Свободата днес и тук 02 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

КЗК разследва "Лукойл" за монопол и картелни договорки

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала разследване срещу дистрибутора на горива “Лукойл България“ за извършени злоупотреби с господстващо положение на българския пазар и за сключени картелни споразумения с останалите търговци на едро на бензин и дизел. Това съобщиха от антимопополния орган в сряда, часове след като министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви пред БНТ, че е подал поискал от КЗК становище дали “Лукойл“ злоупотребява с монополното си положение.

Министърът обясни действията си с мотивите на Софийския административен съд, който преди дни възстанови временно лиценза на рафинерията, отнет миналата седмица от шефа на митниците Ваньо Танов.

Горивата на “Нефтохим“ поевтиняват с близо 2%

“Лукойл България“ намали крайните заводски цени на горивата, съобщиха от компанията. Новите цени влизат в сила от 2 август.

Най-масовият бензин А95 Н вече струва 2 337.60 лв. за 1000 литра, което е понижение с 1.91%. С 1.87% пада цената на бензин А98 до 2 397.60 лв. за 1000 л.

Дизелът поевтинява до 2310 лв. за 1000 л, или с 1.74%. Понижението при газьола пък е с 1.68% до 2 322 лв. за 1000 л.

От дружеството съобщават, че промяната в цените е във връзка с динамиката на пазарната конюнктура на петролните продукти.

“С интерес научих, че една от причините да не се допуска предварително изпълнение на заповедта на митниците е това, че доставчикът на керосин е казал, че ако "Лукойл" не работи, не може да доставя гориво на летищата“, заяви Трайчо Трайков. Това му дало повод да се запита доставчикът на керосин ли не изпълнява задълженията си, тъй като има господстващо положение, или доставчикът на доставчика не го прави, тъй като има монополно положение на пазара, с което се злоупотребява.

Сходен сигнал подаде през март и бившият транспортен министър Александър Цветков и антитръстовата комисия започна да прави секторен анализ на пазара с горива, като през юни председателят на КЗК Петко Николов обяви пред журналисти, че на онзи етап са липсвали сигнали за нарушения от страна на “Лукойл“.

Сега обаче се оказа, че комисията е е открила проблеми в конкурентната среда на производството и реализацията на бензин и дизелово гориво. Това сочи приетият в сряда секторен анализ, проследяващ цялата верига на реализация на горивата, търговските взаимоотношения на пазара и нормативната уредба.

“От една страна се забелязва сходно движение на цените на едро, което би могло да е следствие от наличието на забранено споразумение или съгласувана практика между участници на пазара. От друга страна, изследвани бяха договорните отношения между “Лукойл България” ЕООД и неговите контрагенти – търговци на едро, където загриженост будят определени договорни условия и прилагани търговски практики, които могат да доведат до затваряне на пазара“, посочват в съобщение до медиите от КЗК.

За образуваното срещу “Лукойл“ производство ще бъде информирана Европейската комисия и органите за защита на конкуренцията в страните-членки в ЕС, тъй като поведението на предприятието е от естество да засегне търговията на европейския пазар. В хода на разследването КЗК има възможност да се допитва до ЕК, а тридесет дни преди приемане на окончателното решение по казуса, КЗК ще представи резюме на проекта на решението за съгласуване с ЕК.

Колко ще продължи самото производство зависи от степента на сътрудничеството от страна на разследваните страни. Законът позволява на предприятие, което даде информация за разкриване на картел да бъде санкционирано с по-малко. До смекчаване на наказанията може да доведе и признаване на непозволени практики от компаниите и предприемане на доброволни действия по отстраняването им.По подобен начин подходи “Лукойл“ при разследване на руската Федерална антимонополна служба, като призна завишени цени на горивата и обеща да премахне тази практика.

Отделно антимонополният орган е информирал министъра на финансите за необходимостта, съобразно неговата компетентност и приложимото европейско законодателство, да се предприемат подходящи мерки за подобряване на конкурентната среда.

Трайков коментира в сряда още, че по-малките вносители на горива изчакват развитието на ситуацията с отнетия и после възстановен лиценз за работа на “Лукойл Нефтохим“ и затова на пазара се създала тази несигурност.

“По-малките вносители не смееха да внасят големи количества, защото знаеха, че съществува вероятност големият играч да бъде върнат от съда. А това можеше да ги изложи на пазарен риск”, каза икономическият министър.

Той уточни, че няма отношение към съдебния спор за отнетия лиценз, а само към състоянието на пазара и евентуалния монопол, осъществяван от “Лукойл”. “Пазарът си остава свободен, докато някой не докаже с аргументи, че това не е така. А право на това има само КЗК", заключи Трайков.

От: http://www.mediapool.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional