Свободата днес и тук 28 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

САЩ да вземат пример от България за финансите си

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool

 

Премиерът Бойко Борисов препоръча на застрашените от дългова криза САЩ и европейски държави да се поучат от българския финансов модел. В понеделник пред бТВ той изтъкна, че страната ни е стабилна, защото правителството управлява добре финансите.
Със самочувствието на министър-председател на държавата с най-стабилни финанси в света, Борисов обобщи: "Колкото и да ми е неприятно това, което се случва в САЩ, Италия и Испания, управлението на тези държави трябва да приеме българския модел”.
За да е сигурен, че няма да остане неразбран от очевидно недостигналите до този спасителен модел негови колеги от западните държави, премиерът уточни, че страните се нуждаят от “фискална дисциплина, пакт за финансова стабилност”.
Той продължи със съветите: “Никой да не си позволява да харчи повече, отколкото изкарва държавата, защото това гарантира стабилност".
Посрещаме финансовите трусове с “умерен оптимизъм”
Борисов обясни още, че правителство посреща новите финансови трусове с притеснение, но и с умерен оптимизъм.
Явн, за да докаже на своите западни колеги, че именно “българската финансова дисциплина е отлична”, министър-председателят сподели очакването, че следващия месец рейтинговата агенция Standard and Poor’s ще повиши кредитния ни рейтинг.
"Убеден съм, че през септември ще бъде повишен, защото всички параметри, които съвременната финансова политика изисква, в България се спазват... Умерено харчене на парите, и то само в инфраструктурни проекти - в екология, магистрали, пречиствателни станции и пристанища. Оттам държавата в следващите години ще получава, и то огромни приходи”, заяви премиерът.
Присъединяваме се към еврозоната, когато тя изпълни критериите ни
От думите на Борисов стана ясно още, че за да се присъедини страната ни към обединената валута, то еврозоната трябва да отговаря на нашите критерии.
“Вече еврозоната трябва да се промени и да станат дисциплинирани и да си направят дефицитите, такива, каквито са в България и едва тогава бихме се присъедини към еврозоната”, поясни новата си нагласа премиерът.
ГЕРБ няма цели на изборите
От публикувано в понеделник интервю във в. “Стандарт” отново с министър-председателя, става ясно, че ГЕРБ “няма конкретни цели” за изборите наесен.
Премиерът обаче отчита, че новата криза е повлияла на правителството.
“Ще видим в условията на най-тежка криза и при две години управление колко и как оценяват хората направеното от нас”, обяснява в контекста на предстоящия вот той.
Борисов подозира конспирация между ДПС и Синята коалиция
В контекста на предстоящите избори Борисов обяснява, че “ще е много тежко”.
“Мисля, че след като Мартин Димитров и Доган клекнаха сега на вота на недоверие срещу кабинета, след като заедно застанаха Станишев, Костов, Мартин Димитров и Доган срещу нас, ще е много тежко, особено за президентските избори”, обясни премиерът.
Освен че посочва като свой основен опонент БСП, премиерът прогнозира, ДПС ще налее около 500 000 гласа към Синята коалиция, защото “вотът е все още етнически”. Анализът на Борисов сочи, че разменна монета за подобна подкрепа е била подкрепата на сините на вота на недоверие, внесен от ДПС срещу политиката на правителството в областта на сигурността.
И още - за президентския пост като почивка и ритането на топка всеки ден
И пред в. “Стандарт”, премиерът не разкри кой ще бъде кандидат за президент на ГЕРБ. Той преповтори, че ще обяви името на номинацията на управляващите на 4 септември.
“Нали беше зор аз да не съм. Направиха всичко възможно да не съм кандидат на ГЕРБ”, отбеляза премиерът. Въпреки, че той доскоро отричаше изобщо да е имал идея да се кандидатира за президент, от думите му става ясно, че това било най-логичният вариант.
“Макар че най-естественото е председателят на партията да бъде кандидатът за президент”, добави той.
Като свои позитиви Борисов изтъква опита си на главен секретар на МВР, на столичен кмет и на премиер. “Но за следващите президентски избори отсега казвам - ще участвам. Дотогава ще направя инфраструктурата”, обяснява Борисов.
След което от позицията му на премиер става ясно, че за него президентският пост е място за заслужен отдих на човек с неговата автобиография. “Ако народът го оцени, тогава си заслужава да си почина. Защото сега работният ми ден е от седем сутринта до девет-десет, много пъти до единайсет вечерта, с изключение на обед от 13 до 14.15", отбеляза той.
      От: http://www.mediapool.bg
 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional