в които от кандидатите е искано подобряване на офертата, а също така и самият претендент е наддавал в цената.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional